IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската пропаганда и бежанската криза

В руските медии Германия се описва като „страна пред срив“

17:57 | 24.01.16 г. 94
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Знаят ли руските медии повече от германската полиция? „Руски германци са нападнали бежански лагер в Германия“, писа московското издание за сензации „Совершенно секретно“ през миналата седмица. Тъй като германските власти били напълно безпомощни срещу бежанците, около 400 мъже с корени от Русия са решили да си помогнат сами и с бейзболни бухалки са нападнали дом за настаняване на мигранти в Брухзал край Карлсруе.

Ако в историята има истина (тя бе препечатана и в редица сайтове в България със съмнителна репутация - б. ред.), то тя е стократно преувеличена. Според полицейските данни в неделя (16-и януари) четирима мъже са хвърляли предмети по прозорец в лагер за бежанци в съседното на Брухзал селище Карлсдорф-Нойтхард. Щетите са за 300 евро, предава DPA.

Но статията е типична. Поне от началото на атаките в Кьолн от Нова година насам в руските медии Германия се описва като „страна пред срив“. „Събитията от Кьолн разделиха обществото“, предава тв каналът Россия24. „Все по-малко хора смятат, че мигрантите не представляват опасност“. На дневен ред била гражданската самоотбрана. 

Пропагандните послания на близките до Кремъл медии звучат така - „Европа е слаба, небезопасно място, залято от чужди“. „Или новото преселение на народите трябва да се спре, или Европа ще загине", заявява пред таблоида „Комсомолская правда" националистическият политик Владимир Жириновски. За сравнение, Русия изглежда грее при президента Владимир Путин - дори когато рублата се срива, доходите спадат, а страната води явна война в Сирия и скрита в Украйна. 

Преди всичко големите телевизионни канали обаче имат влияние не само над публиката в Русия. Те се гледат от мнозина от онези 2,3 млн. граждани в Германия, чиито корени са от бившия СССР. 

Един от материалите разказва за случая на 13-годишно момиче от Берлин, което наскоро било обявено за изчезнало. То било отвлечено и изнасилено от бежанци, предава новинарското предаване „Вести“. В рускоезичните сайтове новината за това предизвика бурен дебат. И не помогна специалното изявление на германската полиция, според която е факт, че „няма нито отвличане, нито изнасилване“.

Полицията е принудена да премълчава за престъпленията на търсещите убежище. Това поне предполагат руските медии, като и поддръжниците на популисткото дясно движение Pegida. В сайта на руския частен телевизионен оператор REN TV има статии за случващото се в Кьолн със самодоволни определения, като „секс мигранти“ или „гост сексуални“. В материал за случващото се по Нова година са сложени снимки, който показват нападания при демонстрациите в Кайро през 2011 г.

Като противоотрова на това медийно явление работят бившият новинар Александер Ковальов и неговите сътрудници, които разкриват неистините и фалшификациите в руските медии. И в случая с Брухзал и Берлин те са направили разследвания. „Очевидно руската пропагандна машина смешно има нужда от различни истории за отвличане на вниманието“, пише в блога им.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

66
rate up comment 17 rate down comment 14
STRAHO
преди 8 години
Една Германка за Германия. Германия през погледа на страха. Хората наистина НЕ разбират "истините" пишещи се по така наречените "надеждни медии". Колкото и да сипят мръсотия по "Путиновите медии" , по "руската пропаганда", хората виждат с очите си какво се случва.Bibi Wilhailm - You are destroying Germany! 16 y/o girl sheds light upon the Refugee crisishttps://***.youtube.com/watch?v=E7fiRbLIn4A===Най обикновено момиче за страха да излезе навън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 17 rate down comment 15
STRAHO
преди 8 години
Една Германка за Германия. Германия през погледа на страха. Хората наистина НЕ разбират "истините" пишешти се по така наречените "надеждни медии". Колкото и да сипят мръсотия по "Путиновите медии" , по "руската пропаганда", хората виждат с очите си какво се случва.Bibi Wilhailm - You are destroying Germany! 16 y/o girl sheds light upon the Refugee crisishttps://***.youtube.com/watch?v=E7fiRbLIn4A===Най обикновено момиче за страха да излезе навън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 20 rate down comment 14
lozkhris
преди 8 години
Руската пропагада за бежанската кризаЗападната пропаганда за руския икономически крах и "анексирането" на Крим...What's the difference?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 17 rate down comment 28
Сараф
преди 8 години
Аз отдавна съм се убедил, че е по-добре човек да е соросоидче пред путинофилче, защото едното е опорна точка, а другото олицетворение на *** и подкупена измекярщина от някоя фабрика за *** като от "Модерна България" .Тип национални предатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 6 rate down comment 2
БАЦЕ
преди 8 години
Напиши кои са му производните , поне някой, да си раздела пцувните равномерно . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 11 rate down comment 11
Сините камъни
преди 8 години
Не си ли се замислял, че Маранди и Амстердам са едно и също!?Мислех да звъня до редакцията, после си викам! На кого ще правя евала?!Пък може и да звънна! ще видим! Но нещата са определено отврат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 11 rate down comment 15
markoci
преди 8 години
Бойчо вземайте се в ръце и разкарайте това същество правещо се на *** под ника Amsterdam . То всекидневно проявява крайно пристрастно, нечестно и злобно поведение основано на собствените му политически пристрастия с което руши форума. Под Благосклонния и безучастен поглед на Amsterdam едни фаворизирани потребители ругаят други безнаказано, ако някои се опита все пак да отвърне реципрочно бива банван без причина и обяснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 11
Сините камъни
преди 8 години
А ето и една разновидност на лезгинката, не е лезгинка но е грузинско изпълнение, отвсякъде страхотно!Поздрав за всички!https://***.youtube.com/watch?v=ujo65bBRQ4I
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 7 rate down comment 14
Сините камъни
преди 8 години
И Ти откъде знаеш за хората на Кадиров? Жената в Чечня е на такова уважение, където тук в България много български мъже би трябвало да се усъмнят дали изобщо са мъже!Поздрав с една лезгинка от Кадиров:https://***.youtube.com/watch?v=2BZEIoq7lSc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 9 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
"Не бъди като Пешо. Не чети прас медии. Чети сериозни издания. Мисли с главата си!" ==Когато чета чета наред. А дали е ПРАС, като читател решавам АЗ. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още