IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се подготвя да отговори на руската пропагандна война

Нов комуникационен екип ще се противопоставя на дезинформацията, разпространявана от Кремъл

16:39 | 20.03.15 г. 11
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Битката за умовете и сърцата на хората в конфликта между Русия и Запада продължава, пише CNBC.

Докато Русия беше заета да празнува цяла седмица годишнината от анексията на Крим от Украйна, който ход спомогна за довеждането на страната до незавидно икономическо положение, Европейският съюз (ЕС) обяви, че създава нов комуникационен екип. Неговата цел ще е да се противопоставя на дезинформацията, която се разпространява от Кремъл.

„Това е изключителна стъпка на ЕС и показва неудовлетворението, че тази ситуация се проточва“, заяви пред CNBC Крис Уийфър, партньор в инвеститорската компания, специализираща в Русия, Macro Advisory. “И двете страни имат собствени планове. Кремъл подхранва настроенията в Русия като чества годишнината от Крим. Това също така скрива настоящия замразен конфликт в Украйна“, допълва той.

Не трябва да гледате много напред, за да видите очертанията на Министерството на истината (да не се бърка с Телевизията на истината!) - пропагандната машина, която подхранва антиутопичното общество в романа „1984“ на Джордж Оруел.

Руският президент Владимир Путин наскоро си призна, че руското правителство е започнало подготовката си за анексирането на Крим със сила преди непризнатия от международната общественост референдум. На референдума жителите на Крим подкрепиха със съмнително висок процент (97%) влизането на региона в състава на Русия. В самия изборен ден по улиците се засили присъствието на хора с оръжия и представители на крайнодесни и крайнолеви партии от Европа като наблюдатели.

Това още повече повиши съмнителността на твърденията на Москва, че руската войска не се е намесила в дестабилизирането и воденето на военни действия в Донбас.

В рускоговорящия свят новият комуникационен екип на ЕС ще се опита да се изправи срещу машината за налагане на светогледа на Кремъл чрез държавни телевизии, социални медии и интернет коментари.

Някои руски медии, доскоро смятани за по-независими, наскоро също приеха по прокремълски подход. За момента изглежда сякаш икономическите трудности не са попречили на руската подкрепа за Путин.

Един от начините, по които ЕС ще се съревновава, е да накара рускоезичните членове на съюза, които са и сред най-гласовитите противници на поведението на Русия, да обединят ресурси, за да разпространяват медии, показващи европейската перспектива на руснаците.

Въпреки това ЕС е изправен пред свои собствени проблеми, най-малкият от които е нарастващата проруска симпатия в някои от 28-те страни членки.

„Политическите предизвикателства пред Европа са огромни в момента – справянето с предполагаемата опасност от Русия, възходът на крайнодесните/крайнолевите и анти-имиграционни импулси и като цяло центробежните сили и усещането, че европейските институции все още са откъснати от хората“, посочи Тим Аш, директор на изследванията на развиващите се пазари в Standard Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 1
kane
преди 9 години
"Старата песен на нов глас"Не мога да разбера, защо след като запада е "демократичен" се бърка в развитието на целия свят!?!?Защо са решили че развитието на капитализма им във фашизъм е единствения път на цялото човечество и не приемат друга алтернатива! Защо се страхуват! От какво се страхуват!? Може би знаят че фашизма им не е идеалния за хората!? И затова пазят подтисничеството по всякакъв начин!След като сащ и ес са толкова развити и напредничави, защо не оставят избора на останалите?! Защо те избират за всички!? Света все пак е 7 милиарда, а ес и сащ са по-малко от 1мил!Защо не оставят руснаците, мусюлманите, комунистите, социалистите и всички останали да се самоопределят и да следват друг тип развитие, тяхно си и различно!Тези развити капиталистически с-ми са фашистки терор над насЦелия останал свят ненавижда и недолюбва сащ и ес заради мръсната им пропаганда и терор над светаТе се борят за контрол. За контрол над целия свят. Същия за който са се борели Наполеон и Хитлер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Добре де , защо не е отразена вироко тази новина и дискусиите по нея? Ако това беше Путин със седмици щеше да се пише и говори. :) Или тишината около такива новини /и със сваления самолет е същото/ ще е част от борбата с руската пропаганда!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Илко
преди 9 години
Черната Барака е бил "помолен" да върне "наградата"! А и тия от нищо струващата "Нобелова награда" си измиват ръцете, не един е отговорен за тая гавра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Илко
преди 9 години
Радио "Свободна" Европа е било спонсорирано от ЦРУ!! Всичко за комунизма е било лъжа, и всичко за капитализма е било истина! Ето правда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Само за информация, този който препоръча Нобеловата награда за мир на Обама е УВОЛНЕН. Това по БГ телевизия чухте ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Някои руски медии, доскоро смятани за по-независими, наскоро също приеха по прокремълски подход. За момента изглежда сякаш икономическите трудности не са попречили на руската подкрепа за Путин."Независим = антиПутин !? Аз имам друго определение за "независим" - самостоятелен, свободен, който не е подчинен. Това, че не се подчиняват на наложения от запада диктат не ги прави зависими , напротив показват НЕЗАВИСИМОСТ /за разлика от повечето наши медии/ и както се вижда тя може да бъде показана САМО в Русия май! ! Истината такава каквато е. Ако Обама върши положителни за човечеството дела и за него ще се пишат хубави неща. Подкрепата в света за Путин само ще расте и в това няма нищо чудно.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Илко
преди 9 години
Те отдавна са почнали да "громят руската пропаганда" платиха на алфа рисърч , - 80% искали в ОТАН , направо падам от стола от смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Намирисва на времената когато се криехме да слушаме радио "Свободна Европа"! Сега разбира се ще е обратното. Няма какво да противопоставят на истината освен лъжа съчетана с недопускане информация за истината. Те и сега го правят. Никакви репортажи, излъчване само на недоказани твърдения думи на омраза и т.н ! ..а Путин и руснаците все още ги наричат партньори с което показват нежелание за насъскване на руските граждани срещу запада. На запад точно обратното, насаждане на ПОСЕВМЕСТНА ОМРАЗА и презрение. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Айде Гошо покажи какво умееш, че тъпотиите ти са малко явно тряя още ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 17
0pk
преди 9 години
Още статии срещу Путин трябва, още. По 2 на ден минимум! Иначе как ще водим пропагандната война, за която ни дреме на сайдера. Сякаш със скъпа пропаганда ще накарате хората да мислят различно. Половината население е неграмотно, а другата половина е достатъчно грамотно за да мисли със своя мозък. Ефекта на пропагандата ще е нулев, но пък ще изхарчим новонапечатаните пари :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още