IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим отбелязва една година от анексирането си

Как се промени животът на хората от полуострова след присъединяването към Русия

13:07 | 18.03.15 г. 99
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Една година след окупацията на Крим руски войски открито маршируват на полуострова, а само преди една година те бяха &quot;местна самоотбрана&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Една година след окупацията на Крим руски войски открито маршируват на полуострова, а само преди една година те бяха "местна самоотбрана". Снимка: Ройтерс

Измина една година откакто Русия превзе Крим и предизвика вълна от еуфория сред руското население на черноморския полуостров. Днес жителите му страдат все повече заради повишаващите се цени, а мнозина се безпокоят за бъдещето, пише Ройтерс.

Руското знаме се вее над Крим за годишнината от нареченото от руския президент Владимир Путин „историческо зваръщане у дома“. Руски войски поеха контрола над полуострова от Украйна и след референдум под дулата на техните оръжия бе извършена анексията.

От тогава популярността на Путин се изкачи неимоверно – ликът му е на плакати и на тениски, а някои жители на Крим, най-вече пенсионерите, твърдят, че са спечелелили много.

Но чуждестранните инвеститори избягаха, банковият сектор е парализиран и мнозина имат проблем да свържат двата края.

„Крим ще бъде задният двор на Русия. Какво хубаво има тук? Цените тук са луди, а заплатите смешни“, споделя 35-годишният таксиджия Николай, умело избягвайки през дупките на пътищата в столицата на региона Симферопол.

Животът бе труден, когато Крим беше част от Украйна, но се оказва още по-труден като част от Русия. Москва е под икономически санкции от страна на Запада заради анексията на Крим и подкрепата на Кремъл за сепаратистите, които се бият в Източна Украйна.

„В цяла Русия цените се повишавата, има санкции, рублата се обезценява“, продължава Николай, затваряйки прозореца, за да не бъде чут от съседите.

Етническите руснаци в Крим се радваха, когато Путин анексира Крим, но те вече започват да виждат какво означава неговата победа. Преди няколко месеца мнозинството от хората в Крим говореше за по-високите заплати и пенсии. Тези придобивки бяха изядени от инфлацията, която достигна 42%. Един килограм картофи в Севастопол струва около 64 американски цента, а същото количество се продава за 22 цента в Киев, съобщава Bloomberg.

Подобно недоволство не попречи на държавните тържества, които започнаха от понеделник в Крим по случай честванията на непризнатия референдум, показващ 97% подкрепа за присъединяване към Русия (един доста севернокорейски резултат). Продължаващите с дни тържества ще включат и концерт в Москва в сряда, който ще се проведе точно срещу лобното място на убития опозиционер Борис Немцов.

Въпреки че Европейският съюз и САЩ побързаха да наложат санкции на Русия заради завладяването на Крим, Путин даде ясно да се разбере, че не съжалява. В документалния филм Крым: Пут на Родину (Крим: Пътят към родината) дори заяви, че е бил готов да защити действията си с ядрени оръжия.

“Крайната цел беше да дадем на хората шанс да изарзят мнението си за това как искат да живеят в бъдеще”, коментира той референдума. Според него изпратените в Крим войски без обозначителни знаци, които дълго време официален Кремъл наричаше “местни сили за самоотбрана”, са всъщност руски спецчасти, пратени там, за да спрат насилието и да спасят животи.

Въпреки проблемите пред тях, мнозинството от кримчани все още се радват да са част от Русия, твърдят техните политици.

“Рейтингът на президента в Крим е почти 100%”, заяви премиерът на Крим Сергей Аксионов пред Ройтерс. “Девет от всеки десет души твърдят, че подкрепят анексирането и биха гласували по същия начин и сега”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

95
rate up comment 2 rate down comment 1
Илко
преди 9 години
До 2013 в САЩ робството беше позволено със закон! Та за какви античовешки закони споменаваше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"ТОВА ЛИ РАЗБИРАТЕ ВИЕ ПОД ЧОВЕШКИ ПРАВА, МОРАЛ И ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ... "=====Ето това ДРЪЗНОВЕННИ, не го припознавам като ДЕМОКРАЦИЯ! Дано разбираш езика на *** към които изпитваш симпатия! Ето ти дискусии в тяхното публично пространство! Признавам, че са по малко диви от тукашните русофоби но то винаги слабите са най нетолерантни и зли. "По папи от папата"Та така слушай! Описват състоянието на общестата си! https://***.youtube.com/watch?v=4ZfP-711IYY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
цитат : "Германия и Франция осъзнаха, че САЩ са задействали махалото на ядрената война и в момента полагат всички усилия, за да го спрат. Това написа в личния си блог американският икономист, политически и икономически експерт Пол Крейг Робъртс, пише ukraina.ru.Според него, американският телевизионен канал CNN използва за сюжетите и репортажите си пропагандна система, заимствана от Третия райх, представяйки Русия като източник на агресивна военна заплаха. Така например, на 13 март CNN излъчи репортаж, отразяващ пускове на ракети и стрелба от други оръжия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
В коментарите към видеото се говореше за необходимостта от приемане на съответни мерки срещу руската заплаха. Това предаване по CNN, което води Волф Блитцер е част от организирана пропагандистка кампания, целта на която е да подготви американците към конфликта с Русия. Така наречените средства за масова информация бяха преобразувани във министерство на пропагандата, смята Робъртс.Той добави, че аналогична пропаганда се разпространява и във Великобритания, където министърът на отбраната Майкъл Фалон заяви, че Русия е реална и фактическа заплаха за Европа. В момента американските войски и танкове по спешност прииждат в Балтийските страни под предлог, че Русия възнамерява да нападне съседните страни, пише още американският колумнист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Пропагандата на Вашингтон в медиите е най-безотговорното действие в цялата история на човечеството. Рейган и Горбачов успяха в отстраняването на заплахата от ядрена война, а ненормалните неоконсерватори и контролираните от тях медии я върнаха обратно, подчертава експертът.Както отбелязва Робъртс, Путин прекрасно осъзнава цялата сериозност на ситуацията и полага всички усилия, за да намали напрежението, но с действията си, Вашингтон прави всичко това невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Вашингтон смята, че Владимир Путин трябва да върне Крим и военно-морската база на Черноморския флот, да спре да подкрепя рускоезичното население в Югоизточна Украйна и да се смири с военните бази на НАТО в Украйна. Подобни искания от страна на Вашингтон са неприемливи за Русия, смята политологът. Също така Робъртс споменава, че в своето пропагандистко шоу CNN дори не съобщи, че немското разузнаване оспорва заявленията на Вашингтон по отношение на Русия, и че правителството на Франция и Германия най-накрая са осъзнали, че САЩ са напълно откачили, поради което отчаяно се опитват да спрат махалото на войната, задействано от Белия дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"ЗАЩО БРЕ ХОРА, КОЙ ВИ ПРИЧИНИ ТОВА."=====Знанието дръзновенни! Знанието ни причинява "това" ! Като прокоба е да си знаещ сред незнаещи. Заразата се прихваща когато се излъже човек и започне да чете. Апетита за информация се увеличава пропорционално на количеството изчетена и възприета информация...и няма лек! Искаш още и още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Виждаш ли как работи пропагандата? Все повече зомбита ще се въдят! Така са зомбирали германците хитлеристите! Ако го питаш на какво се дължи омразата му нищо смислено не може да пише! :))) Пише за някакви "ЧЕРВЕНИ". Не става ясно кои са тези чевените и защо са червени. Червено е турското знаме например. Пише за анексии, античовешки закони и прочие. Ха блъскай си главата и разбери! :)))) Пише за зависимости , доколкото се разбира е против но същевременно държи да сме колкото може по зависими. Ами това "ПУТИН Е ТЕРОРИСТ И ИСЛЯМИЗЪМА В ТОЗИ ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ СКОРО ЩЕ СЪЗДАДЕ МНОГО ПРОБЛЕМИ." ха ха ха ха!? Как да го тълкуваме? Ужас , Все по зле става с младежите. Едно време на такива бисери се смеехме до сълзи но вече не е смешно. Става норма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 3 rate down comment 1
Stefan--L
преди 9 години
Пич *** се прегледай при някой психолог! Като си бил малък *** те е изтървала с главата на бурдюра затова си така! Може да си купиш еднопосочен билет към сащ и да живееш при твоя идол обанана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 1 rate down comment 5
Дръзновенн
преди 9 години
А БЕ ТУКА ИМА ТОЛКОВА ПРОМИТИ ***, ЗАЩО БРЕ ХОРА, КОЙ ВИ ПРИЧИНИ ТОВА.КОГА И КАК САЩ ПРИЕМАХА АНТИЧОВЕШКИ ЗАКОНИ, И ЗАКОНИ УВЕЛИЧАВАЩИ ЗАВИСИМОСТТА ИМ ОТ РУСИЯ.... КАКЪВ САЩ, КАКВИ 5ЛВ. СМЕШНИ ЧЕРВЕНИ *** .. КРИМ НА КОГО Е СЕГА НА УКРАЙНА НА РУСИЯ ИЛИ НА САЩ. ПУТИН ОТНОВО ЗАГУБИ ЦЯЛА УКРАЙНА, ДЪРЖАЛ Е ПРЕЗИДЕНТА ИМ РУСКА АГЕНТ, КАК ТАКА КАТО АГЕНТ ГОЦЕ ЛИ ????? 10 ГОДИНИ АГЕНТ РУСКИ ЧЕРВЕН *** НИ БЕШЕ ПРЕЗИДЕНТ И АКО БЯХМЕ ГО СВАЛИЛИ НАВРЕМЕ, ДАЛИ ТОГАВА РУСНАЦИТЕ ЩЯХА ДА АНЕКСИРАТ КЪРДЖАЛИ КЪМ ТУРЦИЯ..:):) СМЕШНИ ЧЕРВЕНИ БОЛНИ ГЛАВИЧКИ. ПУТИН Е ТЕРОРИСТ И ИСЛЯМИЗЪМА В ТОЗИ ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ СКОРО ЩЕ СЪЗДАДЕ МНОГО ПРОБЛЕМИ. НЯМА КАК ЕДНА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА ДА ПОЗВОЛЯВА ТОВА. ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЪЛГАРИЯ.. ВИНАГИ В ТАКИВА ТОТАЛИТАРНИ РЕЖИМИ КАТО РУСКИЯ ИМА ТЕРОРИСТИ, ТЪЙ КАТО КАПИТАЛИТЕ ТАМ СА ОТ СИВА ИКОНОМИКА И ОТ КАКВИ ЛИ НЕ КОНТРАБАНДИ И КРАЖБИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ.... ТОВА ЛИ РАЗБИРАТЕ ВИЕ ПОД ЧОВЕШКИ ПРАВА, МОРАЛ И ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ... СМЕШНИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още