IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим отбелязва една година от анексирането си

Как се промени животът на хората от полуострова след присъединяването към Русия

13:07 | 18.03.15 г. 99
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Една година след окупацията на Крим руски войски открито маршируват на полуострова, а само преди една година те бяха &quot;местна самоотбрана&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Една година след окупацията на Крим руски войски открито маршируват на полуострова, а само преди една година те бяха "местна самоотбрана". Снимка: Ройтерс

Измина една година откакто Русия превзе Крим и предизвика вълна от еуфория сред руското население на черноморския полуостров. Днес жителите му страдат все повече заради повишаващите се цени, а мнозина се безпокоят за бъдещето, пише Ройтерс.

Руското знаме се вее над Крим за годишнината от нареченото от руския президент Владимир Путин „историческо зваръщане у дома“. Руски войски поеха контрола над полуострова от Украйна и след референдум под дулата на техните оръжия бе извършена анексията.

От тогава популярността на Путин се изкачи неимоверно – ликът му е на плакати и на тениски, а някои жители на Крим, най-вече пенсионерите, твърдят, че са спечелелили много.

Но чуждестранните инвеститори избягаха, банковият сектор е парализиран и мнозина имат проблем да свържат двата края.

„Крим ще бъде задният двор на Русия. Какво хубаво има тук? Цените тук са луди, а заплатите смешни“, споделя 35-годишният таксиджия Николай, умело избягвайки през дупките на пътищата в столицата на региона Симферопол.

Животът бе труден, когато Крим беше част от Украйна, но се оказва още по-труден като част от Русия. Москва е под икономически санкции от страна на Запада заради анексията на Крим и подкрепата на Кремъл за сепаратистите, които се бият в Източна Украйна.

„В цяла Русия цените се повишавата, има санкции, рублата се обезценява“, продължава Николай, затваряйки прозореца, за да не бъде чут от съседите.

Етническите руснаци в Крим се радваха, когато Путин анексира Крим, но те вече започват да виждат какво означава неговата победа. Преди няколко месеца мнозинството от хората в Крим говореше за по-високите заплати и пенсии. Тези придобивки бяха изядени от инфлацията, която достигна 42%. Един килограм картофи в Севастопол струва около 64 американски цента, а същото количество се продава за 22 цента в Киев, съобщава Bloomberg.

Подобно недоволство не попречи на държавните тържества, които започнаха от понеделник в Крим по случай честванията на непризнатия референдум, показващ 97% подкрепа за присъединяване към Русия (един доста севернокорейски резултат). Продължаващите с дни тържества ще включат и концерт в Москва в сряда, който ще се проведе точно срещу лобното място на убития опозиционер Борис Немцов.

Въпреки че Европейският съюз и САЩ побързаха да наложат санкции на Русия заради завладяването на Крим, Путин даде ясно да се разбере, че не съжалява. В документалния филм Крым: Пут на Родину (Крим: Пътят към родината) дори заяви, че е бил готов да защити действията си с ядрени оръжия.

“Крайната цел беше да дадем на хората шанс да изарзят мнението си за това как искат да живеят в бъдеще”, коментира той референдума. Според него изпратените в Крим войски без обозначителни знаци, които дълго време официален Кремъл наричаше “местни сили за самоотбрана”, са всъщност руски спецчасти, пратени там, за да спрат насилието и да спасят животи.

Въпреки проблемите пред тях, мнозинството от кримчани все още се радват да са част от Русия, твърдят техните политици.

“Рейтингът на президента в Крим е почти 100%”, заяви премиерът на Крим Сергей Аксионов пред Ройтерс. “Девет от всеки десет души твърдят, че подкрепят анексирането и биха гласували по същия начин и сега”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

85
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=HQrdpW6gImU политикът отвърнал в пряк ефир:Ако вие сте демократи, то ще разберете, че тогава е имало основания, защото желанието на населението на Крим беше да се присъедини към Русия. От полска гледна точка е много важно Украйна да бъде независима държава, а дали с Крим или без него - не е толкова важно".Американците са дали 5 милиарда долара за да дестабилизират Украйна, да изгуби Крим, а в момента губи Луганск и Донецк. Вие вярвате, че американците са ваши приятели, но те искат единствено да воюват с Русия, а украинците за тях изобщо не са важни", добави Януш Корнин Мике.Той отбеляза, че ЕС също не вижда в украинците приятели, а разстрелът на хората в Киев на Майдана е дело на хората от Запад, а не на хората на Янукович или Путин. И това не е новина. За това се говореше още тогава в телефонния разговор между външният министър на Естония Урмас Пает и външния министър на ЕС Катрин Аштън. Украйна за САЩ е само инструмент в борбата срещу Русия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 8 rate down comment 2
pinoccio
преди 9 години
Истината е, че никой не го е еня нито за Украйна, нито за Крим, нито за Донецк, Луганск и Анджелина Джоли без бански. Крим и Украйна са дъвките, които продават в лавката на манипулаторите за формиране на световно обществено мнение. Крим и Украйна са свлачището, което да затрупа истината за интереса от атаката срещу Русия. Защото им е много трудно да го изрекат, че искат суровините на Русия, че не могат да приемат 150 млн. руснаци да разполагат с 16% от сушата, а пък за полярния кръг - да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 11 rate down comment 4
Stefan--L
преди 9 години
За сетен път се убеждавам че инвестор са управлявани и финансирани от Америка ! Цял свят разбраха че Крим се присъедини доброволно към Русия и всички хора са щасливи от това завръщане ! Само Георги Драганов още не го е разбрал и пише глупосто къде ги видя тия дула на оръжие и всичко останало ? Преписвач на американските вестници е тоя Драганов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 12 rate down comment 8
Илко
преди 9 години
На някоя анонимна *** му е по лесно да слага минуси , отколкото да се изсерре нещо въпроса за робството! Аве що във ФАЩ само английският е официален? Тексас испански щат, луизиана френски и т.н Нови Мехико., това няква опорна деемократична точка ли е? Коренните жители на ФАЩ(индианците) , знаете ли че почти не съществуват вече те и за това са ги на тикали в резервати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 11 rate down comment 7
Илко
преди 9 години
До соросоидната ***- Аве що САЩ забраниха робството чак 2013!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 10 rate down comment 7
Илко
преди 9 години
Тая *** "опорна точка" със "анексирването" , за колко време са купили американосиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 9 rate down comment 6
Илко
преди 9 години
Слава России!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 4 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
"Така че не се хаби, знаем си историята и вашите опити да ни анексирате от Освобождението насам."==Коя история знаеш? Тази в която има съединение на България и последваща война за защитата на този акт срещу *** на запада или тази в която има анексиране на турска територия и справедлив опит на сърбите, които в услуга на запада са поели отговорната задача да ни накажат? Коя от двете истории знаеш българино!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"Така че не се хаби, знаем си историята и вашите опити да ни анексирате от Освобождението насам"====Коя история знаеш ? Тази в която Левски е революционер или тази в която е терорист -сепаратист ? Тази в която има заптиета или полиция? Каква история знаеш? Тази в която сме се освободили благодарение намесата на САЩ или тази в която има Руско турска освободителна война? Коя история от освобождението насам знаеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"Е, да тв светна че Рашастан харчи твърде голяма част от БВП за война - а САЩ изкарват многократно повече - и могат да си го позволят."===Човече ти четеш ли какво пишеш? Що за аргумент е това което си писал? Това че могат да си позволят да убиват цели народи значи ли че им е ПРАВО? Значи ли че е недупостимо някоя държава да опита да защити населението си от изтребление? За Кубински кризи пишеш ...боже! ха ха На какво беше следствие разполагането на руски ракети там? Не се чуди когато пак се появят там след всичко което пичиняват на Русия в момента! И ще е справедливо. Този път обаче да не им се доверяват като тогава и никога да не ги изтеглят от там. Само така тази *** би била озъптена! А за Украйна недей моля те ха ха ха недей да разсъждаваш изобщо отделна държава ли е как е създадена от кого и т.н. Трябва много да прочетеш преди това. Освен това никой не оспорва съществуването и. Там иде реч за гражданска война.Няма никаква чужда армия която да участва във нея....все още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още