IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е общото между войните в Югославия и Украйна?

Двата конфликта имат много прилики, но за намирането на решение на украинския са по-важни разликите, пишат Стивън Холмс и Иван Кръстев

14:41 | 03.03.15 г. 77
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу по време на честванията на Деня на Отечеството, 23 февруари 2015 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу по време на честванията на Деня на Отечеството, 23 февруари 2015 г. Снимка: Ройтерс

Стивън Холмс е професор в New York University School of Law. Иван Кръстев е председател на Центъра за либерални стратегии в София. Двамата заедно анализират ситуацията в Украйна за Project Syndicate.

Продължаващата нестабилност в Украйна често е сравнявана с кризата в Югославия в началото на 90-те години на миналия век – и в действителност има много прилики. Когато става дума за разбирането защо конфликтът между правителството в Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти продължава – и защо, след една година на все по-брутални сражения, решение не се вижда на хоризонта, разликите стават далеч по-важни.

Тактиката на руския президент Владимир Путин в Украйна наистина напомня на тази на сръбския президент Слободан Милошевич по време на разпада на Югославия. Злоупотребата с препратки от Втората световна война от страна на Путин, целяща да засили силния руски национализъм, често се смята за копие на дезинформационната кампания на Милошевич от началото на 90-те. Тогава политиката на Белград бе да създаде анти-хърватски настроения сред сърбите.

Путин и Милошевич дадоха власт на етнически родственици в страните, над които искаха да установят контрол, преди да нахлуят военно под претекста за защитата на тези родственици. Най-накрая, и двамата лидери осигуриха създаването на самопровъзгласили се „републики“ в рамките на границите на другата страна.

Предвид тези сходства мнозина твърдят, че западните страни трябва да приложат подхода си при прекратяването на кризата в Югославия. Това означава доставянето на „смъртоносно защитно военно подкрепление“ на Украйна. В крайна сметка се смята, че Дейтънското мирно споразумение, което прекрати войната в Босна бе възможно само след като САЩ решиха да въоръжат хърватите и босненските мюсюлмани.

Разбира се Русия на Путин не е Сърбия на Милошевич. Русия не е бележка под линия в историята, нито малка държава от Балканите. Тя е атомна супер-сила, срещу която колкото и тежко да е въоръжена Украйна няма шанс във военно отношение. Предвид това доставянето на оръжия на Украйна би засилило кръвопролитието без да накара Путин да премисли подхода си и да подкрепи дългосрочен мир.

Нещо повече, геополитическият контекст се е променил значително през последните две десетилетия. По времето на войната в Югославия, Западът не само бе заел морално по-високата позиция, но също така се смяташе за непобедим заради победата си в Студената война. Днес за Запада се смята, че е в упадък, а легитимността на САЩ като световен лидер все повече се поставя под въпрос.

В този контекст германският канцлер Ангела Меркел е права да се противопостави на въоръжаването на Украйна. Но тя греши като приема, че преговорите с руснаците могат да доведат до устойчиво решение по подобие на Дейтънското споразумение, защото самите конфликти са фундаментално различни. Докато Югославия преживя локална криза с по-широки последствия в Европа, Украйна е замесена в европейска криза с местни последствия.

Милошевич имаше ясна стратегическа цел: да създаде Велика Сърбия. За да постигне това той искаше или да преначертае границите на региона или поне да постигне сделка, която да даде автономия на регионите със сръбско мнозинство извън Република Сърбия. Преговорите за прекратяване на балканските войни бяха възможни именно защото бяха фокусирани върху картата.

За Путин анексирането на Крим бе достатъчно в стратегически смисъл. Той вече не се интересува от преначертаване на линиите на картата. Действията му не бяха предизвикани от решителността му да анексира Донбас (който има пренебрежима стратегическа стойност за Русия), да създаде сухоземен коридор до Крим или да създаде замразен конфликт.

Путин остава замесен в Украйна заради причини, които изглеждат като цяло педагогически. Той има послание до раздаващия санкции Запад и до украинците, които искат да се включат в неговия клуб.

За Запада посланието е, че Русия няма да толерира намеса в нейния заден двор. В очите на Путин, Западът трябва да признае цялото пост-съветско пространство, без балтийските страни, за изключителна руска сфера на влияние. (Очевидният неуспех на Кремъл да предвиди китайския отказ да приеме подобно разделение - особено в Централна Азия, която е ключова за икономическата визия на президента Си Дзинпин - представлява смущаващ пропуск в стратегическите сметки на Путин.)

За Украйна – и за нейното новото правителство, в частност – посланието е, че страната не може да оцелее, поне не и в сегашните си граници, без подкрепата на Русия. Путин също така иска да покаже на украинците, че в края на краищата Западът не го е грижа за тях. Американците няма да се бият за тях и европейците няма да им дадат парите, от които тяхното правителство се нуждае отчаяно.

Мотивацията на Запада в Украйна също изглежда повече педагогическа, отколкото стратегическа: да покаже на Путин, че днес промяната на граници със сила е недопустима в Европа. Надеждата е, че икономическите санкции, заедно с руските жертви на бойното поле ще накарат Русия смирено да приеме статута си след Студената война на треторазрядна сила. Допълнителното послание е, че всеки опит да се ревизира ръководения от САЩ свят е обречен на неуспех, при това със сериозна икономическа цена.

Ясните стратегически цели позволяват на договарящите се страни да се съгласят, че половин хляб е по-добре от нищо. Но когато две страни просто искат да дадат урок една на друга липсват допирните точки, нужни за постигането на компромис, приемлив и за двете страни. Това е една от причините поради които днешните преговори за Украйна могат да постигнат само непълни, краткотрайни примирия, а не дългосрочно решение, каквото сложи край на войната в Босна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

75
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
data аз пак ти казвам, че съм човек който не е нито финансист нито икономист. Но е елементарно да сметнеш, че Сашш както са 318 млн. и *** да бръмчат нощем не могат да произведат толкова много и да обезпечат това което са напечатили capito ? И не само те те даже не са и толкова зле само над 100К на калпак, говорим и за Италия, Франция, и т.н. Сега и с тая печатница на тва евро дълговете съвсем си *** века. И както чакате тука да се спихне Рус така целио запад ше се разпарчатоса пръв, щото числата тва показват бе data не ви знам тука икономисчетата колко сте силни в таблицата за умножение ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Три примера: Корея, Виетнам и ВСВ. И трите са войни на изтощение. Забележи коя губи-Руско-японската(грубо казано половин година война). Другата е инвазията в Афганистан, ама там и извънземни да идат и те ще загубят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 1 rate down comment 5
data
преди 9 години
до тука ли бяаа аргумнтите ? Сеа ша чакаме да се капичне гущеро ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
по принцип, първо търгуваш прайш оборот и после печатиш, а тея Сашш първо печатат и после търговията и оборота, ааа ако не дойдат здраве да е ..... :))) За тва ти казвам глей са запада как ше се хване за масата и *** ше пишат 154 с контра и ре контра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
еми те технологично никога не са били нещо кой знае какво, но няма побеждаване там ако ще да останат само 5 човека тва е, такива са, а твойте пичове Сашш те сами са се напрайли валат още малко и само гледай, аз не ги знам как я мислят, тая работа ама не е като оная работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
щото толко му е пипето на data тея САЩа са на доизживяване с тоя долар и тряя теманета и поклони да им праат на Руснаците да го ползват, а те *** им ше им забраняват ?!?!? смяяятай колко тряя да си ***, да вкарваш забрани на страна, където най-много имат далавера тея ***. Още малко и са фалит тея САшшш и на болшинството *** няма да им се вярва направо ... е тогава ше се напия порядъчно кат падне империята ..!!! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 9 години
И двата примера са кофти - войните са сравнително кратки . И Русия ги печели не на някакво стратегическо или технологично предимство а на базата на това че съомява да попълни загубите си . И в двете войни губят кажи речи двойно повече жива сила (войници) от противника си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
абе ти що си винаги контра тренд бе не моа да те разбера ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
молим я питай Хитлер и Наполеон ...... кой къде се е изтощил ... :)) и точно там са губили преките военни конфликти ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 9 години
Защото явно тъпите хамериканци са прочели повече история от матрьошките тук . Русия винаги е печелила преките военни конфликти и винаги е губила войните на изтощение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още