IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Крим са национализирали над 300 частни обекта

Обектите са собственост на мобилни оператори, енергийни компании и други големи фирми в анексирания от Русия полуостров

09:53 | 09.03.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Властите на Кримския полуостров са национализирали над 300 частни обекта, съобщи във Вашингтон по време на представянето на доклада "Нарушенията на човешките права в окупирания Крим" авторът на изследването Андрей Клименко.

"Към днешна дата има информация, че в Крим са отчуждени 270 обекта частната собственост, а в Севастопол – повече от 30", посочи експертът, цитиран от Укринформ.

Според Клименко не става въпрос за малки търговски обекти, а като цяло за големи обекти, "собственост на мобилни оператори, пекарни, енергийни компании, които предоставят различни видове енергия в района на Крим, както и всички автогари на полуострова".

Според него за да се определи общата стойност на национализираната собственост, трябва да се разгледат обекти от транспортната инфраструктура, включително пътища, железопътни линии, морски кейове, както и военни бази. В допълнение, специално внимание заслужават и натуралните минерални ресурси, включително в морския район на полуострова.

"В този случай можем да говорим за сумата от порядъка на 1 трлн. долара", каза Клименко, посочвайки все пак, че за точни оценки е необходимо привличането на големи международни консултантски фирми.

По време на дискусията експертите изразиха мнението, че "Украйна трябва да съди по всички точки, посочени в Международния съд в Хага и твърдо да защитава своята позиция, както при ЮКОС", за което Русия бе осъден да заплати глоба от повече от 50 млрд. долара".

По-рано властите в Севастопол приеха по време на извънредно заседание резолюция относно национализацията на 11 предприятия в града, включително "Севморзавода", собственост на президента на Украйна Петро Порошенко. Местните власти също така предвидиха за национализация и компанията за радиокомуникационно и навигационно оборудване "КБ Радиосвязи".

Както бе посочено в постановлението на правителството, тези дружества са от "стратегическо значение" за икономиката на Севастопол. Прехвърлянето им към държавата се извършва, "за да се установи социална справедливост и да се гарантира гладкото функциониране". В същото време се посочва, че основните документи на тези дружества не са приведени в съответствие с разпоредбите на законодателството на Руската федерация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 3
Стефчо
преди 9 години
абе има и по-зле от тях - ингилизките банки сами подаваха молби за национализация. Това е дедо Маркс не е могъл да го предвиди. Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Че то отдавна стана това!За да има държава, трябва държавата да има собственост.Финансовият капитал в САЩ е собственик на страната, а трябва да е обратното. А у нас как е?Какво има България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 10
0pk
преди 9 години
Америте като национализираха банки, и те ли си играеха на комунисти? Или те са си такива :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 12
0pk
преди 9 години
Истински кошмар за съвременните капиталета :]Тез гадни руснаци трябва да бъдат наказани, ама няма от кой, всичките либерали станаха от третия пол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
bgMan
преди 9 години
Нека си поиграят на модерни комунисти и да национализират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
bgMan
преди 9 години
Нека си поиграят на модерни комунисти и да национализират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 17
ABBA
преди 9 години
"Властите в Крим са национализирали над 300 частни обекта "Най-голямата им наглост е, че не са дали тия обекти на ШАШ да си направят там бази срещу *** руснаци, които се опъват на родината на всички родини и демокрацията на всички демокрации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още