IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим отбелязва една година от анексирането си

Как се промени животът на хората от полуострова след присъединяването към Русия

13:07 | 18.03.15 г. 99
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Една година след окупацията на Крим руски войски открито маршируват на полуострова, а само преди една година те бяха &quot;местна самоотбрана&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Една година след окупацията на Крим руски войски открито маршируват на полуострова, а само преди една година те бяха "местна самоотбрана". Снимка: Ройтерс

Измина една година откакто Русия превзе Крим и предизвика вълна от еуфория сред руското население на черноморския полуостров. Днес жителите му страдат все повече заради повишаващите се цени, а мнозина се безпокоят за бъдещето, пише Ройтерс.

Руското знаме се вее над Крим за годишнината от нареченото от руския президент Владимир Путин „историческо зваръщане у дома“. Руски войски поеха контрола над полуострова от Украйна и след референдум под дулата на техните оръжия бе извършена анексията.

От тогава популярността на Путин се изкачи неимоверно – ликът му е на плакати и на тениски, а някои жители на Крим, най-вече пенсионерите, твърдят, че са спечелелили много.

Но чуждестранните инвеститори избягаха, банковият сектор е парализиран и мнозина имат проблем да свържат двата края.

„Крим ще бъде задният двор на Русия. Какво хубаво има тук? Цените тук са луди, а заплатите смешни“, споделя 35-годишният таксиджия Николай, умело избягвайки през дупките на пътищата в столицата на региона Симферопол.

Животът бе труден, когато Крим беше част от Украйна, но се оказва още по-труден като част от Русия. Москва е под икономически санкции от страна на Запада заради анексията на Крим и подкрепата на Кремъл за сепаратистите, които се бият в Източна Украйна.

„В цяла Русия цените се повишавата, има санкции, рублата се обезценява“, продължава Николай, затваряйки прозореца, за да не бъде чут от съседите.

Етническите руснаци в Крим се радваха, когато Путин анексира Крим, но те вече започват да виждат какво означава неговата победа. Преди няколко месеца мнозинството от хората в Крим говореше за по-високите заплати и пенсии. Тези придобивки бяха изядени от инфлацията, която достигна 42%. Един килограм картофи в Севастопол струва около 64 американски цента, а същото количество се продава за 22 цента в Киев, съобщава Bloomberg.

Подобно недоволство не попречи на държавните тържества, които започнаха от понеделник в Крим по случай честванията на непризнатия референдум, показващ 97% подкрепа за присъединяване към Русия (един доста севернокорейски резултат). Продължаващите с дни тържества ще включат и концерт в Москва в сряда, който ще се проведе точно срещу лобното място на убития опозиционер Борис Немцов.

Въпреки че Европейският съюз и САЩ побързаха да наложат санкции на Русия заради завладяването на Крим, Путин даде ясно да се разбере, че не съжалява. В документалния филм Крым: Пут на Родину (Крим: Пътят към родината) дори заяви, че е бил готов да защити действията си с ядрени оръжия.

“Крайната цел беше да дадем на хората шанс да изарзят мнението си за това как искат да живеят в бъдеще”, коментира той референдума. Според него изпратените в Крим войски без обозначителни знаци, които дълго време официален Кремъл наричаше “местни сили за самоотбрана”, са всъщност руски спецчасти, пратени там, за да спрат насилието и да спасят животи.

Въпреки проблемите пред тях, мнозинството от кримчани все още се радват да са част от Русия, твърдят техните политици.

“Рейтингът на президента в Крим е почти 100%”, заяви премиерът на Крим Сергей Аксионов пред Ройтерс. “Девет от всеки десет души твърдят, че подкрепят анексирането и биха гласували по същия начин и сега”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 9 години
само дето те не са анексирали нито една чужда територия, за разлика от вожда ти. и след като си призна че си руснак, що ни натрапваш вашите национални интереси които са в рязък контраст с нашите интереси? Вече сме сърбали руската помия 45 години плюс още 25 от тяхните наследници. Така че не се хаби, знаем си историята и вашите опити да ни анексирате от Освобождението насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 3 rate down comment 6
kandid
преди 9 години
мдааа, нещата явно са много сериозни... медицински, монолозите на в...та продължават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Американските военни с оръжията си, пръснати по цял свят където има изтребления балет ли играят ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Предполагам за руснаците иде реч в поста ти. Да те питам тогава коя е държавата пръснала военни бази из цял свят? Коя е държавата с НАЙ ГОЛЯМА и скъпа армия? Военните на коя държава тропат на вратите ни? Военните на коя държава обкръжават Русия? Да си чул за руски войски в Канада или Мексико? Изобщо типично е за *** да крещят като крадеца дето викал "дръжте крадеца"! :) Щеше да е смешно ако нещата не бяха сериозни. Става въпрос за съществуването ни без значение кой какво и кого харесва и кой за кой отбор подскача пред телевизора или електронната игра на компютъра си! Тук нещата са истински и ще боли много! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 8
redcretin
преди 9 години
Абе като гледам - *** *** мине се не мине и все с оръжие плашите. Трябва да почне канибализъм в Рашастан от глад ли, за да проумеете че и във война вече сте слабите, и в икономика - и ще дойдете пак да просите за помощи и да ви спасяват и ще обявявате мораториуми и фалити? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Тези монолози са насочени повече към аудиторията. Ти си само повода. Това е така не защото не уважавам мнението ти а защото съм убеден че като умен човек самия ти не вярваш в това което пишеш. Няма нужда да те убеждавам. Няма и надежда, че ще пишеш нещо различно защото вероятно преследваш някакви цели /само мога да предполагам какви. Повтарям само ПРЕДПОЛАГАМ! / Сега ето ти и едно видео което няма да видиш по БГ медия! http://***.budnaera.com/201501/152156340.html Грандиозен митинг в подкрепа на Орбан в Будапещапартия. Тук още един "диктатор" , този път от "нашето европейско семейство" се радва на подкрепата от народа си! Защо ли!? Виктор Орбан получи мощна подкрепа от над 100 000 унгарци в деня на националния празник на страната 15 март - годишнина от унгарската революция 1848г. Припомняйки делото на Кошут и Петьофи, унгарският премиер унгарският премиер заяви, че страната ще държи за своя суверенитет..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 6
kandid
преди 9 години
Тези безкрайни монолози или ... диалози със себе си, говорят за сериозни ментални проблеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 6
kandid
преди 9 години
Тези безкрайни монолози или ... диалози със себе си, говорят за сериозни ментални проблеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
В единия линк макар и БГ инфото е от руска агенция а в другия от по рано е от американска медия. Алфа си ги гледай ти! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Каква "Алфа " ТВ те гони ? Постнах ти линк. Май дори не знаеш добре английски а трябва! Все пак трябва да си наясно от къде ти спускат рефрените! Цял сват пише той за Алфа чул . Изобщо не черпя инфо от БГ телевизии. Алфа телевизия! ха ха ха какво е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още