IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас и Меркел – странните съюзници в борбата с бежанската вълна

Двамата извървяха дълъг път и сега работят заедно за ограничаването на бежанския поток, а не за нови огради, пише Bloomberg

13:46 | 07.03.16 г. 1
<p>
	Ангела Меркел и Алексис Ципрас разговарят преди заседание в Брюксел. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Алексис Ципрас разговарят преди заседание в Брюксел. Снимка: архив Ройтерс

Точно преди година новоизбраният гръцки премиер Алексис Ципрас поиска от Германия да изплати репатрации от Втората световна война. За 12 месеца обаче Европа измина дълъг път и в момента Ципрас и германският канцлер Ангела Меркел са съюзници, за някои малко странни, в борбата с бежанската вълна.

Двамата изградиха доверие помежду си след кризата от миналото лято и редовните си срещи и разговори, пише в свой анализ Bloomberg. Именно на Меркел се дължи експресното отпускане на 700 млн. евро за справяне с бежанската криза в ЕС, от които основна част вероятно ще се паднат на Гърция. Германия започва да дава и сигнали, че може да се говори за облекчение на гръцката спасителна програма.

Преди месец гръцкият премиер посети иранската столица Техеран, припомня още Bloomberg. По време на разговорите, наред с подписаните споразумения за сътрудничество в различни области и основно – енергетиката, Ципрас е отправил и призив към афганистанската общност в страната да не се отправя към Европа.

Тези разговори са останали встрани от новинарския поток от Техеран. Подобни искания е направила и Ангела Меркел, потвърждават дипломатически източници пред агенцията.

Афганистанците са втората най-голяма общност, която търси убежище на Стария континент след сирийците. Близо половината от мигрантите в момента идват от Сирия, а 46% от останалите са от Афганистан, сочат данните на ООН. В много държави обаче не признават Афганистан за страна, в която се водят военни действия, и не приемат молбите им за убежище, а ги смятат за икономически мигранти.

Разговорите за ограничаване на броя на афганистанците показват едно – и Ципрас, и Меркел споделят отговорността за намаляване на бежанския натиск на фона на други държави, които бягат от това и поставят огради пред мигрантите, пише още Bloomberg.

Ангела Меркел и Алексис Ципрас ще бъдат и двамата лидери, които имат най-голям интерес по време на разговорите между европейските лидери и Турция в Брюксел днес. Гърция е основният пункт, през който мигрантите навлизат в Европа, а Германия е основната им дестинация. И двамата обаче са поставени под силен натиск – и в родните си държави, и в международен план, да предложат решение на проблема преди лятото, когато топлото време ще окуражи още бежанци да потърсят пътя към Европа.

Всъщност за германския канцлер е задължително да покаже конкретни резултати – на 13 март в страната ще се проведат избори в три провинции и избирателите трябва да бъдат убедени, че Германия има хуманно отношение към бежанците, но то не може да бъде безкрайно.

За Алексис Ципрас пък разрастването на бежанския поток ще добави допълнителни главоболия към усилията, които му коства да държи обединено крехкото парламентарно мнозинство на управляващата коалиция между Сириза и ANEL (Независимите гърци) и да изпълнява изискванията, вписани в третата спасителна програма за Гърция.

Меркел и Ципрас изминаха дълъг път в своите отношения, отбелязва още агенцията. След като спечели изборите в началото на 2015 година гръцкият премиер изчака девет седмици, преди да посети Берлин. Това беше първата работа на предшественика му Андонис Самарас.

Вместо това Ципрас избра да посети първо Рим и Париж в търсене на съюзници.

Днес обаче ситуацията е коренно различна – двамата разговарят редовно, а в интервю за гръцката Star.TV в края на февруари Ципрас нарече „нечестни“ нападките срещу Ангела Меркел, че със своята политика тя е предизвикала безпрецедентната вълна от бежанци.

„Тя не може да бъде винена за потока от хора, бягащи от война и бедност“, каза той.

Ден по-късно Меркел заяви в Берлин, че Европа трябва да застане зад Гърция и, че е в „непрекъснат контакт“ с Алексис Ципрас. Нещо повече, един от най-големите критици на Гърция – германският финансов министър Волфганг Шойбле, коментира, че „Гърция страда от ужасяваща липса на солидарност от голяма част от членовете на ЕС“.

„Единствената европейска страна, която защитава Гърция по отношение на миграцията в тези трудни времена – доста интересно – е Германия“, допълни той по време на среща в Лондон.

Не всичко в отношенията Гърция – Германия обаче е розово – през уикенда Ангела Меркел критикува Атина, че не е осигурила обещаното убежище за 50 хил. бежанци, идващи от Сирия и Близкия изток. Но пък и призова за европейска помощ, с която Гърция да бъде подпомогната да изпълни своите задължения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Гърция ще е плътно до Германия докато получава пари оттам...бежанците са параванът зад който ще продължават да текат милиардите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още