fallback

Драги може да улесни финансирането, но не и да принуди фирмите да теглят заеми

Компаниите имат достатъчно стимули да продават облигации, но не и достатъчно апетит да харчат повече заради слабите перспективи пред икономиката

08:28 | 12.03.16 г. 20

Плановете на президента на ЕЦБ Марио Драги за изкупуване на корпоративни небанкови облигации ще понижат разходите за финансиране на европейските компании, ако може да се съди по историята. По-трудно обаче ще бъде да се накарат фирмите да вземат кредити и да харчат повече, пише Bloomberg.

Корпорациите вече имат достатъчно стимули да продават дълг, като средната доходност по облигациите с инвестиционен рейтинг са под 2% втора поредна година. Фирмите обаче нямат достатъчно апетит за инвестиции в производствени мощности и оборудване, защото перспективите пред икономиката са слаби.

„Ако не се нуждаеш от парите, защо да ги търсиш?“, казва Иво Кок от Alliander NV, холандска електро- и газовопразпределителна компания. „По-рисковано е да имаш много кеш, който не се инвестира“, допълва той. 

В четвъртък Европейската централна банка обяви поредна серия стимули, като разшири месечния обем на изкупувани активи от 60 млрд. до 80 млрд. евро. В тези активи ще бъдат включен корпоративни небанкови облигации с инвестиционен рейтинг, които банката ще започне да изкупува в края на второто тримесечие. Освен това институцията стартира нова серия целенасочени дългосрочни операции по рефинансиранe (Targeted longer-term refinancing operations, или TLTRO II), при която цената на кредита ще е обвързан с депозитната лихва, която е -0,4%. Това на практика означава, че ЕЦБ ще плаща на банките, за да вземат заеми и да ги накара да кредитират в реалната икономика.

Усилията на ЕЦБ изглежда вече намаляват разходите на компаниите за финансиране на дълга си. Индексът Markit iTraxx Europe, който измерва корпоративния кредитен риск с инвестиционен рейтинг, падна до най-ниското си ниво от два месеца насам. Банките също извличат полза – облигациите, емитирани от италианските банки Intesa Sanpaolo и UniCredit, които са най-големите в съществуващата програмат TLTRO, поскъпват.

„Но дори и преди мерките от четвъртък компаниите в еврозоната имаха достъп до евтини кредити“, казва Гари Хърбърт от Brandywine Global Investment Management, който управлява глобални активи с фиксирана стойност за около 57 милиарда долара. „Трябва ли да се разширява балансът, за да нарасне бизнесът, когато клиентите не търсят още от това, което произвеждате?“, пита той.

Компании от чужбина може да решат да взимат повече кредити в Европа, за да се възползват от ниските лихви и тъй като Федералният резерв започна затягане на паричната политика през декември. Американски компании – от Apple до МcDonalds – са продали над 87 милиарда деноминирани в евро корпоративни облигации миналата година.

ЕЦБ изкупува дълг с инвестиционен рейтинг и тъй като това понижава доходностите на тези книжа още повече, някои инвеститори вероятно ще купуват повече junk облигации с висока доходност. 

Миналата година разходите за финансирането на дълга на компании от спекулативен клас скочиха на фона на срива на петрола и заради опасенията за забавянето на световната икономика. Средната доходност по junk облигациите нарасна до 9,5% миналия месец, което е най-високото ниво от над четири години по данни на Bloomberg. Oттогава доходността падна до 8,4 на сто, но стойността все още е над петгодишното средно ниво от 7,1%.

ЕЦБ все още не е предоставила детайли за изкупуването на корпоративни небанкови облигации, а подробностите може да изиграят много важна роля за това, доколко успешна е програмата на банката. Европейският пазар на ценни книжа, гарантирани чрез активи, не извлече особено голяма полза от програмата за изкупуване на активи отчасти заради нейния дизайн. Инвеститорите се оплакваха, че не могат да определят кои облигации отговарят на условията. Централната банка аутсорсва по-голямата част от програмата си за изкупуване на облигации, гарантирани чрез активи и самата покупка може да отнеме седмици.

Планът има слаб ефект върху пазара на ценни книжа, гарантирани с активи, който се свива години наред. Той се сви с над 10%, откакто започна програмата за изкупуване на активи, тъй като облигациите с актуален падеж надхвърлиха новите емисии.

На пазара на покрити облигации, където ЕЦБ беше по-активна, купените от банката облигации на стойност около 160 милиарда накараха някои от най-големите инвеститори в дълг да свият активността си.

Покупките на ЕЦБ изкривиха 250-годишния пазар на покрити облигации, където тази седмица бяха продадени първите книжа с отрицателна доходност. Междувременно на вторичния пазар близо 70% от германските покрити облигации са с доходност под нулата по данни на HSBC Holdings.

“Получава се стесняване на пазара, което означава, че инвеститорите ще се насочат към по-нискорейтингови активи и по-висока доходност”, казва Оливие Моноюр, портфолио мениджър на активи с висока доходност в BNP Paribas Investment Partners в Лондон, който управлява около 509 милиарда евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
fallback