fallback

5 основни риска, които може да доведат до разпадане на ЕС

Заплахите идват от различни места - от банковия сектор в Италия до референдума във Великобритания за излизане от Евросъюза

10:53 | 29.03.16 г. 47
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз беше една благородна мечта, но както обикновено се случва с повечето мечти, реалността се намесва грубо.

Просто не е възможно да се поддържа икономическо единство и единна парична политика от група държави, всяка от които определя сама фискалните си политики, пише финансовият експерт Джон Молдин в коментар, публикуван от Business Insider.

Кризата с държавните дългове в Европа беше първият признак, че нещо структурно не е наред. Германия прекара години наред в отпускане на заеми в евро на по-бедните страни от еврозоната, така че те да могат да купуват произведени в Германия стоки.

Други страни износители от ЕС направиха същото. Възникналите в резултат на това търговски дисбаланси трябваше да намерят своето проявление другаде. И го направиха – в държавните дългове на страни като Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия.

Като се добави политическото напрежение, произтичащо от мигрантската криза и риска от излизане на Великобритания от ЕС (т. нар. Brexit), вероятността за крах на Европа става все по-реална.

Въпросът е по какъв начин Европейският съюз ще се справи с големите си вътрешни рискове. От това зависи дали ще оцелее, или ще се разпадне с огромни последствия за глобалната икономика. Вижте в галерията кои са петте най-големи вътрешни заплахи за ЕС в момента според Молдин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
fallback