IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои акции и сектори ще бъдат облагодетелствани от победата на Тръмп?

Eдва ли една човешка фигура може да промени курса на една от най-големите икономики в света, коментират от София интернешънъл секюритиз

16:52 | 10.11.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

От изказванията и програмата му знаем, че тя внася несигурност и страх у инвеститорите, че ще има драстично намаление на данъчната тежест и висока доза неяснота относно външата политика на САЩ. Несигурността и данъчните облекчения са странна комбинация, която след преминаването на шока ще доведе и до странно и неочаквано развитие на пазара.

Ситуацията е сложна за прогнозиране. След като мнозинството от световни анализатори не успяха да прогнозират с точност победителя в изборите, очевидно ще бъде много трудно да се правят каквито и да е прогнози за посоката на пазара оттук нататък.

И все пак има акции и сектори, които се очаква да бъдат  облагодетелствани от неговата победа.

Според плана на Тръмп няма да има американска компания, независимо от размера й, която да плати повече от 15% от печалбата си под формата на данъци. Това ще обезсмисли данъчните еквилибристики на компании като Apple, Microsoft или Google, които държат печалбите си в задгранични дружества.

На Apple ѝ се наложи да пуска облигационни емисии, за да поддържа дивидентната си политика, поради простата причина, че не можеше да се възползва от паричните си средства извън страната. Според изследване на Moody’s, компанията има повече от 150 млрд. щатски долара, “паркирани” извън САЩ. 

При новите данъчни условия тя спокойно може да върне тези пари в американската икономика, което би бил полезен ход на фона на глобите, които ЕС смята да наложи на Ирландия, която също е замесена в данъчната политика на технологичния гигант. Прибирането на корпоративните печалби у дома е печалба и за акционерите на компаниите, тъй като това има потенциал да подобри дивидентната политика на компаниите.

Намаляването на данъчното бреме ще освободи допълнителни средства за домакинствата и бизнеса, които могат да бъдат вкарани в икономиката под формата на потребление и инвестиции. Този процес ще създаде допълнително условие за повишение на инфлацията, която засега причинява значителни главоболия на Фед.

Ускорението на инфлацията ще накара централната банка да преосмисли своята политика и да ускори процеса по увеличение на лихвите в САЩ, което от своя страна ще облекчи състоянието на финансовия сектор в страната. Ултра експанзионистичната монетарна политика досега се отразяваше изключително негативно върху печалбите на банките и затрудняваше постигането на адекватна доходност от страна на пенсионните и застрахователни дружества.

Тръмп заяви, че смята да ревизира закона Дод-Франк, основан на два големи принципа – намаляване на риска, поеман от банките, и повече защита на потребителите. Облекчаване на строгостта му ще подпомогне бизнеса на банковия сектор.

В заключение можем да кажем, че зимата идва и без оглед победата на Тръмп, а както идва, така и ще си отиде. Пазарът преекспонира изхода на президентската битка поради простата причина, че случилото се беше неочаквано и никой не беше подготвен за такъв изход.

Индексите най-вероятно ще възстановят своите позиции, като може би активите убежища ще запазят извоюваните позиции от последните дни. Съмняваме се, че победата на Тръмп ще даде старт на очакваната корекция.

Mарк Твен казва, че „ако изборите променяха нещо, най-вероятно щяха да ги забранят“. Това е твърде крайно изказване, но едва ли една човешка фигура може да промени курса на една от най-големите икономики в света. Да, тя може да го забави или ускори, но и едва ли ще го направи от първия ден на капитанския мостик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Щото Блумбърг не разрешава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
fri
преди 7 години
А защо криехте придизборната му платформа и нещата, които се кани да направи в първите 100 дни? преди да го изберат?- и не сте написали, че ще намали данъка с 35% на семейство с 2 деца- и много други интересни и важни неща пише там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още