IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай - победителят от оттеглянето на световния лидер САЩ

Без лидерската позиция на САЩ китайското влияние ще се разраства все повече

20:22 | 28.12.16 г. 28
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако Доналд Тръмп изпълни заканите си и оттегли САЩ от останалия свят (във всяко отношение), Китай е по-добре позициониран от всяка друга държава, за да запълни вакуума, коментира проф. Есуар Прасад за BloombergView. Във време на големи икономически и политически прегрупирания в света страната може да отблъсне съюзниците си и да създаде несигурност в отношенията си с основните си търговски партньори.

В миналото това може би не е имало значение, тъй като нямаше друга страна, която да конкурира САЩ като икономическият и политическият хегемон на света. Времената обаче сега са други.

Без съмнение Китай признава възможността, идваща от нарастващите протекционистки настроения в САЩ. Дори преди възходът на Тръмп да добави изолационистка жилка към кампанията му, китайското правителство става все по-дисциплинирано и умело в подхода си към международно участие.

Макар че Китай е деспотичен в някои отношения, например при териториалните си претенции в Южнокитайско море, на икономическия фронт страната е развила по-фина, многостранна стратегия, пише Прасад. В Африка тя измести фокуса си от възползване от природните ресурси до строеж на крайно необходими пътища, железопътни линии и пристанища. И за разлика от парите от Запада, финансирането на Китай, давано за развитие, не идва с обвръзки или искания за реформи.

Както президентът Си Дзинпин каза на африканските лидери, на които наскоро обеща 60 млрд. долара финансова подкрепа, „Китай подкрепя решаването на африканските въпроси от самите африканци и по африкански начин“.

От Южна Америка до Югоизточна Азия, дори в Европа, Китай вече се разглежда като по-надеждна и предвидима от САЩ по отношение на политиките си.

Известни са усилията на Пекин да извади от строя следвоенната глобална търговия и финансовите институции, отдавна доминирани от САЩ. Неговата Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB) осигурява начин за Китай да упражнява влиянието си и да показва щедростта си към съседите си.

На практика Китай печели многостранен блясък за инициативи, които в крайна сметка увеличават собственото си влияние, допълва Прасад. Китай полага усилия и да засили влиянието си в рамките на съществуващите институции като Световната търговска организация или Международния валутен фонд. Без лидерската позиция на САЩ и в двете групи, китайското влияние ще се разрасне все повече.

Групата на държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) вече трябва да бъдат взимани насериозно, препоръчва още анализаторът. Под лидерството на Китай Новата банка за развитие (New Development Bank) и стъпките за натрупване на допълнителни резерви са събрали значителни финансови ресурси.

В Азия Китай използва икономическите си мускули, за да започне да привлича страни като Мианмар, Филипините и Виетнам обратно към сферата си на влияние въпреки множеството геополитически търкания. Ако САЩ се оттеглят, това ще доведе тези страни още повече в сферата на влияние на Китай.

Малко по малко това може да подкопае системата на глобално управление, поддържана от САЩ, коментира Прасад. Дали у дома или в чужбина, Китай ясно показа, че няма намерение да промотира същите ценности, които САЩ иска да разпространи в останалата част от света – включително демокрация, свобода на изразяването или върховенство на закона.

Китай насърчава „държавен“ интернет – в който правителствата могат индивидуално да ограничават това, до което потребителите имат достъп онлайн. Китай предвижда международна парична система, където правителствата активно ще контролират и управляват пазарите, вместо просто да определят правила и да ги оставят да оперират свободно.

Битката далеч не е приключила. САЩ остават най-динамичната, производителната и иновативна икономика в света. Щатският долар остава водещ, подкрепен от най-дълбоките и най-ликвидни финансови пазари в света. Отворената и прозрачна система на управление на САЩ, подкрепена от институционализираните проверки и баланси и уважение към върховенството на закона, продължават да пораждат доверие сред инвеститорите.

Междувременно политическата структура на Китай е строга, а икономиката ѝ неустойчива, разраствайки се до втората по големина в света на цената на бързото създаване на рискове за банковата система, без да споменаваме унищожената околна среда и огромното разхищение на природни ресурси. Факт е, че Китай вероятно ще пострада повече от директна търговска война отколкото САЩ, допълва Прасад.

Прехваленият възход на юана се забавя, поне временно, заради волатилността на фондовите и валутните пазари. Нерешителните ходове на Китай към финансова либерализация и пазарно ориентирана икономика до голяма степен навредиха на доверието както на местните, така и на чуждите инвеститори.

Въпреки това не трябва да се забравят стъпките, които Китай направи през последните няколко години и нарастващата му мощ в резултат на заплахата за отстъпление на САЩ. Китай може да предлага слаба алтернатива на глобално лидерство, но е трудно да не го възприемаме като все по-правдоподобна, завършва Прасад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
От географска гледна точка Австралия можеше да стане суперсила след втората световна война, но те все още плащат данъци на Кралицата.А бе, не е лошо да си независим и свободен. Някои са се преборили за това право и мижитурките сега им завиждат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
Да бе, да!Американците ще се оттеглят, колкото руснаците от Крим. Този индиец голяма глупост каза. Ratten много точно го каза. Такава е реалността, макар на някой да не им харесва. Хората са се разбрали още в Ялта, а там котайците не са били. Един играч отпадна, но другите двама едва ли ще разрешат да се промени статуковото. За Щатите Ratten вече го каза. Русия си я знаем. За Китай някои другари си мислят , че това е Пекин, Шанхай и другите големи градове. Истината е, че по-голямата част от китайците живеят във времето на феодализма. Срещу някой лев местните феодали биха се включили в нечия игра, а не само да продават ориз и китайски стимуланти. Все още имат неразрешени проблеми с Тайланд и Мянмар. От север са ония с ушанките, а от изток самураите и любителите на таекуондото-все интересни съседи.Няколко препоръки и някой лев могат да изиграят лоша шега на китайците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 7 години
Изключително добре казано +. Когато Тръмп обяви, че иска да върне производството в САЩ и че китайците ги ползват като pig farm, беше ясно за какво става дума. Играта става все по-интересна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 0
крас
преди 7 години
За Бен Шалом Бернанге проблема на САЩ не е КИТАЙ , а ГЕРМАНИЯ !!ГЕРМАНИЯ създава отрицателно търговско салдо на САЩ, което е с близо два пъти по голямо от това на КИТАЙ!Затова последваха и ударите към внасяните от ГЕРМАНИЯ немски дизелови автомобили, които като количество се броят на пръстите на двете ръце.Отнесе го и ДОЙЧЕБАНК, за чието стабилизиране плати ЕС и най вече такива колонии като нашата! Не знам дали имаш на представа какви сметки се пишат на БДЖ за някакви си там "РЕНОВИРАНЕ" на ЖП мрежата. Цените на проектите са фантастични , а спечелилите търговете са НЕМСКИ фирми!ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ като по правило са наши.Те кандисват и на 10% от отпуснатите средства. ЖАЛКА И ТЪЖНА КАРТИНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
краско, за сефте но с кеф ти бия един +щатите станаха сила на фона на отслабените европейски страни след всв.раздадоха заеми и на двете страни за оръжия, продадоха им ги и ги оставиха да го ползват. класическа еврейска схема. после съсипаха хирошима и нагасаки, бомбиха до основи немски градове пълни само с цивилни. и си самоначислиха най-големите контрибуции да бъдат платени на тях. припомням, войната традиционно се водеше извън щатите и те понесоха най-малко поражения но при огромни печалби..а след това прибраха да им съхраняват златните запаси.ми то и северна корея така би станала гигант бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
dr.5rov
преди 7 години
САЩ щели да се оттеглят от световното си лидерство. По-голяма глупост не бях чел от дълго време. И как ще направят тогава Америка велика отново? Мисля, че американцте нямат намерение да се отеглят от позицията си на хегемон. Те просто ще продължат играта по друг начин. Видяха, че по стария не става. Затова си избраха и президент извън основната схема, несистемен играч за да получат необходимия им оперативен простор. Да му мислят другите как ще се справят с новите реалности и най-вече Китай.Първият рунд е спечелен от американците. Всички ходят на пръсти и се чудят как ще действа новата администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
крас
преди 7 години
САЩ се е превърнал в ОФИСЦЕНТЪР на работещите в КИТАЙ американски фирми!Налетите от ФЕД трильони долари отиваха в КИТАЙ и създаваха там , а не в САЩ работни места!Налетите в КИТАЙ американски капитали превърнаха ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ във ФАБРИКАТА на света , а САЩ в нещо като НИЩО!За да реши въпроса с "китайския" внос на американските фирми, на ТРЪМП ще му се наложи да вдига МИТАТА и да пренесе търговската война в собствената си държава. СТРАШНОТО ЩЕ БЪДЕ АКО КИТАЙЦИТЕ РАЗБЕРАТ, ЧЕ ДОСЕГА СА ЯЛИ САМО ПРЕДЯСТИЕТО, А ОСНОВНОТО МЕНЮ ОЩЕ НЕ ИМ Е СЕРВИРАНО. Това могат да го направят същите тези американски фирми за които ДЪРЖАВАТА САЩ не значи нищо и за които ПЕЧАЛБАТА е най важното нещо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Ние българите имаме същия проблем,икономически ръст основан напотреблението.Купуваме това,което някой друг е произвел и после сечудим защо половината българи избягахада живеят и работят в чужбина.Говорим за Детройт какво е станало а не отчитаме ,че в цели райони отБългария е абсолютно същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Хартиите са си хартии по важно е производството,Китай се превърна въвфабриката на света и това дразни американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
ами китайците за това ги харчат сега хартиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още