fallback

Европа се замисля за немислимото

Разпадането на ЕС и еврозоната вече се обсъжда и в други кръгове освен крайнодесните популистки партии

12:46 | 03.03.17 г. 22

Като илюстрация на съмненията на Европейския съюз (ЕС) за собствената му съдба Бялата книга, представена от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, много добре пасва на пъзела, пише FT в свой анализ.

Документът съдържа пет сценарии за развитие на ЕС до 2025 г. - блокът да не се променя и да продължи както досега, да остане да съществува само единният европейски пазар, тези, които искат повече, да започнат да правят повече, да се прави по-малко за ЕС, но пък действията да са по-ефективни, и всички да направят повече в името на бъдещето на съюза.

Неяснотата на Бялата книга е разбираема предвид изборите през тази година в Холандия, България, Франция, Германия и Чехия, заради които не са много правителствата с апетит да поддържат амбициозните планове на Юнкер, посочва изданието.

И все пак правителствата оценяват наличието на повече рискове. Стратезите по въпросите на външната политика в Берлин, Париж и други столици преразглеждат предположенията за неизбежността на интеграцията в ЕС и трайността на американо-европейския съюз за сигурност.

Така се връща на мода идеята за ЕС на различни скорости. Тя окуражава някои държави да се интегрират по-тясно, отколкото други. Предложението е най-атрактивно за държавите от Западна Европа и получи подкрепата на външните министри на Франция и Германия Жан-Марк Еро и Зигмар Габриел.

Друга идея е да се засили сътрудничеството в сферата на отбраната, така че Европа да се превърне в по-надежден партньор за сигурност на САЩ.

Отвъд тези относително предпазливи предложения някои политици и независими анализатори мислят немислимото. Един пример за това е доклад от MacroGeo – консултантска компания, оглавявана от Карло де Бенедети, един от най-старите председатели на бизнес общността в Италия.

В доклад на компанията, озаглавен „Европа в ерата на Тръмп и Brexit: Разпадане и прегрупиране“, се подчертават няколко доста смели заключения. В документа се твърди, че ЕС в сегашния си вид най-вероятно ще се разложи дори и ако проинттеграционисти като Емарюел Макрон и Мартин Шулц спечелят изборите във Франция и Германия.

"Чрез изборния цикъл 2021-2022 г. ЕС може да навлезе в последните пет години от реалното си съществуване“, посочва се в доклада.

В документа се подчертава, че освен дългосрочни шокове като излизането на Великобритания дългосрочните геополитически тенденции също причиняват „атрофия“ на блока. На източните и южните граници на Европа изгряват множество предизвикателства – незаконната миграция, разпадащи се държави, тероризъм, изменение на климата и руски ревизионизъм, посочва се в анализа на FT.

В същото време САЩ бавно се освобождават от Европа, за да се съсредоточат върху Китай и Азиатско-тихоокеанския регион. Германия пък няма как да замести САЩ и да се превърне в незаменим двигател на Европа. Берлин никога не би позволил еврозоната да се превърне в трансферен съюз и, въпреки спекулациите за германското ядрено оръжие, миналото й и съседите й няма да позволят на страната да стане доминираща военна сила.

Дали опасните националистически демони от миналото на Европа ще предизвикат разпадането на ЕС, каквито опасения имаше бившият белгийски премиер Ги Верхофстад? Авторите на смелия доклад не прогнозират анархична конкуренция между националните държави, но смятат, че ще се появи „германско геоикономическо ядро". То ще се състои от Германия и държавите в промишлената й верига на доставки, които изповядват нейната парична и фискална култура.

В документа се предполага също така, че ако Италия се разпадне, Северна Италия може да се присъедини към Холандия, Полша, Чехия, Словакия и някои скандинавски страни в тази група.

Всичко това би означавало и разпадане на еврозоната. Финансовите министри и централните банкери са категорични, че подобна стъпка ще бъде опустошителна за икономиката на Европа и световната финансова стабилност. Въпреки това този сценарий се обсъжда и в други кръгове освен от Националния фронт на Франция и Движението „Пет звезди“ в Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
fallback