IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се замисля за немислимото

Разпадането на ЕС и еврозоната вече се обсъжда и в други кръгове освен крайнодесните популистки партии

12:46 | 03.03.17 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Като илюстрация на съмненията на Европейския съюз (ЕС) за собствената му съдба Бялата книга, представена от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, много добре пасва на пъзела, пише FT в свой анализ.

Документът съдържа пет сценарии за развитие на ЕС до 2025 г. - блокът да не се променя и да продължи както досега, да остане да съществува само единният европейски пазар, тези, които искат повече, да започнат да правят повече, да се прави по-малко за ЕС, но пък действията да са по-ефективни, и всички да направят повече в името на бъдещето на съюза.

Неяснотата на Бялата книга е разбираема предвид изборите през тази година в Холандия, България, Франция, Германия и Чехия, заради които не са много правителствата с апетит да поддържат амбициозните планове на Юнкер, посочва изданието.

И все пак правителствата оценяват наличието на повече рискове. Стратезите по въпросите на външната политика в Берлин, Париж и други столици преразглеждат предположенията за неизбежността на интеграцията в ЕС и трайността на американо-европейския съюз за сигурност.

Така се връща на мода идеята за ЕС на различни скорости. Тя окуражава някои държави да се интегрират по-тясно, отколкото други. Предложението е най-атрактивно за държавите от Западна Европа и получи подкрепата на външните министри на Франция и Германия Жан-Марк Еро и Зигмар Габриел.

Друга идея е да се засили сътрудничеството в сферата на отбраната, така че Европа да се превърне в по-надежден партньор за сигурност на САЩ.

Отвъд тези относително предпазливи предложения някои политици и независими анализатори мислят немислимото. Един пример за това е доклад от MacroGeo – консултантска компания, оглавявана от Карло де Бенедети, един от най-старите председатели на бизнес общността в Италия.

В доклад на компанията, озаглавен „Европа в ерата на Тръмп и Brexit: Разпадане и прегрупиране“, се подчертават няколко доста смели заключения. В документа се твърди, че ЕС в сегашния си вид най-вероятно ще се разложи дори и ако проинттеграционисти като Емарюел Макрон и Мартин Шулц спечелят изборите във Франция и Германия.

"Чрез изборния цикъл 2021-2022 г. ЕС може да навлезе в последните пет години от реалното си съществуване“, посочва се в доклада.

В документа се подчертава, че освен дългосрочни шокове като излизането на Великобритания дългосрочните геополитически тенденции също причиняват „атрофия“ на блока. На източните и южните граници на Европа изгряват множество предизвикателства – незаконната миграция, разпадащи се държави, тероризъм, изменение на климата и руски ревизионизъм, посочва се в анализа на FT.

В същото време САЩ бавно се освобождават от Европа, за да се съсредоточат върху Китай и Азиатско-тихоокеанския регион. Германия пък няма как да замести САЩ и да се превърне в незаменим двигател на Европа. Берлин никога не би позволил еврозоната да се превърне в трансферен съюз и, въпреки спекулациите за германското ядрено оръжие, миналото й и съседите й няма да позволят на страната да стане доминираща военна сила.

Дали опасните националистически демони от миналото на Европа ще предизвикат разпадането на ЕС, каквито опасения имаше бившият белгийски премиер Ги Верхофстад? Авторите на смелия доклад не прогнозират анархична конкуренция между националните държави, но смятат, че ще се появи „германско геоикономическо ядро". То ще се състои от Германия и държавите в промишлената й верига на доставки, които изповядват нейната парична и фискална култура.

В документа се предполага също така, че ако Италия се разпадне, Северна Италия може да се присъедини към Холандия, Полша, Чехия, Словакия и някои скандинавски страни в тази група.

Всичко това би означавало и разпадане на еврозоната. Финансовите министри и централните банкери са категорични, че подобна стъпка ще бъде опустошителна за икономиката на Европа и световната финансова стабилност. Въпреки това този сценарий се обсъжда и в други кръгове освен от Националния фронт на Франция и Движението „Пет звезди“ в Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
Naematel
преди 7 години
Разпадането би било огромна грешка. Това ще върне Европа 50 години назад. Федерализацията е бъдещето. Ще направи излишни локалните политици като най-малък ефект. Ще донесе право и цивилизация в периферията. Обединени европейски щати - поздравления за Юнкер и неговия екип за предложението. Проблемът е, че цялата политическа класа ще е против и ще отнеме много време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Очаква ни това което сме заслужили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Много бързо "забравят" някои, че преди да станем част от ЕС, векове наред бяхме в сферите на влияние ту на Турция, ту на Русия. Дарданелите бяха фактора, а ние бяхме безгласна буква. Какво мислите ни очаква, ако ЕС се разпадне и отново се окажем между двете бесни кучета!? Кое робство повече ще ви допадне - турското или руското? От мен - мерси - гледал съм го вече този филм и не ми хареса! Мястото ни е в европейската федерация от равноправни нации, които заедно са по-силни и могат да отстояват целостта си и достойнството си срещу всеки самозабравил се азиатски или американски вожд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
КОЙ ТИ НАЗНАЧИ ПЕЕВВКИ ЗА ДАНС ВЕ ?????? ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ГЕРМАНИЯ, ЕС ИЛИ РУСИЯ ?????????ИМАШ ОТГОВОР НА ТОЯ ВЪПРОС ИЛИ СИ ЗАБРАВИЛ, КАТО 80% ОТ ВСИЧКИТЕ ВИ ГЛУПАВИ СЪЩЕСТВА ТУК!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДНО СЪДЪРЖАНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
Scrooge
преди 7 години
От кога 52% /48 % са решителни при такива важни решения !!! ОТКАКТО КРИМ СТАНА РУСКИ ИЛИ ПРЕДИ ТОВА !??? НЯМА КАК ДА ГЛАСУВАШ И РАЗЛИКАТА ОТ 4% ДА Я Е РЕАЛНО РЕШЕНИЕ ЗА НЕЩО СИ, КАТО ТЕЛЕФОННАТА ИЗМАМА В КОЯТО ВИ ИЗБРАХА ХИБРИДНИЯ ПРЕЗИДЕНТ И КОЯТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЪРВИ И СКОРО БСП ИДВА НА ВЛАСТ И ЩЕЛИ СМЕ ДА СЛАГАМЕ ВЕТО НА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ, КАК ПЪК ***, ОЩЕ ТЪРПИ НАТРАПНИЦИТЕ НА ОТ НАТО И ЕС!!!??? ВЪОБЩЕ ОЧАКВАТ НИ ПАК СВЕТЛИ ЧЕРВЕНИ И БЕДНИ БЪДНИНИ !???ЗАРАДИ УУРОДИ КАТО ВАС!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Scrooge
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДНО СЪДЪРЖАНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДНО СЪДЪРЖАНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
За класическите икономисти като Адам Смит или Дейвид Рикардо е невъзможно да се разбира функционирането на икономиката без политика или на политиката без икономика тоест само невеж може да твърди ,че ''невидимата ръка'' ще регулира всичко и последните 30год. го доказаха Дерегулациите във финан.капитализъм спокойно могат да се сметнат като престъпления срещу човечеството защото са откраднати трилиони - http://pogled.info/svetoven/nai-golyamata-krazhba-v-istoriyata-na-chovechestvoto.78267и затова пиша подробно за нещата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
alphaomega
преди 7 години
За да успее европейския проект трябва да бъдат ликвидирани на 100% националните държави, да се премахне централизираната власт Брюксел и да се замени със децентрализирана директна демокрация по швейцарския модел.Също трябва да се приеме и единен официален език за целия ЕС. Другото нещо е да бъде изолирано влиянието на външни играчи като САЩ и Русия.ЕС трябва да води собствена независима политика и да има напълно функционираща армия, граници, и отбранителни способности. Това със бежанците също трябва да се прекрати. Имигранти ДА, но само високо образовани. В тази насока трябва да се следва стария модел на САЩ. Да се допускат предимно мозъци а не просяци.Казано на кратко ЕС трябва да се трансформира в една държава и една нация.Според мен това не възможно на този етап. Основната причина за това са старите поколения които не могат да погледнат напред. Старите виждат предимно миналото.А умовете им са прекалено промити от старите националистически ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още