IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Златев: Бялата книга цели да постави началото на общоевропейски дебат

Добре е позицията на България да стане ясна в предизборната кампания и политическите лидери да я заявят ясно, каза ръководителят на Представителството на ЕК

15:19 | 02.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Докладът на Европейската комисия, озаглавен Бяла книга и представен от Жан-Клод Юнкер, има за цел да постави началото на един общоевропейски дебат. Това каза пред БНР Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи пет възможни пътя, по които Европейският съюз да се развива без Великобритания.

По думите на Златев докладът цели именно да даде възможност на гражданите на Европейския съюз чрез своите лидери да определят една от петте възможни посоки за развитие на Европейския съюз.

“Нека не забравяме, че в Европейския съюз за всички 60 години, откакто съществува, всички решения се взимат именно чрез дискусия в търсене на това, което е най-добро за гражданите на съюза, а не просто някой да вземе еднолично решение и да каже, че това ще бъде. Не е случайно, че предложените варианти са пет, а не е само един”, посочи Златев.

Лидерите на всяка една от страните-членки са функция на своите граждани, които са ги избрали да бъдат лидери. Точно това е целта на този документ – да постави началото на общ европейски дебат, тоест това е началото на един процес, а не неговият край, каза ръководителят на Представителството на ЕК в България. 

По думите му има достатъчно време във всеки член на ЕС, от една страна да има вътрешнополитически дебат за това кой от всички предложени варианти в най-добра степен идентифицира и помага за бъдещото му развитие, и от друга страна, чрез лидера на съответната страна, това да бъде комуникирано на предстоящите срещи на върха.

На базата на Бялата книга ЕК ще предложи и още няколко документа, които да спомогнат за вземане на решение в каква посока да върви всяка страна, добави Златев.

Той не вижда нищо притеснително, че в различни формати започват да се обсъждат посочените пет варианта за развитие на ЕС. Всеки един от тях поддържа единството на общонстта от 27 страни, отбеляза той.

Според Златев всеки един от вариантите е реалистичен в определена степен, но трябва да се изчака какво ще произтече от обсъждането им.

Начинът, по който ще текат процесите оттук нататък, включително и приемането на нови страни членки, ще бъде преосмислен, категоричен е Златев.

Добре би било позицията на България да стане ясна именно в предизборната кампания и политическите лидери да я заявят ясно, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още