IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те най-големи предизвикателства, пред които ще се изправи светът до 2050 г.

Потъващите градове и застаряващото население са само началото

08:18 | 17.07.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еволюцията на социалните мрежи

Социалните мрежи усложниха начина, по който комуникираме, в по-голямата част от последното десетилетие. И не са напът да си ходят, като се има предвид, че повечето хора се информират за новини от тях. Как ще изглеждат социалните мрежи след 30 години и какви заплахи могат да донесат за този период?

На първо място – свят без личен живот. Това е проблем, с който вече се сблъскваме. Освен загърбване на чувството и желанието ни за анонимност и неприкосновеност на личния живот, социалните мрежи носят със себе си много проблеми, свързани с кибертормоза. Много благотворителни организации и организации с нестопанска цел по целия свят са мобилизирани в борбата срещу интернет троловете, но остава въпросът дали властите и социалните мрежи ще се справят с това или проблемът ще се влоши.

Има проблем и с нашата „информационна диета“. Ако фалшивите новини продължат да властват, остава въпросът как хората ще виждат света оттук насетне. Ако всеки прекарва месеци, години и дори десетилетия, информирайки се само от ненадеждни източници, това не предвещава цивилизовано общество и дебати.

Ако се има предвид колко бързо социалните мрежи превзеха света, оптимистите могат да заключат, че тези проблеми ще бъдат решени скоро. След 30 години може да се занимаваме с проблеми със социалните мрежи, за които дори не сме си помисляли още. В крайна сметка Facebook е едва на 13 години.

Ново геополитическо напрежение

Последната година доведе до пълно разбиване на и без това крехкия геополитически баланс. Това поставя голяма въпросителна пред световната стабилност в следващите няколко десетилетия. През 2016 г., а и досега през 2017 г. новините бяха доминирани от безкрайна политическа драма, а всичко това подхранва „геополитическото минно поле“ и „безпрецедентната геополитическа промяна“, независимо дали говорим за непредсказуемата Северна Корея, за тежкото положение на сирийските бежанци или за желанието на Великобритания да излезе от Европейския съюз.

Безопасно пътуване с коли

Въпреки бързата урбанизация и коментарите за влакове стрела и фантастични технологии като Hyperloop застават на преден план, колите не са напът да си ходят. Всъщност в следващите няколко десетилетия ще виждаме все повече автомобили по пътищата. Технологията за безпилотни коли скоро ще превземе индустрията. Големите технологични компании и производители на автомобили агресивно се надпреварват да пуснат автономни коли в следващите години.

Но освен това броят автомобили – автономни или не – ще нарасне лавинообразно, показват проучвания. В страни като Китай, където има растяща средна класа, инфраструктурните нужди и справянето с предизвикателствата на околната среда ще бъдат сериозно предизвикателство.  

Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
Публикацията или източниците са повече от дилетантски. Тезата за развитието на обществото е изцяло подчинена на примитивен материализъм и са пренебрегнати основните фактори на съществото с втора сигнална система-ЧОВЕКЪТ ! Липсата на основни познания за кибернетиката или някои функции на права и обратна връзка, обучение и самообучение, или смесването на етични и естетически понятия..... Единственото положително в статията е ,че маркира някои възможности за самоунищожение на шестата цивилизация на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Прогнозирането 30 години напред си е като хвърляне на боб. За сравнение - кои са били основните опасности през погледа на анализаторите през 1987? Опасност от разпад на ЕС? Та европейският съюз по това време е ЕИО и въобще е далечна перспектива. Срив на еврото? Хм, това пък какво е? Гигантски сблъсък между Варшавския договор и НАТО - основната заплаха за човечеството. Основен проблем - Съветските войски в Афганистан! Предупреждения за опасност от свръх развитие на изкуствения интелект? ... Миграционен натиск от Африка? Ислямски тероризъм в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
Иван Митев
преди 6 години
При световната грешка за въведен вреден модел на национално стопанство човечеството е със съдба на жертва. Сега хората, колкото повече работят за реализирането на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи възниква и съпътстващите злини са по-големи.Същественото за спасение от актуални злини е усъвършенстване на сегашния, т. е. прилагане на много по-полезен модел на национално стопанство.Възможностите са: 1) Запазване на вредния модел на национално стопанство щетите се уголемяват. 2) При усъвършенствуване на сегашния, т. е. при прилагане на много по-полезен модел на национално стопанство подсигурява се траен обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
studioaa
преди 6 години
Засягате абсурдни и несъществуващи проблеми. Значи намирането на начини за лечение на тежки и нелечими заболявания за вас е "неморално" и "неествествено" и мистериозните "дизайнерски бебета" ще превземат света. Светът от 2020 до 2050 ще се сблъска с един единствен сериозен проблем и това е калната лавина от Африка и Близкия Изток по посока Европа, САЩ и Канада и огромното количество проблеми, които произтичат от нея от неграмотност, религиозен фанатизъм и знайни и незнайни зарази, които те носят. Светът или нашия свят ще се сблъска с обстоятелства, подобни на тези от филма Пришелецът от 1986 на режисьора Джеймс Камерън или отдалечени изолирани колонии разпръснати из цяла Европа и гнезда на пришълци, които излизат на лов нощем, за да крадат, убиват, изнасилват, палят и вършят всякакви безчинства каквито се сетите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още