IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те най-големи предизвикателства, пред които ще се изправи светът до 2050 г.

Потъващите градове и застаряващото население са само началото

08:18 | 17.07.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Намаляващите ресурси

Всички нови технологии и устройства, които белязаха XXI век, изискват редки метали. Един смартфон например има над 60 „съставки“. Това поставя под въпрос природните ресурси на планетата. В Китай, където се намират 90% от редките земни метали, е изчислено, че мините ще работят в следващите две десетилетия преди да бъдат изчерпани. А добри заместители на тези метали все още няма.

Създаване на други светове

Как компаниите за космически туризъм ще уверят, че дейността им е безопасна? Как ще намерим начини да изпращаме хора на Марс и други планети, за да живеят там? Туризмът в космоса може да изглежда като дело само на космическите агенции и милиардерите днес, но когато стане достъпно за всички останали, ще се появят съвсем нови предизвикателства.

Засилване на интелекта

Вече е честа практика да се използват стимуланти, за да се засилват интелектуалните способности (независимо дали става дума за кафе, или за нещо по-силно като модафинил), а повече от развитите страни в света в момента разчитат на смартфоните си, като на „външна“ памет. Но нека поговорим за бъдещето. Представете си лекарства, които ни карат да мислим по-бързо, и технологични импланти, които ни помагат да се концентираме отвъд нормалните човешки възможности за това. Тези постижения вече се разработват в някои лаборатории по света. Въпросите, които повдигат, са няколко:

- Какво ще се случи с онези, които не могат да си позволят?

- Няма ли да задълбочат неравенството и да позволят на богатите да станат още по-богати?

Има и законови и етични въпроси - позволено е да пиете кафе преди изпит, но дали е позволено да използвате имплант или умно лекарство? Предизвикателствата от всичко това тепърва ще се развиват.

Доминацията на изкуствения интелект в живота ни

Футуристът Рей Курзвейл направи множество прогнози – някои вдъхновяващи, други истински тревожни. Една от тях е научно-фантастичната идея, че изкуственият интелект един ден ще бъде по-силен от човешкия интелект и ще се подобрява експоненциално.

Това е далеч от гледната точка на мнозина, но малцина биха отрекли, че изкуственият интелект ще става по-мощен. Както при „редактирането“ на гените, технологичната и общността, занимаваща се с изкуствен интелект, ще трябва да помисли за социалните и етичните последствия от работата си.

Особено в случаите, в които изкуственият интелект ще оформя все повече сфери от живота ни – от здравеопазването до финансовите пазари.

Що се отнася до сценария за края на света, той откровено е малко вероятен, но това не трябва да засенчва факта, че изкуственият интелект е напът да промени начина, по който светът ще функционира. Освен това е възможно някои конкретни изкуствени интелекти да се повредят или да излязат извън контрол, което да доведе до бедствия за човека, водещи до загиването на хора или заличаването на милиони долари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
Публикацията или източниците са повече от дилетантски. Тезата за развитието на обществото е изцяло подчинена на примитивен материализъм и са пренебрегнати основните фактори на съществото с втора сигнална система-ЧОВЕКЪТ ! Липсата на основни познания за кибернетиката или някои функции на права и обратна връзка, обучение и самообучение, или смесването на етични и естетически понятия..... Единственото положително в статията е ,че маркира някои възможности за самоунищожение на шестата цивилизация на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Прогнозирането 30 години напред си е като хвърляне на боб. За сравнение - кои са били основните опасности през погледа на анализаторите през 1987? Опасност от разпад на ЕС? Та европейският съюз по това време е ЕИО и въобще е далечна перспектива. Срив на еврото? Хм, това пък какво е? Гигантски сблъсък между Варшавския договор и НАТО - основната заплаха за човечеството. Основен проблем - Съветските войски в Афганистан! Предупреждения за опасност от свръх развитие на изкуствения интелект? ... Миграционен натиск от Африка? Ислямски тероризъм в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
Иван Митев
преди 6 години
При световната грешка за въведен вреден модел на национално стопанство човечеството е със съдба на жертва. Сега хората, колкото повече работят за реализирането на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи възниква и съпътстващите злини са по-големи.Същественото за спасение от актуални злини е усъвършенстване на сегашния, т. е. прилагане на много по-полезен модел на национално стопанство.Възможностите са: 1) Запазване на вредния модел на национално стопанство щетите се уголемяват. 2) При усъвършенствуване на сегашния, т. е. при прилагане на много по-полезен модел на национално стопанство подсигурява се траен обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
studioaa
преди 6 години
Засягате абсурдни и несъществуващи проблеми. Значи намирането на начини за лечение на тежки и нелечими заболявания за вас е "неморално" и "неествествено" и мистериозните "дизайнерски бебета" ще превземат света. Светът от 2020 до 2050 ще се сблъска с един единствен сериозен проблем и това е калната лавина от Африка и Близкия Изток по посока Европа, САЩ и Канада и огромното количество проблеми, които произтичат от нея от неграмотност, религиозен фанатизъм и знайни и незнайни зарази, които те носят. Светът или нашия свят ще се сблъска с обстоятелства, подобни на тези от филма Пришелецът от 1986 на режисьора Джеймс Камерън или отдалечени изолирани колонии разпръснати из цяла Европа и гнезда на пришълци, които излизат на лов нощем, за да крадат, убиват, изнасилват, палят и вършят всякакви безчинства каквито се сетите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още