IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не могат да попречат на Северна Корея да прави ракети

Вашингтон обаче може да откаже Пхенян от използването им

11:15 | 29.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според сухата теория междуконтинентална балистична ракета (МБР) е такава ракета, която да може да прелети поне 5 500 км.

Оръжието, което Северна Корея тества със своята характерна войнственост, може би е с обсег около 7 хил. км, така че технически страната правилно твърди, че е произвела МБР. Това обаче не е толкова тревожно, колкото звучи, твърди The Economist.

Според изданието това позволява на диктатора Ким Чен-ун да заплашва Анкъридж, Аляска, както и американските бази в Гуам, Япония и Южна Корея. Северна Корея обаче още не владее технологията за защита на ядрена бойна глава при навлизането на ракетата в атмосферата.

А за да може Пхенян да постигне много по-голям обхват, трябва да добави трета степен към 2-степенните си ракети, което е друг технологичен скок. Въпреки това усилията на Ким да разработи ядрена ракета, способна да достигне Америка, очевидно напредват бързо. В най-добрия случай САЩ може да имат още няколко години, преди Северна Корея да разруши техните градове, както толкова често заплашва.

Когато Ким се похвали на Нова година, че е близо до изстрелването на МБР, Доналд Тръмп отсече: „Това няма да стане“. Америка се опита да мобилизира Китай, основния търговски партньор на Северна Корея, да убеди Ким да се откаже. За няколко месеца Китай отправяше окуражителни сигнали, че ограничава потока от стоки през границата със Северна Корея. Но укрепващата дружба на Тръмп с китайския му партньор Си Цзинпин изглежда охладняла. Неотдавна той призна, че натискът върху Китай да въздейства „не работи“.

Какво друго може да се опита? Въпреки многото войнствени изявления на Тръмп, изпреварващ удар срещу Северна Корея е ужасяваща опция. Той рискува да разпали война на Корейския полуостров, която може да вземе милиони жертви. По-умереният ход е да се опита да сваля ракетите на Ким, когато ги изпробва, Америка обаче може още да не е усъвършенствала необходимите ѝ антиракетни способности.

Тръмп би могъл да прибегне до преки преговори със Северна Кория – той веднъж каза, че може да разреши всички различия с Ким, докато хапват бъргър в Белия дом. Но е трудно да си представим, че Пхенян наистина ще изостави ракетната си програма, която, изглежда, възприема като единствената си защита срещу враждебния свят. А мерките за укрепване на доверието, които страната иска от САЩ – да прекратят военните учения с Южна Корея, са фалстарт. Ученията са законни, докато ракетните тестове не са.

Същевременно Китай, който мрази демонстрациите на американска мощ до границите си, ще има стимул да поддържа полуядрената заплаха на Ким.

Санкциите затрудняват режима на Ким Чен-ун, но единствената мярка, която наистина би го застрашила, е прекратяването на петролните доставки, а Китай вече отказа да го направи. САЩ биха могли да накажат повече китайски фирми за търговията им със Северна Корея (т.нар. вторични санкции), но трансграничният обмен е твърде обтекаем, за да бъде спрян непоколебимият Ким, който не го е грижа за на народа му.

Въпреки всички изблици на Тръмп той няма добър вариант да попречи на Северна Корея да разработи ефективно ядрено оръжие. Възпирането остава най-добрият начин да се гарантира, че Ким никога няма да се изкуши да използва ужасяващия си арсенал. Но за да бъде обуздаването му ефективно, заплахите на Америка трябва да бъдат убедителни. Така че Тръмп трябва да престане да обещава неща, които не е готов или способен да изпълни – като да попречи на Пхенян да произведе МБР

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Ами той и сега Ким-Чу-Кча им върши мръсната работа, а нали ще трябва и занапред някой да ангажира ШАШ? Като гледам с какво удоволствие го прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
comet
преди 6 години
След последните санкции и законодателни промени в САЩ, не ми е далече да предположа че Русия или Китай ще да нямат интерес да не подсказват на Северна Корея, Иран или други подобни (все обявени от Империята за нейно зло; и което разбира се едва ли някога ще да може да се докаже).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още