IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири извода от срещата на върха на ЕС

Като се изключи Brexit по всички важни за блока теми цари несигурност и напрежение

11:05 | 16.12.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дълбоко разделение за миграцията

По време на вечерята си в четвъртък лидерите на ЕС са провели "напрегнати, но трезви" разговори за миграцията и по-специално проблема със задължителните квоти, посочват дипломати. Има нещо, по което те са съгласни: необходимостта да се намери бързо споразумение, в идеалния случай до юни, поради две причини. Първо, защото броят на пристигналите в Европа тази година намалява и това дава пространство за осъществяване на реформи и второ, защото през 2019 г. се сменят ръководствата на европейските институции зарази изборите за ЕП.

Напрежението се засили преди срещата на върха заради коментарите на комисаря по миграцията Димитрис Аврамопус, който определи плановете на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск за миграцията като „антиевропейски“.

Различията между Комисията и Съвета остават в две основни направления: ефективността на преместването на мигранти и дали всички трябва да са съгласни с квотите и дали плановете да бъдат форсирани чрез гласуване с мнозинство.

На последната си пресконференция Туск повтори, че задължителните квоти „не са решение", за да се спрат нелегалните имигранти, идващи в Европа.

Туск и Жан-Клод Юнкер обещаха да се опитат да постигнат единодушие по въпроса и подчертаха, че не предпочитат варианта с вот с мнозинство.

Френско-германското партньорство

Досега Макрон и Меркел трябваше да са готови да встъпят в ролите си на двигатели на ЕС. След като Макрон победи Марин льо Пен на президентските избори през май и партията на Меркел спечели вота в Герамния през септември, всички очакваха точно това.

Меркел обаче още се бори да сформира правителство. Това доведе до голяма несигурност в ЕС, дори повече, отколкото несигурността се усеща в Германия.

Тази реалност ясно се усети и на срещата на върха. Някои политици дори искаха заседанието да се отложи заради ситуацията в Германия.

Само Юнкер все още настоява, че липсата на правителство в Германия не е проблем. Според него германската опозиция не може да отслаби Европа и не съществуват предположения, че Берлин ще чака година, за да формира правителство.

Въпреки че партньорството им все още не е напълно оформено, Макрон и Меркел застанаха рамо до рамо на съвместна пресконференция в Брюксел, където говориха на два езика, но с един и същи глас по важните теми на деня.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
При СССР имаше и екзекуции на всички другомислещи..., сега има свобода..., туй е най-важната разлика ако питаш мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
При СССР имаше грешки на растежа ... при ЕС има само растеж на грешките ...туй е "малката" разлика . :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Еми след като се видя едно време, че СССР излъга че ще го построи, сега е ред на някой друг да опита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Хаха...както казва Остап Бендер: "Ледът се пука , господа..."Мдаа , независимо от трудностите и враговете , ЕС смело строи светлото социалистическо бъдеще !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още