fallback

Решението на Тръмп за Сирия е подарък за Русия и Иран

С оттеглянето на САЩ се отварят нови възможности за триото Турция-Русия-Иран

08:21 | 21.12.18 г. 10
Автор - снимка
Създател

Част от предизборната кампания на президента Доналд Тръмп се основаваше на обещанието да изтегли американските войски от конфликтите в Близкия изток. Той също така многократно обещава да ограничи нарастващата сила на Иран в региона.

В сряда той предприе стъпка към изпълнението на първото си обещание, предизвиквайки буря във Вашингтон. В същото време негови критици посочиха, че по този начин той се отдръпва от втория си ангажимент, посочва Bloomberg в свой материал.

Решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия с довода, че войната срещу „Ислямска държава“ е спечелена, позволява на Русия и Иран да затвърдят победата си в по-обширната и все още продължаваща сирийска война.

Това изненада мнозина, които наблюдаваха как Тръмп изгражда своята близкоизточна стратегия около възпирането на Иран. Според Марк Дубовиц, ръководител на Foundation for Defense of Democracies и съветник на администрацията в САЩ по политиките спрямо Иран, изтеглянето е „подарък за Путин и моллите (духовни лица – бел. ред.) в Техеран“.

Американската мантра през по-голяма част от осемгодишната сирийска война беше, че Башар Асад трябва да си тръгне. Но със сухопътните сили на Иран и военновъздушната мощ на Русия Асад в крайна сметка не отиде никъде и вместо това постепенно си връща контрола върху страната.

Единствената голяма област извън неговите ръце е североизточната част на страната. Именно там е и основна част от сирийския петрол и там бяха разположени хиляди американски войници. Сега те напускат страната и изоставят своите съюзници, предимно кюрди, които турските въоръжени сили са сложили на мерника си.

За алианса между Асад, Русия и Иран пътят за повторното завладяване на цялата държава току-що се отвори. За турският президент Реджеп Ердоган също беше премахната значителна спънка. Той вече контролира част от Северозападна Сирия, изтласквайки оттам кюрдските бойци – които според Анкара са терористи, и сега заплашва да навлезе и на североизток. Неговите първи цели може да включват погранични градове като Кобани, където кюрдите понесоха тежки загуби от „Ислямска държава“ въпреки военновъздушната подкрепа на САЩ.

Решението на Тръмп оставя без отговор и някои съществени въпроси. Все още не е ясно колко бързо ще си тръгнат войските, дали ще бъде оставен малък контингент и дали въздушните удари ще продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
fallback