IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 години след Тянанмън Китай е по-авторитарен, но и много по-успешен

Събитията в Пекин от 1989 г. са може би по-важни в исторически план от падането на Берлинската стена

13:23 | 04.06.19 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай обаче опроверга тази теория. Той остана еднопартийна държава, но продължи да расте икономически, превръщайки се в най-голямата световна икономика (по паритет на покупателната способност) през 2014 г. Това подкрепи официалната трактовка на властите за събитията от 1989 г.

Комунистическата партия винаги е твърдяла, че ключът към растежа и просперитета в Китай е не демокрацията, а стабилността. Това се превърна в официалното оправдание за потушаването на бунта на площад Тянанмън. Макар този аргумент да е очевидно в интерес на партията и да е неморален, той не е видимо абсурден (за разлика от по-голямата част от съветската пропаганда).

Способността на Китай да преуспява в информационната ера бе друга неприятна изненада за западните либерални теоретици.

Възходът на интернет засили западното убеждение, че дните на еднопартийната китайска държава са преброени. След като ключът към икономическия прогрес бе свободният обмен на информация, изглеждаше, че Китай или ще се отвори, или ще стагнира икономически. Събитията обаче подкопаха тези убедени теории. Китай забогатя стремително, докато политическата система стана по-авторитарна.

Междувременно се осъзна по болезнен начин, че интернет и социалните мрежи може би не са инструментите на политическия либерализъм, за каквито те бяха представяни по времето на Клинтън и Обама. Китай успешно изгради „Велика китайска стена” пред интернет, блокирайки сайтове като Google и Facebook. Това обаче не попречи за възникването на иновативни технологични гиганти, като Alibaba и Tencent, а напротив – може би им помогна.

Същевременно способността на Китай да следи гражданите си чрез контрол над онлайн поведението им, както и чрез нови инструменти като лицевото разпознаване, извиква в ума кошмара на успешната Оруелова държава, която може да възнаграждава и наказва поданиците си на базата на интернет наблюдение и използването на изкуствен интелект.

Продължаващият възход на авторитарен Китай предизвика съществено обръщане в западното мислене. Възприемането на глобализаацията и търговията с Китай не бе просто икономическо решение. То също отразяваше политическата преценка, че глобализацията ще послужи като проводник на западните политически ценности.

Джордж У. Буш резюмира тази мъдрост, когато преди да бъде избран за президент на САЩ каза през 2000 г.: „Да търгуваме свободно с Китай, времето е на наша страна”. Със започването на търговска война срещу Пекин Доналд Тръмп даде знак за обратното допускане „Да търгуваме свободно с Китай, времето е на тяхна страна”. Това е мрачна гледна точка, която вещае мрачни времена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 8 rate down comment 10
khao
преди 4 години
никой там и остатъците хора зимат х 150 лв. тва не е бъзик по 150 ЛВ повтарям---не е бъзик, а чиста лъжа тъпокопеле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis12
преди 4 години
Bulgaria Population Growthhttp://worldpopulationreview.com/countries/bulgaria-population/кат числата говорят и тролеите мълчат, ако смениш числата на зелени тогаа ща призная, до тогаа обратно в кошарата от дет сте изпълзяли ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 14 rate down comment 10
michaelis12
преди 4 години
много добре съм видял числата във Видин гледам са всички бизнесмени за тва нема никой там и остатъците хора зимат х 150 лв. тва не е бъзик по 150 ЛВ повтарям. В България всеки път кат се прибера и се прескачат бизнесмените особено в Софията в мойта родна ***. Там ИТтата взимат 3500 лв. при късмет 4500 лв. с мега късмет може и х6000лв. макс тия са некви единици меринджеи уж. така. Колко % в София са с такива заплати яяя сподели ?? Статистиката е средна заплата в София 1700лв. давам го завишено ... с тия пари мое само да се усмихнеш там на месец където маслото ти е 10лв. в Германия е 2 ? -> 4 лв. в Китай само мислиш ли ама наистина ли мислиш че цените им са кат в София ?!? У фабриката на целия свят дет всичко бачка, има работа и произвежда кат за световно ?!? айде следващия път по подготвен и пак ела на изпит ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 11
georgi_shum
преди 4 години
Не е сам;) ***.йната е другия осъзнат ге.й тук ;) просто не се е включил под тая статия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Виж какво брато, от твоя гледна точка е капитализъм, от моя хуманизъм. Бъди жив и здрав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 16
zelka007
преди 4 години
АВВА и аз те обичам човек . таман да те похваля публично , че поспря с "геейпаради" и "преститутки" и пак се разпищоли :))) ... ей , не те сдържа и това си е :))) ... правиш струваш , не може да не вмъкнеш нещо за еднополовата любов . не ти ли прави впечатление , че си сам тука с тази тематика ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 18
zelka007
преди 4 години
хммм ... това дето си го постнал , добър анализ , интересен ... чете ли го или стигна до цитираният абзац ? щото според китайската статистика за средна класа ( от $3640х1,74=6334лв до $36400х1,74=63336лв) годишен доход на ДОМАКИНСТВО или това прави цялото работещо население на БГ поединично е в китайската средната класа :))) . виж статистиката на НСИ , не знам дали знаеш ама минималната заплата в БГ е 560лв или 6700 на година , над долната граница за средна класа в китай според ККП :))) . около 300-400 хиляди взимат минималната заплата всички други са нагоре ...или ако средната класа дето църкаш за нея е 1/3 от населението в китай , като махнеш богатата 1/10 част от населението , която е горе-долу константа за цял свят , другата част от 2/3 къде се намира в статистиката според теб ??? според теб убитаците от китай с годишен доход под 6000лв ли идват в БГ да правят бизнес или някой с доход над 60.000лв ? ти щото си на заплата некой неща ти убягват ... с 6 бона годишен доход не може и с кораб да дойде до БГ , само посудата за един китайски ресторант е над 6 бона , сергия с китайски б о к л у ч к и не можеш да отвориш на илиянци , ти с тия пари наема не можеш да и платиш . айде с по няколко сака п а р ц а л к и може и да я заредиш , ама колко оборот ще правиш :))) ... складовете по илиянци са масово със стока за по над 100 бона и нагоре , китайските магазини из страната и в софия са с по 50-60 бона и нагоре стока ... та да те питам убитаците ли идват от китай :)))ти с 6 бона не можеш да си организираш бизнес в БГ :))) нормално е туристите от китай да не са емигранти , да са богати , не всеки може да си позволи да пътува до европа . същото важи и за българските туристи в китай :))) , като ги гледат и цъкат и си викат - тия ли са най-бедните в ЕС ?!? не разсъждавай в такива елементарни граници и по толкова смешен начин ... то bgMan ти го е написал 1,5млрд роби , ама не можеш да го вденеш ... погледни си статистиката дето ми я даваш и си помисли пак ...мизерията в БГ и в китай и в УСА и в ирландия на хората без образование е една и съща , няма голяма разлика ... не виждам проблем , ако някой от БГ си търси работа по икономически причини извън БГ независимо от образованието му ... ти виждаш ли ? м/у другото в разград съм виждал едни от най-подредените и чисти магазини в бранша дето се занимавам ... и не винаги те разбирам защо с така злоба храчиш и се пенявиш против държавата ни ?!? тук е пълно с стотици хиляди хора , да не кажа и няколко милиона , дето си бачкат всеки ден , не са заминали , справят се ... сигурно не лесно но се справят , не мрънкат като теб постоянно ... та пак на въпроса :))) , що наплива на емигранти не е към китай а е от там :))) ... не даде смислен отговор :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 22 rate down comment 11
michaelis12
преди 4 години
не знам кой е побъркания и объркания, Капитализъм е в Русия, Украйна и България в най остра неофеодална форма за тва ората бегат от Капитализма към Социализма в Швабия, Швейцария и Швеция и т.н. дет всичко е държавно щот в Китай хои се опрай с езика на тия .... иначе и там бих отишъл нема геййове нема преписвачи на FT нема Цветановци и прочее глуппаци. Особено на "свободен достъп" на всякаква информация дааа още малко и швепс, свободен свободен колко да е свободен, квот ти пуснат от Ватикана и Фашингтона тва е "свободнои меродавното" другото ньет и се трие щот е ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА и НЕПОЛИТКОРЕКТНО *** и еббалниците, в Китай същата раота само че от другата страна .... Свободно е курра ми Янко с две думи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 14
redcretin
преди 4 години
Хахаха, колко си *** - сам си призна кои остават - бедните и тия дето не могат да правят пари хахахахахаха! *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 4 години
Вие сте тотално объркани хора. През 21-ви век, със свободен достъп до всякакъв вид информация, да не разбереш че по див капитализъм от китайския комунизъм няма и не е имало е недопустимо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още