IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имаме ли наистина проблем с неравенството?

Според някои бедните нямат проблем с него, защото се надяват, че един ден ще бъдат богати

15:57 | 29.06.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Една област, в която проблемът с неравенството е най-остър е заплащането на главните изпълнителни директори. В САЩ съотношението между него и средното заплащане нарасна от 30 пъти до над 300 пъти, според Института за икономическа политика, мозъчен тръст във Вашингтон. Това повдига няколко въпроса. Първо, отразява ли заплащането на ръководителите това, което те допринасят? Или не са ли те просто в позиция да се възползват от усилията на другите? Струва ли си Тим Кук (главният изпълнителен директор на Apple – бел. прев.) 136-те милиона долара, които прибра през 2017 г.?

Изменчивостта на представата за това да бъдеш платен колкото заслужаваш се илюстрира и от националните различия. Според консултантската компания Willis Towers Watson медианното възнаграждение на главните изпълнителни директори на големи компании през 2016 г. е било 11,7 млн. долара в САЩ, 5,3 млн. долара във Великобритания и 1,2 млн. долара в Япония. След като ръководителите често твърдят, че се състезават на глобален пазар за таланти, е трудно да си обясним защо японските шефове „заслужават” една десета от това, което вземат американските.

Това е още преди да отчитаме наследеното богатство. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), на дете, родено в бедно семейство във Великобритания, ще са му нужни пет поколения, за да достигне до средния доход. Противно на това, на най-богатите хора в Обединеното кралство не се е наложило да се изкачват много нагоре.

Идеята за чистата меритокрация е понякога възприемана като идеал. Наистина ли е така? Тя може да накара тези на върха да вярват, че го заслужават. В „Капиталът през 21 век” Томас Пикети казва, че тези фактори могат да се отразят много зле на онези извън най-богатите и най-успешните: „Те са бедни и са описвани като безгласни и незаслужаващи.”

Споменавайки Френската революция, която отчасти е предизвикана от неравенството, той отбелязва язвително, че „поне никой не се е опитвал да изобрази неравенството отпреди революцията като справедливо”.

Означава ли това, че западните общества са близо до точка на пречупване? Позовавайки се на Годишния справочник на ЦРУ Миджс заявява: „Трябва само да погледнете Латинска Америка, за да видите докъде може да стигне неравенството.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
vajvaj
преди 4 години
Бъркаш. Това е било валидно за 18-ти и 19-ти век до Първата световна. В момента не е. както и не е валидно, че бедните ще излязат не с"в ръцете - не с бляскави шпаги,а с прости тояги,шопи със сопис пръстис копралис търнокопис вилис брадвис топорис косии слънчогледи- стари и млади -"както е казал поета, а с бюлетини, през нещо подобно на Путин и Си Дзипин или друг "спасител". Говоря за методите, не за идеологията. Идеологията е ясна - ИЗРАВНЯВАНЕ! Изравняване на всяка цена, дори и с методите на Великият Изравнител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
doba
преди 4 години
Проблем с неравенството ще има, когато по-неравните останат гладни.Засега такъв момент няма, бедните получават към едни $2000/месец социалки в хАмерика, дори и в неравно бедната БГ получават някакви пари(не знам колко точно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 17
Solar Power
преди 4 години
И защо майна ? Вземи Бил Гейтс топ 1. Пълен бедняк и пъпчив несретник с поялника в долнопробен гараж. Трудил се е човека с главата и е успял. Ти също можеш. Всичко което те спира е в твоята кутия. Това е :)Ако ти нямаш нищо там, мерси , но недей спира другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 8
vajvaj
преди 4 години
*** разбира се, че няма проблем с неравенството, как така ще има? Че нали ще се разстроят клетите неолибералчета, които и без това вече кръв пиш*кат. Бедните им е яко кеф да са бедни, направо скачат в калта от удоволствие и се омазват като ***, каквито явно според авторите на това "нещо" са! След омазването в калта, отиват доброволно да дарят някой друг долар за здравето на *** Кук и да изпеят един псалм във възхвала на меритокрацията. Мдам! Така правят, виждал съм ги!Абе, бок*лук либертариански, кога ще ви светне червената лампичка в главата, че ако продължавате в тоя дух, много скоро едни влюбени в меритокрацията бедняци така ще ви го *** (автоцензура), че френската революция ще изглежда като обществено порицание. Колкото повече си завира щрауса главата в земята, толкова по-оголен става зад*ника му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още