IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия повтаря британския дебат за Brexit

Немските проевропейци трябва да помнят как бе загубена битката във Великобритания - чрез малодушие и лоша стратегия

15:16 | 13.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия скоро ще се сблъска със струпване на заплахи. Тя отдавна живее от изобретенията от края на 19 век. Шампионите на немската индустрия бяха суперзвездите на аналоговата ера, но сега те са изправени пред несигурно бъдеще.

Например, никой от тях не е лидер в акумулаторите - технологичното ядро ​​на следващото поколение автомобили. Германия има известен изследователски капацитет в областта на изкуствения интелект, но не и с мащабите на САЩ или Китай. Германия все още има някои от най-добре образованите инженери в света, но й липсват авангардни учени и изследвания. Манията по фискалната консолидация доведе до недостатъчни инвестиции в публичния сектор, дори в области като възобновяемата енергия.

Невъзможно е да се предвиди как Германия ще посрещне двойната заплаха от фундаментална технологична промяна и паричен съюз, измъчван от дисбаланси. Най-доброто решение би било да се отстрани проблемът, като се направи всичко необходимо, за да се гарантира устойчивост на паричния съюз, да се прекрати манията за фискални излишъци и да се увеличат инвестициите в наука, технологии и военна инфраструктура. Но това би било триумф на надеждата над опита - Германия се движи в точно обратна посока.

Може да се изрази подобен аргумент и за Обединеното кралство - че е най-добре да се посрещнат геополитическите и технологичните несигурности като част от ЕС, а не да се прекалява със зависимостта от САЩ. За съжаление кампанията за оставане в ЕС не успя да защити този аргумент, което позволи на привържениците на напускането да диктуват дебата.

Същото се случва и в Германия, където именно евроскептиците говорят с по-голяма яснота. Малцина се осмеляват да оспорят консенсуса относно фискалната политика или да кажат хубава дума за Марио Драги, президентът на ЕЦБ. Най-радикалното фискално предложение, за което знам, идва от партията на Зелените, която иска да вкара клауза за устойчиви инвестиции в конституционния закон за балансиран бюджет. Но това са повърхностни промени.

Проевропейците трябва да помнят как бе загубена битката във Великобритания - чрез малодушие и лоша стратегия. Нуждата от европейската монетарна интеграция тепърва трябва да се защитава в Германия – с увереност и без черногледство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
а има и фифти-фифти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Ами има и много неверни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Има неща много верни в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още