IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В затишие пред буря ли са финансовите пазари?

Скоро цените на активите би трябвало да започнат да отразяват факта, че глобалният икономически спад вече е започнал

12:00 | 18.08.19 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Сега, когато позволи на юана да се понижи за кратко, след като Тръмп обяви Пекин за валутен манипулатор, Китай показа, че ако американският президент се опитва да играе остро, вместо да играе честно, страната ще свали пазарите в САЩ. Това е нова реалност, която никой не може да игнорира.

С две думи Капанът на Тукидид (древногръцки военачалник и историк – бел. прев.) съществува. Според него, когато една велика сила заплашва да измести друга, войната е почти винаги неизбежна, но не трябва да е така. Вместо да се очертава голяма промяна във външната политика на САЩ след 2020 г. (такава, каквато никой от основните кандидати за президент от Демократическата партия все още не е формулирал), САЩ и Китай сега са в десетилетна студена война, която ще прекрои глобалната икономика и политика.

Междувременно продължилият десетилетие основен план на Фед - наводняване на икономиката с пари с надеждата за нормализиране, се провали. Няма план Б. Ето защо златото се търси, някои хедж фондове поставят бариери за излизане от инвестицията, трейдърите търгуват на късо с облигации от инвестиционен клас (тласкайки доходността им в още по-негативна територия), и сме готови да видим оттегляне на притока на капитали към американските акции и долара от последните 10 години. Линдал вярва, че щатската валута в момента е надценена с 25% спрямо еврото.

Фед несъмнено ще се опита да замаже всичко това с повече лихвени намаления. Но както посочи друг умел стратег - Дейв Розенберг от Gluskin Sheff - „частният сектор в САЩ се задушава с толкова много дълг, че понижаването на цената на кредита няма да предизвика голяма реакция в търсенето." Както Розенберг писа наскоро, неспособността на централната банка да създава търсене чрез по-лесна парична политика е описана за първи път от председателя на Фед Маринър Екълс през март 1935 г.

Това не е сработило тогава и няма да сработи сега. Не можете да решите проблемите с дълга с повече дълг. А централните банкери, добронамерени и отчаяни, колкото е възможно да бъдат, за да компенсират щетите, причинени от непостоянния президент на САЩ, не могат да създадат реален растеж. Те могат само да въртят едни пари. В един момент пазарите и реалната икономика трябва да се сближат.

Мисля, че този момент е настъпил. Плановете за капиталови разходи се замразяват. Продажбите на жилища се понижават въпреки по-ниските ипотечни лихви. И може би най-показателното е, че американските потребители намаляват както салдата по кредитните си карти, така и използването на моторно гориво. Както изтъкват от Gluskin Sheff, това са случва рядко, камо ли в средата на ваканционния сезон. Наистина това е лято на страха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Поне един път напиши нещо продуктивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Германия е единствената страна на запад от Будапеща, която използва хартиени пари без покритие от векове насам, не от WW2 както повечето страни в света... И Франция е ползвала за кратко хартиени пари, но те са били изоставени заради хиперинфлацията, до която са довели... Германия е най-големият пионер на хартиените пари и предимно хартиени пари са ползвани още от 18-ти век, защото Германия не е колониална сила и никога не е имала много злато като Франция или Векокобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 4 години
Вижте уважаеми,НЕ КАЗВАМ, ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО, А ЧЕ КУКЛОВОДИТЕ СА НАМЕРИЛИ ДРУГ ИЗХОД!Нови и нови "актиови" в които светъ да влага хиперинфлиращите си пари, където те потъват, защото тези "активи" са пари от нищото, непокрити с нищо, но представяни като сигурни убежища.Така ше приберът паричната маса без хиперинфлацион. Точно както сега, у момента, фактическата инфлациа е около 30%, но я водът под два за алиби на отрицателните лихви. Стъкмистика и измами, които вървът, кво да го правиш. тез са ного умни и ного напрет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Вече е имало 2 пъти хиперинфлация в САЩ през 1774-1779 и през 1861-1865 и това за балъците, които вярват, че това е невъзможно да стане. Защо невъзможно при положение, че това вече е станало исторически. В Германия обаче положението е много по-тежко. Германия е станата, в която е имало най-много хиперинфлации и средно на всеки 30-40 години в последните 2-3 века. Сегашният период без хиперинфлация е най-дългият в немската история и това значи, че тази хиперинфлация ще е една от най-тежките в историята. Великобритания е рекордьор по дълъг период без хиперинфлация и САЩ не могат да се доближат до британския свръх-супер рекорд от около 320 години... $ няма да издържи още 180 години за да го изравнят... С Германия е свършено, няма никаква надежда да избегне хиперинфлацията с тази демография и огромно социално напрежение и конфликт....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
scott
преди 4 години
Чакай малко.Аз говоря само за САЩ!Германия е страна с окупационни войски, които могат да си вземат от нея каквото си поискат и както си поискат. Нема да има ХИПЕРИНФЛАЦИЯ В САЩ! За другите страни - сичко както си требва. хиперинфлация, финансова криза, длъжници с изискуеми кредити, правителства в несъстоятелност удобен случай да ги отървеш от острови като гренландия/ и т.н. Виж, тези които набарат ак 47 или по-мощни оръжия, може и да имат неква форма на самостоятелни решения. другите - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 4 години
При (сегашна) централна банка с неправилен начин за работа, (след достатъчно време) общественото стопанство е с тенденция за катастрофална криза.Общественото стопанство може да се спаси от катастрофална криза, когато съответната централна банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
***, къде сте ве?Заредихте ли л***йномета?Не може да спите на бойният си пост,за такова нещо разстрелват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
А, че САЩ ще рухне е очевадно.Затъват във всяка гледна точка от година на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Много империи са се сгромолясвали с гръм и трясък, за нула време.Последната бе СССР.При тоя дълг.ако светът види, че царят е гол и без патлаци,всички зелени гущери ще тръгнат да се връщат в дупката.Единствено е важно кога точно и дали ще има Трета световна или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 4 години
решително НЕ!Щот са настроили вече поколения, че колкото повече кредит зимат и потребвяват, толкова са по-ценни. Никога нема да си прецакват своите хора при наличието на индианци.Един пример: ДЖИЕМ щи фалира, россиа иска да купи опел и чрез тва да придобие и право на глас в джиемът. То не беха статии: мъчително е да правиш това със собствените си хора! И спреха сделката, централно, правителствено. Пример две. Лемън бръдърс, тез мушеници, играха с ипотечни деривати. Дойчето, банката, като умни бизнесмени купила ного книжа. Правителството зема сичко на лимоните, обяви акциите им за токсични, прибра ги в бюджета, отчете ги в дългъ и моменталон ги дигна с 10% щот са вече наши, совецкие! Обаче, дойчето, банката, предвидила тово и чрез дериватите стана най-големиа собственик на недвижимости в ней йорка? КАКВОООООООООООООООООООООООООО? ***?!? И ТИ ВЛАДЕЯТ ГРАД НА БЛЕДОЛИКИТЕ?!?!?!?!?!? Глоба 8 милиарда или линч. тез платиха, сега ги и линчуват. Ей така ше се действа. Даже по-хитро. Купиш си компания за марсоходи щот доходоносна, фалира за един ден с кухи сделки или неуспешно кацана и ти приберът инвестиции на севтъ за 20 години. Прочем, съвсем наскор, по таз схема ЕС изгуби инвестиции за 35 милиарда у Иран. честито бе.......................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още