fallback

Отрицателните лихви са риск, какъвто инвеститорите досега не са виждали

Ключовото нещо, към което трябва да се придържаме в нашата ера на изненади, е съмнението

09:00 | 14.09.19 г. 6

Акциите са надценени, а американските акции - особено много. Цените им са необичайно високи в сравнение с корпоративните продажби, печалби, активи, и спрямо брутния вътрешен продукт (последното е любимата мярка на Уорън Бъфет), пише Мерин Самърсет Уеб за Financial Times.

Така че не бива да ги купувате Това е трудно да се оспори. И затова последната оценка на групата за стратегии GMO за вероятната седемгодишна възвръщаемост на акциите е толкова мрачна: те очакват отрицателна възвръщаемост от 3,8% за големите американски акции и минус 1% за малките.

В глобален план може да станем свидетели на малка положителна възвръщаемост. Но GMO прогнозира, че ще трябва да вложите голяма част от парите си в рискови акции на стойността от развиващите се икономики, ако искате да спечелите доходност, която се доближава до дългосрочната средна реална възвръщаемост от американските акции в размер на 6,5%

Всичко изглежда много ясно. Но не е, защото най-причудливият финансов експеримент в света, отрицателните лихви, продължава. Европейската централна банка вече ще начислява на банките лихва от минус 0,5% върху депозитите им при нея. Швейцарската национална банка пък прилага лихва от -0,75%.

Отрицателните ставки се превръщат в норма за институционалните депозити. Същото може да се случи и с дребните депозити. Швейцарската банка UBS въвежда отрицателна лихва за големи депозити и вероятно тя ще бъде последвана от конкурентите си. Доходността по германските държавни облигации е отрицателна за всички матуритети. Доходността на 10-годишните британски ДЦК е под 0,5% за първи път в историята, докато тази по 10-годишните американски книжа е на историческо дъно, макар и положителна (1,5% - бел. прев.). Общо държавни облигации на стойност 16 трлн. долара по света сега са с отрицателна доходност.

Очаквайте още от същото. Повечето анализатори прогнозират парично разхлабване в САЩ и ЕС през септември. Алберт Едуардс от Société Générale (един от първите, който предсказа всичко това) казва, че бихме могли да считаме това за огромен балон на облигационния пазар, който няма нищо общо със здравия разум. От друга страна човек може да твърди, че това е напълно нормално - защо инвеститорите да не плащат, за да съхраняват кеша си? Те вече правят това за акции, класически автомобили и произведения на изкуството.

Може би, както бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан се изрази този месец, „нулата няма значение.“ Или бихте могли да го приемете като нещо по-ужасяващо - „подходяща реакция“ на факта, че следващата рецесия бързо ще се превърне в глобален дефлационен крах. Това ще изисква комбинация от екстремна фискална политика и хеликоптерни пари, което ще снижи още повече лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
fallback