IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратният ефект на отрицателните лихви върху спестяването

Тази среда прави потребителите толкова несигурни за финансовите условия, че те започват да спестяват повече, а не по-малко

13:02 | 17.08.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на юли стана ясно, че UBS планира да таксува своите богати клиенти (тези с повече от 2 млн. долара депозити в швейцарската банка) с отрицателна лихва. Credit Suisse (CS) мисли да направи същото. Други частни банки вече го правят.

След като Европейската централна банка се очаква да понижи още своите и без това отрицателни лихви през следващите седмици, явлението вероятно ще се разпространи, пише Патрик Дженкинс за Financial Times.

Предполага се, че отрицателните ставки стимулират икономиката като правят инвестициите по-привлекателни от държането на пари в брой и увеличават търсенето като поевтиняват кредитите. Но доказателствата за тази теория далеч не са убедителни. Със сигурност европейските банкери се оплакват, тъй като маржовете им са под натиска на ниските лихви по кредитите, както и заради нежеланието да прехвърлят отрицателните лихви на вложителите.

Ивестният с острия си език шеф на ING Ралф Хамърс се изяви наскоро, като почти нарече ЕЦБ идиотска за това, че планира да понижи още лихвите. „Средата на отрицателни лихви прави потребителите толкова несигурни за финансовите условия, че те започват да спестяват повече, а не по-малко“, каза той.

Г-н Хамърс има право. Вместо да насърчават хората да заемат и харчат, отрицателните лихви карат нервните потребители в еврозоната да спестяват. Евростат отчита, че коефициентът на спестяване на домакинствата в еврозоната е на петгодишен връх от близо 13%.

Подобно, но по-драматично явление изглежда се наблюдава сред големите мениджъри на богатство.

Една от причините UBS и CS да планират да прехвърлят отрицателните лихви към клиентите си е, че манията на богатите по кеша се превърна в голям проблем за тях. UBS отчита, че 26 на сто от активите на нейните клиенти се държат в брой. В CS делът е 29 на сто.

Това противоречи на теорията, че инвеститорите по целия свят са гладни за инвестиционен доход. Лишени от прилична доходност по облигациите, те би трябвало да влагат в по-рискови класове активи.

Има ясни доказателства за това при институционалните инвеститори. Притокът на парите на пенсионните фондове към всеки актив, който обещава да донесе повече от държавните облигации с нулева доходност, е толкова драматичен, че акциите, високорисковите облигации, недвижимостите, частният капитал и множество други по-неясни области на инвестиране скочиха до такава степен, че изглеждат силно уязвими от всякакъв шок - рецесия в САЩ, Brexit без сделка, по-екстремно търговско напрежение между САЩ и Китай, ескалиращо противопоставяне между Иран и Запада.

Тези потенциални шокове са еднo от обясненията защо богатите клиенти на швейцарските банки са толкова предпазливи. Съветниците на заможните клиенти твърдят, че те изпускат инвестиционни възможности вече цяло десетилетие, опасявайки се, че сривът през 2008 г. ще се повтори в следващата рецесия. Но в сегашния момент тези клиенти вероятно са напълно рационални в своето нежелание да инвестират в пика на пазара.

Възможно е също да има регионални предубеждения. Свръхбогатите швейцарски клиенти, заобиколени от анемичното представяне на европейската икономика, са по-предпазливи от бичи настроените американци.

Определено някои конкурентни банки отчитат много различни рискови апетити. Клиентите на Raymond James, американска компания за управление на активи, са снижили своя кеш до около 6 на сто в САЩ и под 5 на сто в Обединеното кралство, докато отчаяно търсят възвращаемост.

Кой трябва да каже коя позиция е правилна? Спадът ще дойде, но може да мине известно време. И „алтернативната цена“ за престоя в кеш може да бъде голяма. „Докато музиката свири, трябва да танцувате.“ Така се изрази скандално по отношение на ръста на финансовите пазари Чък Принс, бившият шеф на Citigroup, което в крайна сметка коства работата му и жизнеспособността на банката.

Какво тогава е решението? Клиентите, които желаят да поддържат предпазливия си подход, базиран на кеша, но искат да избегнат отрицателните лихви, могат да имат следното предвид. За средно хиляда франка годишно швейцарските частни банки ще ви дадат кубичен метър за съхранение на вашите ценности. Благодарение на банкнотите от хиляда швейцарски франка, това трябва да е достатъчно място, за да се складират близо милиард франка в брой, чието съхранение по сметка при отрицателна лихва от -0,75% би струвало 7,5 млн. годишно.

Тъпченето на пари в трезори вероятно не е продуктивната динамика, на която се надяваха политиците, но започва да има смисъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 4
xapoznai
преди 4 години
И колкото повече се спестява толкова данъка ще е по-голям. Държането в сейф също не алтернатива, защото цената на млякото примерно ще се промени минимално за 10 годишен период, но нещата няма да седят така с имоти, услуги и технологии. Всички разсъждавате от гледна точка на спестителите, но те вече не са на мода. Останалите които бачкат просто не са длъжни да ги хранят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Няма нито един случай в историята на коя да е страна и коя да е епоха когато фиатния кеш е запазил покупателната си способност при икономическа криза. Фиатния кеш може да върви само в една посока и това е надолу. В учебниците по икономика от най-елитните университети в света всички биват учени, че дефлацията трябва да бъде избягвана на всяка цена, а това е много лесно с фиатни пари. А точно там са учили такива като марио драги и кристин лагард или бен бернанки, ах какво съвпадение. Разбира се наивниците ми мислят, че кешът им си е запазил стойността си след срива от 2008, но това далеч не е така, защото биват заблудени от лъжливата статистика за инфлацията. Еврото е надолу с поне 60% само за последните 10 години, а $ е надолу с около 25% като покупателна способност, но това е само началото. Вероятно еврото ще губи със скорост поне 2 пъти по-бърза от $, както марката се обезценяваше 2-3 пъти по-бързо от $ през 90-те. До 2030 еврото ще загуби 90-99% от покупателната си способност спрямо 2010. А за $ такава загуба би отнела около 50-60 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Minka
преди 4 години
Парите ми не са в евра и левове, така че не ми дреме. А това че кеша ще донесе най-голяма загуба, дори не знам как го измисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Това, което твърдиш няма как да стане. Ако има спад на финансовите аквити с 50% еврогейрото веднага ще бъде девалвирано с 50%, за да компенсира загубата. Няма значение или притежаваш акции или кеш, най-вероятно кешът ще донесе най-голямата загуба и исторически винаги е било така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Minka
преди 4 години
Такова "мяу" ще има накрая, че ще се чудят де да се дянат. Към настоящият момент ще се увеличва търсенето на трезори, "каси" за бита, ин-касо услуги, злато и други алтернативи. Активи носещи съмнителна 3% дивидентна доходност, при възможности за минус 45% през следващите години, надали ще са на мода. Покрай увеличеното спестяване, ща намалее консумацията. Препетум мобиле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Много лесно е да се заобиколи всякаква отрицателна лихва чрез обикновено хеджиране без да се налага парите да се вадят от финансовата система. А ваденето от финансовата система е по-лесната и по-приемлива алтернатива за всички... Освен паника и системна криза отрицателните лихви няма да доведат до нищо друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Трупането на отрицателна доходност върви заедно с надуването на балони и дългове , както и с обещания за крах на системата . И всичките тия "позитиви" са в пъти по - сериозни от отрицателната доходност .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Вече споменахме , че позитивите са изчерпани . Следват негативите . Задълбочаването на лихвите може само да ускори срива .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 33
xapoznai
преди 4 години
Може да се тръшкат много, но ще се наложи да го приемат за нормално. Това е бъдещето. Даже по някое време може да стигне и до -2%. Спестяването както го разбираме в момента е отживелица. Няма как бъдещите поколения до бачкат за "спестителите" нито пък искат да го правят. Доходност ще има за бизнес активност, а на за спестители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още