IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японизация на паричната политика

Как Европа реагира на решението на Европейската централна банка?

08:52 | 13.09.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images&nbsp;</em></p>

Снимка: Getty Images 

Испания

Испания има държавен дълг от 98,7 процента спрямо БВП и следователно по принцип се възползва от политиката на ЕЦБ за ниски лихви, защото тя облекчава обслужването на дълга. Но в испанските гърди по темата бият две сърца, защото страната също така разполага и с много големи банки, страдащи от ниските лихви. „Испанските банки обикновено предоставят ипотеки с променлива лихва. С намаляването на лихвите не само възвръщаемостта им по депозитите в ЕЦБ спада, но и възвръщаемостта по ипотечните кредити“, обяснява Марко Троано от рейтинговата агенция Scope.

Испанското министерство на икономиката не коментира решението на ЕЦБ и Драги. Министърът по икономическите въпроси Надя Калвиньо коментира в интервю в четвъртък преди решението на ЕЦБ двустранните ефекти за Испания и нейните банки, като заяви: „Няма политика, която да няма противопоказания или странични ефекти“. Калвиньо също така е убедена, че политиката на ЕЦБ е твърде експанзионна от твърде дълго време, така че вече не оказва голямо влияние върху икономиката.

Намекът на Драги, че паричната политика сама по себе си не може да реши проблемите, а е време да се намеси и фискалната политика на страните членки, се харесва на испанците. Временното социалистическо правителство на Педро Санчес планира нови разходи за образование, здравеопазване и социални жилища.

Гърция

Засега гръцкото правителство не е коментирало решенията на ЕЦБ. Министърът на финансите Христос Стайкурас е на път към Хелзинки, за да присъства на заседанието на еврогрупата. Това е първата среща на Стайкурас с колегите му, след като пое финансовото ведомство в началото на юли след смяната на правителството.

Стайкурас и неговият шеф, консервативно-либералният премиер Кириакос Мицотакис, вероятно трябва да бъдат доволни от решенията на ЕЦБ. Като най-силно задлъжнялата страна в еврозоната - с дълг в размер на почти 180 на сто от брутния вътрешен продукт, съотношението на дълга е три пъти по-високото, отколкото определеното в Пакта за стабилност - Гърция се възползва от ниските и отрицателните лихвени проценти. Те са "голяма подкрепа" за Гърция, заяви Стайкурас наскоро в интервю за германското икономическо издание Handelsblatt. Кредиторите също се възползват от намаляващите разходи за рефинансиране на Гърция, заяви той.

Фактът, че президентът на ЕЦБ Драги сега не само отваря паричния кран, но изрично призовава за принос на фискалната политика в подкрепа на икономиката, също е добре дошъл за правителството в Атина. Това се вписва в аргумента на новия кабинет в Атина. Премиерът Мицотакис възнамерява да преговаря с кредиторите за облекчаване на строгите мерки за икономии, за да получи повече фискално пространство за инвестиции и мерки за стимулиране на икономиката, като намаляване на някои данъци.

Съобщението на ЕЦБ за възобновяване на покупките на облигации също се посреща с радост в Атина. Все още не е сигурно дали ЕЦБ ще изкупува гръцки държавни облигации като част от „QE 2.0“ - ценните книжа са с лош рейтинг (неинвестиционен). Но инвеститорите вече посягат все по-често към книжата. Цената на десетгодишните гръцки облигации се повишиха в четвъртък следобед в отговор на новината от Франкфурт, след което доходността по книжата за първи път падна под 1,5 процента - най-ниската доходност след въвеждането на еврото в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Това което направиха в Япония 1980-2000 година си е живо престъпление. Целта беше да нарпавят ЯЦБ независима от правителството. За целта трябваше да се създаде огромен балон и криза. Между другото има книга на тази тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 11
Иван Митев
преди 4 години
Сега съществената причина за нарастваща заплаха за катастрофална национална криза е, че централната банка по неправилен начин управлява ползване на пари. Тази банкова грешка създава щети и фатални проблеми за всички, ала обществеността пренебрегва наличието на фаталната банкова грешка.Вариантите са:1. При запазване на съдбовната грешка централната банка по неправилен начин управлява ползване на пари е с нарастващи щети и катастрофална криза.Всички, включително държавата са жертва на банкова грешка.2. Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка по правилен начин управлява ползване на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 4
mangalistan
преди 4 години
Я, пак ще стрижат овцете...да са живи и здрави...Ако сте на 20г. и искате когато се пенсионирате да сте по-богат спестявайте в златце... :) Крипто валутите ще изместят скоро цялата финансова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
mick
преди 4 години
А икономиката ще спада, нормално е, щото парите не отиват за съвсем друго. И хитрото е, че пак ще има необходимост от печатане на корем и пак, парите ще отиват за превземане на ресурси.. и т.н. докато нещо се счупи, но важното е кой върху какви ресурси ще е взел контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Е, границите на растежа са достигнати, сега е времето на напасването на цифрите, защото цялата икономическа теория рухна. Това показва и колко състоятелна е била тази теория. Фундаментът й - лихвата, отиде в историята. Отиде, защото лихвата беше елемент, водещ до разходящи и неустойчиви модели. Римският клуб ги знаеше тези неща още през 70-те години, всичко е било въпрос на време. Е, това време дойде. Сега, в условия на перманентна рецесия, растежът ще се определя от това - колко наддават банкерите след три големи макдоналдса и две кофи пепси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
scott
преди 4 години
колко смешно е сичко това......а откъде ше си внесете японци?Образованието, културата и средата в япониа са единствената причина да има такава парична поуитика там.Тука у европата ти говорът за "свобода, равенство, братцтво" и искат да примеш безкритично с дисциплина и изпълнение решениата на господаря? Се едно да опитате жълтите павета да примемат организациата, културата и живота на гетото. Не че е невъзможно, но е жалко.ЕЦБ ше види рухването на стандарта на обслужване и подчинение. Че и ше се чуди защо и как така отразеването идоверието към тех се свива и изчезва. Да во отговорим7 ЩОТ НЕ СТЕ СИ ВНЕСЛИ И ЯПОНЦИ! А СЕ ПРАВИТЕ НА САМУРАИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 2
mick
преди 4 години
САЩ и ЕС намериха финансовия вечен двигател. Печаташ и купуваш. Няма нужда да работиш. Даже правилните фирми получават лъвския пай от лесните пари и купуват ли купуват реални бизнеси. Та така - докато могат, ще печатат и ще приватизират на каквато и да е цена.. Превземане на ресурси - това е идеята на печатането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
al64ad
преди 4 години
да,но странно защо такава от германски и холандски лица не виждаме а е пълно с интересни такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
kolq
преди 4 години
Това е идеален момент за реструктуризация на дълг. Демек сега е момента да се взимат нови кредити за да се погасят старите дългове. Държави които имат голям дълг трябва от това да се възползват. Банки разбира се че ще се оплакват. Ама, те по добре да се фокусират върху своите продукти. Че повечето предлагат някакви смотани условия при това дерът три кожи. n26 това е добър пример как трябва да изглежда една съвременна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Boicho Popov
преди 4 години
Статията не е за гласуването, а за реакциите след гласуването. И да, самата статия не претендира за изчерпателност. По темата може да се изпишат томове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още