IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Универсалният базов доход няма да реши проблемите ни

Горчивата истина е, че няма магическа пръкча, с която да се съживят икономиките

09:08 | 06.10.19 г. 27
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Световната икономика се насочва към депресиращо познат цикъл от по-ниски лихви, подновено количествено облекчаване и повече фискални стимули. Връщането към постоянен полу-спад в развитите икономики вероятно ще увеличи интереса към универсалния базов доход (УБД) - идея, подкрепена от кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Андрю Янг и бизнес фигури като основателя на Facebook Марк Зукърбърг и този на Tesla Илон Мъск. Ако бъде прието, това радикално предписание обаче е малко вероятно да се окаже вълшебна пръчка, пише Сатяджит Дас за Bloomberg.

Привържениците на УБД твърдят, че гарантирането на фиксиран доход на всеки човек, независимо от обстоятелствата, ще помогне за справяне с капаните на бедността, присъщи на традиционните системи за социално подпомагане, с намаляващия дял на доходите, които се падат на труда, и с увеличаващите се заплахи за заетостта от автоматизацията. Янг, който е технологичен предприемач, предлага да се плащат по 1000 долара месечно на всеки американец, като превърна този план в ключов въпрос по време на кандидат-президентските дебати.

Концепцията не е нова. За първи път тя е предложена от сър Томас Мор в неговия труд от 16 век „Утопия“ и беше подкрепена от икономисти на свободния пазар като Фридрих Хайек и Милтън Фридман през 20 век. На национален референдум през 2016 г. Швейцария обаче отхвърли предложението за въвеждане на универсален базов доход.

Аргументът за УБД е, че той може да повиши ефективността на социалните системи чрез минимизиране на бюрокрацията и административните разходи и чрез елиминиране източването на ресурси посредством политическа експлоатация или измами. Експериментите във Финландия, Канада и Индия не бяха убедителни, като показаха психологически ползи за получателите, но ограничени успехи в постигането на икономически или социални цели.

Критиците посочват финансовите ограничения на финансирането на такива програми. В САЩ 1000 долара месечно на човек биха се равнявали на общ разход от около 4 трилиона долара годишно, приблизително размера на федералния бюджет за 2018 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) установи, че данъкът върху доходите ще трябва да се увеличи с почти 30%, за да се финансира скромен УБД.

Ключът за подновената политическа привлекателност на предложението е това как то може да неутрализира нарастващата критика към количественото облекчаване, което облагодетелства непропорционално богатите, като повиши цените на финансовите активи. УБД, финансиран от нови покупки на държавни облигации от централната банка - обозначени като „количествено облекчаване за хората“ - може да бъде по-приятен начин да се възобновят паричните стимули.

УБД би позволил въвеждането тихомълком на „хеликоптерните пари“ - противоречиво предложение централните банки да печатат пари, които да раздават на потребителите, за да се стимулират растежът и инфлацията. Идеята обхваща широк спектър от политики, включително постоянна монетизация на бюджетния дефицит и директни трансфери към домакинствата, финансирани с базови пари.

Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 3
rooctcho
преди 4 години
Не става въпрос за опоскване, става въпрос за промяна и надежда, насочване усилията на хомосапиенс към по големи предизвикателсва. На много народ не им дреме за залената планета защото не виждат надежда и са се примирили с жалкото съществуване на потребители, хомо, извратеняци ... и какво ли не друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
Има и по- малко болезнено и по- справедливо решение от отписването на дълговете . "Освобождаването" на силата на активите ! Защото има колосални дългове , но от другата страна също толкова кеш . Собствеността в БГ се изчислява на 85% . Тази собственост има свойството да се превръща в кеш , който да се харчи и движи икономиката . Някои от страничните ефекти , които се определят като болезнени е драстичната обезценка на активите , но все пак е по- добре от нищо . За да се пристъпи към осребряване на активите обаче трябва глад , а не ББД . Така че има изход и този път , но толкова непопулярен , че дори никой не си позволява да мисли за него . Отписването на дългове е по- тежък вариант , там няма справедливост . Не е лошо всеки гражданин още с раждането си да получава табелка на която да е записана неговият дял от държавния дълг . Понякога дългът ще е по- голям от семейното наследство - късмет !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 5
Mohave __
преди 4 години
Именно , еквиваленти на ББД ги докараха до тук . Да продължаваме да си затваряме очите , че и да искаме още си е самоубийство .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Във всеки случай е много по-добър от твоя - връщане в пещерите и землянките, а защо и отново да не се качим на дърветата. А "червен" ме нарича човекът-ракета с комунистическо-фaличecки символ на аватара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 1
mick
преди 4 години
А вече публична тайна е, че развитите държави я карат най-вече на печатане на пари... що им е икономика, след като могат да печатат и купуват каквото си поискат от другите държави, дето не печатат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
mick
преди 4 години
Универсалния базов доход в един вид хвърляне на пари от хеликоптер. И е по-добра алтернатива на сегашното печатане на пари и даването им на банките, които след това раздават само на правилните фирми и тези пари не стигат до хората, а пък после фирмите се оплакват, че нямат продажби, щото хората нямат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
Виждам, че за червените капиталисти най-добрият вариант е система "Град" - чиста работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
Света трябва да се насочи към космоса и други планети, за да се отпуши следващата стъпка на развитие---Тази вече опоскахте ли я?И можеш ли да ми дефинираш това прословуто понятие - "развитие" ? Какви са целите и задачите на това "развитие", какво се вижда в края? "Безсмъртие" ли? Не ставай и ти смешен фанатик! Дали "развитието" вече не е достигнало до етап, чието по нататъшно продължаване може да доведе до самоунищожение на хомосапиенс, който отдавна е само "хомо", но не е никакъв "сапиенс"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Базов доход за момента е немислим, освен ако не е толкова нисък, че да е много под сумата необходима за издръжка на човек. Това не е въпрос толкова до мотивация, колкото до липса на ресурс. В далечно бъдеще, ако безработицата в развития свят надхвърли 50%, то вероятно под натиска на избирателите ще се наложи да бъде въведена подобна система. Но и тогава няма да е най-добрия вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
rooctcho
преди 4 години
Промяната се нарича образоване било то и насила, друг изход от порочния кръг няма. Света трябва да се насочи към космоса и други планети, за да се отпуши следващата стъпка на развитие и използване на тези хора, автоматизацията не може да бъде спряна. Може да звучи налудничево но е огромна алтернтива на базовия доход, който вече виждаме в западните общества не мотивира достатъчно определени прослойки да бъдат Активна част от обществото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още