IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хеликоптерните пари – последната опция на ЕЦБ?

Отрицателните лихви не работят, време е централната банка да опита по-радикален подход

08:16 | 09.09.19 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Вероятно Европейската централна банка отново ще отвори монетарните кранове на заседанието си тази седмица. Но освен ако управителният съвет не надхвърли обичайния си инструментариум, по-нататъшното парично облекчаване е малко вероятно да доведе до реална промяна, пише за Financial Times Мориц Кремер, главен икономически съветник на Acreditus, консултантска компания за оценка на риска със седалище в Дубай.

Допълнителното понижаването на и без това отрицателните лихви няма да стимулира инвестициите. Въпреки икономическото възстановяване и свръх приспособителната парична политика от 2015 г. насам, инвестиционната активност в еврозоната като дял от брутния вътрешен продукт изостава от историческите нива.

Още едно сваляне на лихвените проценти няма да промени това - особено сега, когато използваният капацитет и биснес доверието намаляват, а запасите се увеличават. Компаниите виждат ограничени възможности за инвестиции. Основният ефект от по-нататъшното облекчаване би могъл да бъде още едно повишение на цените на активите, придружено от риск за надуване на балони. 

Вместо да се опитваме още веднъж да натиснем копчето на лихвите, мисля че е дошло време да извадим хеликоптерите от хангара. След като таргетираме инфлацията на потребителските цени, изглежда разумно да се насочим директно към потребителските разходи. Това, което стана известно като „хеликоптерни пари “, представлява такъв пряк подход.

Как би могъл да проработи той? ЕЦБ може да поеме ангажимент да извършва месечен превод на всеки гражданин от еврозоната с чекова сметка, докато инфлацията достигне 2%. Тя може да прилага намаляваща скала, коригирана месечно, като плаща 200 евро във всяка сметка, ако годишната инфлация е 1% или по-ниска. Това плащане може да бъде намалявано с 20 евро за всеки 0,1 процентни пункта инфлация над 1%, достигайки нула при инфлация от 2%.

При настоящата прогноза на ЕЦБ за инфлация от 1,4% през 2020 г., това би довело до средномесечно спускане на хеликоптерни пари от 120 евро на сметка. Екстраполирайки допълнително тази прогноза, покачването на цените ще достигне желаното ниво през 2023 г. и хеликоптерите ще могат да бъдат върнати в хангарите.

Неправителствените замисъл и осъществяване на този подход, както и тясната връзка с монетарните цели, биха отхвърлили аргументите, че това е парично финансиране на държавните разходи, което е изрично забранено в член 123 от Договора за ЕС.

Да предположим, че хеликоптерните пари започнат този октомври и се прекратят през декември 2022 г . Всеки притежател на сметка би получил общо 3 300 евро. Това е значима сума. Медианният годишен доход на домакинствата в еврозоната беше 18 725 евро през 2017 г., но само 13 948 евро за домакинства с един родител.

Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
*построИхме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
байр -> баИрпостройхме -> постоИхмеОх, пуста му и неграмотност....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 0
panther
преди 4 години
Изсипаха едни милиарди дето ги засмукаха олигархиите по ЕС и САЩ, надуха пак сума балони, неравенството става все по-голямо и сега щели да пускат хеликоптерни пари. А можеше да направят малко по-справедливо данъчно облагане, но пусто лакомията на ллигархията няма насищане. Едва ли ще свърши добре. също като отрепк.ите банкери дето вкараха целия свят в криза, фалираха фондове за милиарди, а вс ъщото време си получаваха и бонуси от десетки милиони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
чекова сметка" - грешен превод на checking account. Превежда се като разплащателна сметка----Никой не е нужен да има "банкова сметка"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
За да не отиват парите от стимулите в активи , трябва активите да са недостъпни . Това става и чрез много висока цена , когато никой не ги купува . Въпросът е че границата е много тънка и тогава започва разпродажбата----А кое е "актив" ?! Отговарям: нещо, което другите го искат!Ами ако те не ти искат "актива", какъв "актив" имаш ти?пп. Тоя Свят е тотално сбъркан, като мисловна матрица! А това идва от желанието за "безсмъртие" на една шепичка "хора", което желание се проекта в живота, чрез стремеж за "управление" на останалите и черпене от тяхната Енергия, която да подхранва тяхната! Е няма как това да продължава до безкрай!"Безкрайността" на "златното сечение" (1,618 ....) е само теоретична, хипотетична, в действителност всичко е крайно и всичко е несъвършено ... и само заради това природата е жива!п. п.п. По темата: от 5-6 години повтарям - каквото и да въртят и да сучат лихварите НИЩО НЯМА да се промени, докато ня отписване! Никакви хеликоптери няма да променят нищо! И война няма да промени нищо, защото хората вече се изучиха, даже и децата и им е ясна цялата схема на световно управление ... а когато наблюдаваш една Система отстрани - тя не работи! Системата работи само ако никой не знае как работи!С други думи: ОТПИСВАЙ вашта мама, само това ви е спасението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 0
vstoykov
преди 4 години
"чекова сметка" - грешен превод на checking account. Превежда се като разплащателна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
ratten
преди 4 години
кАжи вЕрно, ти *** ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 9
крас
преди 4 години
Как ще бъдат отразени тези хеликоптерни пари в БАЛАНСА на управляващите ги банки??Няма ли част от тях да бъдат пренасочени към ПОГАСЯНЕ на НЕ ОБСЛУЖВАНИ КРЕДИТИ които са бреме на банковата система?БЕЗ ЯСНО РЕГЛАМЕНТИРАНЕ ЗА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО ИМ И НАЧИНА НА ПОЛЗАВАНЕ , СЕ РИСКУВА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ЕДНИ ПОЗНАТИ НИ ОТ МИНАЛОТО РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕДНА МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ .Спомняте ли си какво се случи с едни раздадени ни средства с които бяха извършени невероятни измами довели до КРИМИНАЛНА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНИ АКТИВИ ??Предполагам, че Лагард не е обхваната от подобни ВИСОКО рискови и налудничеви идеи които са без ясна цел и с които вместо да се подкрепи ЕВРОПЕЙСКАТА , може да се подкрепи КИТАЙСКАТА икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 2
QUANTUM
преди 4 години
Това е комунистическата Валхала> да нямаш нищо, всичко да е общо. Всъщност Швеция е един от лидерите в прилагането на комунизма. Като се замисля и съпоставя това, което беше при нас е в пълна сила да се прилага при тях, както и в цяла Европа...Не е хубаво да имаш собственост, въвежда се споделена икономика. Държавата взима и преразпределя. На собствениците на имоти и активи се гледа като на робовладелци. ИМа измислени други реалности да откланят вниманието> феминизъм, зелена икономика и т.н. Идеята е всички да станат зависими от държавата. Няма мъже, жени, има един пол. ..Ние комунизма не го постройхме, но те са напът. :) И един чип под кожата и си си подписал присъдата. Всичко това в името на общото благо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 0
oio
преди 4 години
Съгласен съм с теб, но ти забравяш нещо. Инфлацията е нещо което освен с парите е свързана и с потреблението. В ЕС и щатите потреблението на основни жизнени стоки отдавна е покрито напълно, т.е. ако ще да дадеш още толкова пари на народа, това потребление няма да скочи съществено и затова цените ще си останат същите или с минимален ръст на тези стоки. Инфлацията няма как да подскочи. Тези пари ще отидат в дргуи неща: акции, имоти и други балони, т.е. очаквай инфлацията да се появи на тези места. И какво става после? Всички викат акциите скачат, т.е. икономиката расте, но не е така, това си е чиста инфлация при акциите и имотите. И така до момента когато тези пари запонат да изтичат към втория и третия свят, а там народа е гладен ... После сам се сещаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още