IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хеликоптерните пари – последната опция на ЕЦБ?

Отрицателните лихви не работят, време е централната банка да опита по-радикален подход

08:16 | 09.09.19 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Ако приемем, че в еврозоната има 275 милиона пълнолетни с чекови сметки, общата стойност на програмата ще бъде 908 милиарда евро, което е около 8% от БВП на еврозоната за 2018 г., но по-малко от половината от всички държавни облигации, закупени от ЕЦБ.

Да допуснем освен това, че гражданите харчат само една четвърт от полученото. Тогава средното годишно търсене би нараснало с 0,6% от БВП – значително увеличение, което със сигурност ще ускори инфлацията. Хеликоптерните пари биха насочили повечето средства директно към домакинствата с висока склонност за харчене, което би трябвало да осигури добра трансмисия.

Трябва да кажем, че хеликоптерните пари имат своите рискове. Дори и да успее да върне инфлацията към целта, капиталът на ЕЦБ ще бъде силно засегнат. Капиталът и резервите на централната банка възлизаха на 107 млрд. евро към средата на 2019 г. - 2% от активите й.

Ако приемем консервативно, че те не се променят до 2023 г., хеликоптерната операция ще намали съотношението капитал-активи на ЕЦБ до минус 17% през 2023 година.

Но имайте предвид, че противно на търговските банки, централната банка не изисква капитал, поради което повечето централни банки разполагат с много малко от него. Капиталовите коефициенти на Федералния резерв и на Канадската централна банка, например, са близо до нулата. За централните банки на Израел и Чили съотношението е отрицателно. Ако хеликоптерните пари на ЕЦБ успеят да върнат инфлацията до целта, отрицателната нетна стойност не би трябвало да подкопае доверието в политиката на банката.

Хеликоптерните пари са привлекателни и от политическа гледна точка. Те ще стимулират реформите от правителствата, които мързеливо разчитат, че ЕЦБ ще намали разходите им по заемите. Ще бъдат и мощна съпротива срещу евроскептичните популисти, атакуващи европейския проект като елитарен капан в ущърб на обикновения човек. И накрая, използването на хеликоптерни пари от Европа може да се съвмести по-добре със САЩ, отколкото сегашния й подход.

Припомнете си раздразнителната реакция на президента Тръмп на речта на Марио Драги, когато ръководителят на ЕЦБ намекна за по-нататъшно намаляване на лихвите. Попълването на сметките на гражданите с парите на централната банка е по-трудно да се изтълкува като „валутна манипулация“. Рисковете от вредна и дефлационна трансатлантическа търговска война ще бъдат намалени.

Не останаха много атрактивни възможности. Спускането на хеликоптерни пари може би е най-малко непривлекателната опция. По-добре е да се изпробва нещо ново, отколкото да се продължава с все по-рискова стратегия, която досега не постигна резултати. Кристин Лагард, новоизбраният президент на ЕЦБ, трябва обмисли такава политика. Какъв по-добър момент да се запали мотора от идването на нов главнокомандващ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
*построИхме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
байр -> баИрпостройхме -> постоИхмеОх, пуста му и неграмотност....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 0
panther
преди 4 години
Изсипаха едни милиарди дето ги засмукаха олигархиите по ЕС и САЩ, надуха пак сума балони, неравенството става все по-голямо и сега щели да пускат хеликоптерни пари. А можеше да направят малко по-справедливо данъчно облагане, но пусто лакомията на ллигархията няма насищане. Едва ли ще свърши добре. също като отрепк.ите банкери дето вкараха целия свят в криза, фалираха фондове за милиарди, а вс ъщото време си получаваха и бонуси от десетки милиони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
чекова сметка" - грешен превод на checking account. Превежда се като разплащателна сметка----Никой не е нужен да има "банкова сметка"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
За да не отиват парите от стимулите в активи , трябва активите да са недостъпни . Това става и чрез много висока цена , когато никой не ги купува . Въпросът е че границата е много тънка и тогава започва разпродажбата----А кое е "актив" ?! Отговарям: нещо, което другите го искат!Ами ако те не ти искат "актива", какъв "актив" имаш ти?пп. Тоя Свят е тотално сбъркан, като мисловна матрица! А това идва от желанието за "безсмъртие" на една шепичка "хора", което желание се проекта в живота, чрез стремеж за "управление" на останалите и черпене от тяхната Енергия, която да подхранва тяхната! Е няма как това да продължава до безкрай!"Безкрайността" на "златното сечение" (1,618 ....) е само теоретична, хипотетична, в действителност всичко е крайно и всичко е несъвършено ... и само заради това природата е жива!п. п.п. По темата: от 5-6 години повтарям - каквото и да въртят и да сучат лихварите НИЩО НЯМА да се промени, докато ня отписване! Никакви хеликоптери няма да променят нищо! И война няма да промени нищо, защото хората вече се изучиха, даже и децата и им е ясна цялата схема на световно управление ... а когато наблюдаваш една Система отстрани - тя не работи! Системата работи само ако никой не знае как работи!С други думи: ОТПИСВАЙ вашта мама, само това ви е спасението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 0
vstoykov
преди 4 години
"чекова сметка" - грешен превод на checking account. Превежда се като разплащателна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
ratten
преди 4 години
кАжи вЕрно, ти *** ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 9
крас
преди 4 години
Как ще бъдат отразени тези хеликоптерни пари в БАЛАНСА на управляващите ги банки??Няма ли част от тях да бъдат пренасочени към ПОГАСЯНЕ на НЕ ОБСЛУЖВАНИ КРЕДИТИ които са бреме на банковата система?БЕЗ ЯСНО РЕГЛАМЕНТИРАНЕ ЗА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО ИМ И НАЧИНА НА ПОЛЗАВАНЕ , СЕ РИСКУВА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ЕДНИ ПОЗНАТИ НИ ОТ МИНАЛОТО РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕДНА МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ .Спомняте ли си какво се случи с едни раздадени ни средства с които бяха извършени невероятни измами довели до КРИМИНАЛНА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНИ АКТИВИ ??Предполагам, че Лагард не е обхваната от подобни ВИСОКО рискови и налудничеви идеи които са без ясна цел и с които вместо да се подкрепи ЕВРОПЕЙСКАТА , може да се подкрепи КИТАЙСКАТА икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 2
QUANTUM
преди 4 години
Това е комунистическата Валхала> да нямаш нищо, всичко да е общо. Всъщност Швеция е един от лидерите в прилагането на комунизма. Като се замисля и съпоставя това, което беше при нас е в пълна сила да се прилага при тях, както и в цяла Европа...Не е хубаво да имаш собственост, въвежда се споделена икономика. Държавата взима и преразпределя. На собствениците на имоти и активи се гледа като на робовладелци. ИМа измислени други реалности да откланят вниманието> феминизъм, зелена икономика и т.н. Идеята е всички да станат зависими от държавата. Няма мъже, жени, има един пол. ..Ние комунизма не го постройхме, но те са напът. :) И един чип под кожата и си си подписал присъдата. Всичко това в името на общото благо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 0
oio
преди 4 години
Съгласен съм с теб, но ти забравяш нещо. Инфлацията е нещо което освен с парите е свързана и с потреблението. В ЕС и щатите потреблението на основни жизнени стоки отдавна е покрито напълно, т.е. ако ще да дадеш още толкова пари на народа, това потребление няма да скочи съществено и затова цените ще си останат същите или с минимален ръст на тези стоки. Инфлацията няма как да подскочи. Тези пари ще отидат в дргуи неща: акции, имоти и други балони, т.е. очаквай инфлацията да се появи на тези места. И какво става после? Всички викат акциите скачат, т.е. икономиката расте, но не е така, това си е чиста инфлация при акциите и имотите. И така до момента когато тези пари запонат да изтичат към втория и третия свят, а там народа е гладен ... После сам се сещаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още