IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли ще е добра идея ЕЦБ да започне покупка на акции?

Редица инвеститори и стратези не са особено развълнувани от подобна възможност и предупреждават за риск от изкуствено завишаване на оценката на активите

13:39 | 19.08.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Точно когато пазарите се оглеждат за положителен сигнал, който да даде тласък за ново оживление, банкерът от Европейската централна банка (ЕЦБ) Оли Рен изглежда изпрати послание, че би било добре да се лансира идеята за покупка на акции в рамките на пакетите от стимули. Редица инвеститори и стратези обаче не са особено развълнувани от подобна възможност и предупреждават за риск от изкуствено завишаване на оценката на активите.

В интервю за в. Wall Street Journal от миналата седмица Рен заяви, че за ЕЦБ би било по-добре да надхвърля, отколкото да догонва пазарните очаквания, когато става въпрос за нови мерки за подкрепа. Той също така не отхвърли възможността акциите да влязат в програмите за икономически стимули.

„Надявам се, че ЕЦБ няма да започне да купува акции“, посочва Рьолоф Саломонс, главен стратег на Kempen Capital Management, пред Bloomberg. „Купуването на акции е супер за инвеститорите, но няма да доведе до осезаема промяна – вместо това ще създаде балон. ЕЦБ вече направи грешка с покупката на облигации“, допълни той.

Логиката зад възможното изкупуване на акции е да стимулира потреблението на домакинствата и да подпомогне на европейските компании да увеличат капитала си при по-високи цени, за да финансират инвестиции, посочва Лоран Дюиле, стратег към Bloomberg Intelligence.

И все пак самата покупка на ценни книжа няма да даде тласък на европейските фирми да променят плановете си за капиталови разходи, посочва Саломонс. За да стане това, страни като Франция и Италия трябва да въведат реформи, а Германия трябва да увеличи държавните разходи, посочва той.

Ако ЕЦБ започне да купува акции, тя няма да е първата централна банка, която ще прибегне до подобни необичайни мерки. Японската централна банка изкупува търгувани във валута взаимни фондове от 2010 г. и в момента доминира местната ETF индустрия.

„Малко съм скептичен“, посочва Улрих Урбан, ръководител на Berenberg за Франкфурт. „Купуването на акции от централна банка не работи в Япония. А що се отнася до еврозоната, ефектът върху благосъстоянието би трябвало да е доста ограничен“, допълва той.

По време на срещата си от миналия юли ръководството на ЕЦБ се ангажира да преразгледа опциите си за действие, включително намаляване на лихвите и подновяване на количествените облекчения. Междувременно европейските фондове за търговия с акции са обект на почти постоянен отлив на капитали от март 2018 г., като само от началото на годината са загубили около 87 млрд. долара, показват данни на Bank of America и EPFR Global. ецб ецб

И макар Рен да обмисля възможността за покупка на акции, мнозинството от членовете в Управителния съвет на ЕЦБ изглежда са против подобен ход, смята Петер Шафрик, глобален макро стратег към RBC Capital Markets. „На такъв етап съм, че дори не мисля за рисковете от подобен сценарий, тъй като изобщо не гледам на това като на реалистична опция“, посочва той, цитиран от Bloomberg.

Въпреки това е важно да се отбележи, че мнозина инвеститори и стратези също се съмняваха, че ЕЦБ изобщо ще започне своята програма за изкупуване на облигации за 2,6 трлн. евро.

Някои обаче подкрепят идеята за включване на акциите към пакетите от стимули. Главният инвестиционен директор на BlackRoc за глобалните облигации Рик Рийдер заяви през април, че ЕЦБ трябва да обмисли възможността за покупка на акции като форма на допълнителен икономически стимул, тъй като разходите за дълг в Европа са много по-ниски, а пазарът на акции е „твърде скъп“.

„Това е конфликт между инвеститорите и икономистите“, посочва Саломонс. „Пазарите обичат краткосрочната доходност, дори и тя да идва с дългосрочни тревоги. Човек не иска да е на мястото на ЕЦБ“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Подобни покупки водят до експоненциални ръстове. А експоненциалните ръстове водят до много бързи качествени промени. Промени тип '30-40те години на XX век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Бенджамин Греъм бащата на съвременния метод за създаване на инвестиционно портфолио от акции ползван от 99% от хедж-фондовете и инвестиционните банки пише, че средния дивидент след данъци за 60-те е бил 4% за S&P500. Днес инвеститорите не могат даже да мечтаят за 0.4% дивидент след данъци, та камо ли за 4%. Това значи, че S&500 e надценен между 2 и 3 пъти според Греъм. Корекция надолу ще има без значение колко голяма е съпротивата срещу нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Акциите и без това са свръх-надценени и нищо не им пречи да станат свръх-ултра-надценени. Нивата на дивидентите днес са най-ниските в историята т.е най-ниските откакто идеята за акции и акционери изобщо съществува някъде от 18-ти век насам. Днешният балон е най-големият спекулативен балон от поне 400 години насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Всичко е навързано . За съжаление , колкото повече време минава , толкова заразата прониква по- дълбоко . .......... Цената на акциите е свързана с капитализацията на дружествата - обезпеченията по фирмените кредити , доходността на една камара фондове . Ако се разклати пазара ще тръгнат фалити , безработица , ниско потребление , страх .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
dobri
преди 4 години
Не ми е ясно как точно покупката от ЕЦБ на акции ще повиши потреблението? Единствено може да обагати само притежателите на акции. Пак мислят как да обагатят банкерите, но от това потреблението няма да се повиши. Банкерите и сега си имат високо потребление. По-добре да дават пари на "калпак" с условие да се похарчат в определен срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
mick
преди 4 години
Не се наядоха. Изкупиха де що има с тия напечатани пари. Балъците да работят.. те купуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Арис
преди 4 години
Щом Оли Рен го спохождат такива авантюристични идеи, които да са в добавка към изкупуването на дълг, значи европейското икономическо положение е с все по-смрачаващи се перспективи. Освен да имигрираме на Луната, Марс или някъде другаде, където да започнем на чисто, не виждам друга възможност. Ако някой се сети за нещо по-авангардно, моля да сподели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още