IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хеликоптерните пари – последната опция на ЕЦБ?

Отрицателните лихви не работят, време е централната банка да опита по-радикален подход

08:16 | 09.09.19 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Вероятно Европейската централна банка отново ще отвори монетарните кранове на заседанието си тази седмица. Но освен ако управителният съвет не надхвърли обичайния си инструментариум, по-нататъшното парично облекчаване е малко вероятно да доведе до реална промяна, пише за Financial Times Мориц Кремер, главен икономически съветник на Acreditus, консултантска компания за оценка на риска със седалище в Дубай.

Допълнителното понижаването на и без това отрицателните лихви няма да стимулира инвестициите. Въпреки икономическото възстановяване и свръх приспособителната парична политика от 2015 г. насам, инвестиционната активност в еврозоната като дял от брутния вътрешен продукт изостава от историческите нива.

Още едно сваляне на лихвените проценти няма да промени това - особено сега, когато използваният капацитет и биснес доверието намаляват, а запасите се увеличават. Компаниите виждат ограничени възможности за инвестиции. Основният ефект от по-нататъшното облекчаване би могъл да бъде още едно повишение на цените на активите, придружено от риск за надуване на балони. 

Вместо да се опитваме още веднъж да натиснем копчето на лихвите, мисля че е дошло време да извадим хеликоптерите от хангара. След като таргетираме инфлацията на потребителските цени, изглежда разумно да се насочим директно към потребителските разходи. Това, което стана известно като „хеликоптерни пари “, представлява такъв пряк подход.

Как би могъл да проработи той? ЕЦБ може да поеме ангажимент да извършва месечен превод на всеки гражданин от еврозоната с чекова сметка, докато инфлацията достигне 2%. Тя може да прилага намаляваща скала, коригирана месечно, като плаща 200 евро във всяка сметка, ако годишната инфлация е 1% или по-ниска. Това плащане може да бъде намалявано с 20 евро за всеки 0,1 процентни пункта инфлация над 1%, достигайки нула при инфлация от 2%.

При настоящата прогноза на ЕЦБ за инфлация от 1,4% през 2020 г., това би довело до средномесечно спускане на хеликоптерни пари от 120 евро на сметка. Екстраполирайки допълнително тази прогноза, покачването на цените ще достигне желаното ниво през 2023 г. и хеликоптерите ще могат да бъдат върнати в хангарите.

Неправителствените замисъл и осъществяване на този подход, както и тясната връзка с монетарните цели, биха отхвърлили аргументите, че това е парично финансиране на държавните разходи, което е изрично забранено в член 123 от Договора за ЕС.

Да предположим, че хеликоптерните пари започнат този октомври и се прекратят през декември 2022 г . Всеки притежател на сметка би получил общо 3 300 евро. Това е значима сума. Медианният годишен доход на домакинствата в еврозоната беше 18 725 евро през 2017 г., но само 13 948 евро за домакинства с един родител.

Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 25 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
А шведите с над стогодишни ипотеки как ти се струва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 34 rate down comment 5
QUANTUM
преди 4 години
Не ми е и ясно тези хора, които работят в ЕЦБ къде са учили и изобщо ясно ли е им е какво е парична политика...Всеки студент по икономика знае, че ако се вдигне паричното предлагане с определен фактор, цените се вдигат със същия фактор, ако това се знае от всички - възможни си някакви си пререзпределения в краткосрочен план, но цените се вдигат и няма никакъв ефект върху икономическата активност. Аз като продавам домати на пазара и знам, че всички взимат по 200 евро допълнително ще вдигна цените много ясно...Голямата кражба вече я направиха те. Наливането на пари- увеличаване на паричното предлагане - при асиметрия на информацията и чрез кредитните пазари води до преразпределение. Тея най-отгоре във веригата взеха от евтините пари, накупиха активи и докато парите стигнат до тея отдолу, онези са вече милиардери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 35 rate down comment 8
QUANTUM
преди 4 години
Това, което става пред очите ни е капитулация на Запада - тука не говоря за комунизъм и капитализъм. Свидетели сме на разместване на икономическите центрове в света. Залезът на Европа е започнал. Европа е уморена, разделена и се търкаля надолу по байра. Едно време си правихме шега, че в който и блок да влезем и той загива, но за жалост Европа също заминава...Проблемите тепърва предстоят. Най-големият проблем са големите и тежки социални системи. Възрастните стават много и няма как да се подържа нивото им на живот, трябват кредити и нова кръв - имигранти отвън. Егоизмът и консуматорството на пенсионерите - тука не говорим за БЪлгария - ще приключи с Европа. Егоисти баби и дядовци ядат и пият и не им пука...Хилекоптерните пари са капитулация на ЦБ. Парите рабира се нямат значени. ТЪрси се преразпределение, да се вземе от имащите и да се даде на тези с кредитите. Няма как да се купуват облигациите с отрицателни лихви и от къде ди от къде и хайде от спестителите. КОфтито ще дойде като не няма кой да спестява. Жалка картина ще се получи. Дърти и с дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Последният коз е активите да са нежелани , като се докарат до отрицателна доходност чрез данъци и перманентно поевтиняване . Това е истинският последен ход .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
За да не отиват парите от стимулите в активи , трябва активите да са недостъпни . Това става и чрез много висока цена , когато никой не ги купува . Въпросът е че границата е много тънка и тогава започва разпродажбата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 47 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Аз съм против растежа на икономиката на всяка цена, дори част от животните не изяждат цялата храна на веднъж, а складират и за зимата. Не виждам причина, защо да е лошо да си заделяш част от заплатата, след като така или иначе, най-вероятно ще я изхарчиш за глупости, а няма да я вложиш в нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 12
I
преди 4 години
Решението е, инвестиции в злато, сребро, биткойн, земя и оръжие, и носещи приходи дигитални и реални активи, като онлайн магазини, Интернет медии, Социални мрежи, имоти за краткосрочно отдаване под наем на туристи и т.н....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
Направо минимален базов доход от 1000 евро на калпак за всеки в ЕС и работата ще се оправи ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 56
s3
преди 4 години
Добра идея е да се започне с хеликоптирането на парите, но според мен има нещо за което трябва да се помисли преди това. Нека да използваме тази възможност за да успеем окончателно да ликвидираме парите в брой и да остане само банковото плащане като пари. Защо? Ами така ще можем да намалим още повече отрицателните лихви, след като няма пари в брой, т.е. актив с 0% доходност, то нищо няма да ни пречи да направим и -5% лихвата. Отделно, хеликоптерите трябва да са съобразени с жизненото равнище на хората в страните, защото не е удачно при нас да се дават по 120евро, т.е. 240 лв. на месец, защото ще дестимулира трудещите се, по-скоро за нас може да се помисли за около 30-40 евро, т.е. според нивото спрямо ЕС. Добра идея, дано скоро да се приложи и да вървим към изцяло безналичните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 50 rate down comment 0
data
преди 4 години
Да не се правят на луди ами да намалят данъците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още