fallback

Работниците трябва да са основен приоритет за компаниите в САЩ

Американските работници сега са по-образовани и по-квалифицирани, но споделят много по-малко от корпоративните печалби

14:21 | 15.10.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американската система за корпоративно управление е изгубила от поглед целта си. Компаниите станаха по-отзивчиви към непосредствените желания на фондовия пазар, но не успяват да преминат бързо към устойчиви бизнес практики, да инвестират адекватно в човешки капитал и най-важното - справедливо да споделят корпоративните печалби с работниците, които ги създават, пише зa Financial Times Лио Страйн, председател на Върховния съд на щата Делауеър. 

Този дисонанс идва в момент, когато много американски работници станаха насила капиталисти. Данъчните правила изискват служителите, спестяващи за пенсиониране или образование, да вложат парите си във взаимни фондове с акции и облигации, като част от своите спестовни планове.

Тези цели за дългосрочни спестявания трябва да бъдат в съответствие с ръководенето на устойчив и отговорен бизнес. Диверсифицираните работници-инвеститори не печелят, когато някои компании прехвърлят разходите за свои дейности, като замърсяване и въглеродни емисии, върху всички останали. Като хора, които консумират продукти и зависят от добрите работни места, те страдат, когато компаниите вредят на околната среда, мамят или нараняват потребителите и преместват производството в чужбина.

Изключително важно е, че 99 на сто от американците дължат по-голямата част от богатството си на работните си места. В резултат на това огромното мнозинство от инвеститорите се нуждаят от компании, които да правят бизнес по начин, който осигурява на американците достъп до добри работни места, устойчив растеж на заплатите и справедлив дял от печалбите, които бизнесът създава. Нашата система за корпоративно управление обаче все повече не успява да предостави това. От края на 40-те до началото на 70-те години работниците и инвеститорите наистина споделяха богатството, генерирано от силната, растяща икономика. Но оттогава този социален договор беше подкопан: производителността на работниците нарасна с около 70 на сто, но заплащането на час се повиши само с 12 на сто. Междувременно корпоративните печалби достигнаха рекордни върхове. Американските работници сега са по-образовани, по-квалифицирани и правят повече за създаване на корпоративна печалба, но споделят много по-малко от плодовете на този труд.

Бизнес кръглата маса, съставена от топ ръководители и институционални инвеститори като Vanguard и BlackRock, сега признава, че трябва да накараме нашата капиталистическа система да работи по-добре за мнозинството. Но с основание съществува скептицизъм по отношение на това дали този събуждащ разговор ще бъде подкрепен с реални действия. Ето някои конкретни стъпки, които биха могли да се окажат решаващи.

На работниците трябва да се даде много по-голям приоритет от компаниите. Трябва да назначим комисии към директорските бордове, фокусирани върху справедливото отношение към служителите на компанията и тези, които работят за нейните подизпълнители. Бизнес лидерите трябва също да подкрепят разумните реформи в трудовото законодателство, предоставящи на профсъюзите по-справедлива възможност да представляват и да защитават интересите на своите работници. Трябва да улесним държането на компаниите отговорни, като изискваме по-добро разкриване на информация за това как се отнасят към работниците и дали работят по етичен, устойчив и отговорен към околната среда начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
fallback