IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit - най-големият риск за Гибралтар от десетилетия

Опасенията са, че след Brexit празните рафтове могат да станат много по-често явление

11:51 | 05.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато Фебиан Пикардо стана първи министър на Гибралтар, задморска територия на Великобритания в най-южната част на Пиренейския полуостров, едва ли е можел да си представи, че един ден основната му грижа ще бъдат стоките по рафтовете в магазините, пише в свой анализ Bloomberg. Това обаче се промени, след като Brexit се оказа най-големият риск от десетилетия за малката територия и нейните 32 хил. жители.

С оставащите четири седмици до излизането на Великобритания от Европейския съюз и без перспективите за сделка, която да гарантира безпроблемните връзки с испанската континентална част, Гибралтар се оказва заплашен от пълен хаос. Това принуждава премиерът Пикардо да съсредоточи усилията си проевропейско настроената територия (96% от жителите й са гласували да останат в блока) да бъде добре снабдена, макар и без някои британски продукти.

„В ролята си на първи министър на Гибралтар основната ми задача е да гарантирам, че в Гибралтар ще има достатъчно храна, макар и без британски марки“, заяви Пикардо, седейки в кабинета си под портрет на кралица Елизабет II.

След като 13-годишната блокада на испанския диктатор Франциско Франко приключи през 1982 г., Гибралтар се радва на относително спокойствие с процафтяващ туризъм, финансови услуги и онлайн хазарт.

Всеки ден около 15 300 работници, включително 9700 испанци преминават от едната и другата страна на символичната граница с Испания, където машините за електронно разчитане на паспорти се използват по-скоро периодично, поне засега. Brexit заплашва да доведе до рязко промяна на това удобно съжителство.

Премиерът Борис Джонсън, който тази седмица отправи искане към ЕС за компромис, има седмица за постигане на споразумение, като провалът му ще означава, че Великобритания може да напусне блока без сделка на 31 октомври или да се изправи пред друго унизително отлагане.

Повече четете в сайта Bloombergtv.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още