IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов референдум за Brexit е най-малко лошият вариант, но създава големи рискове

Демоните на омразата, отприщени от споровете около напускането на Великобритания, ще бушуват много дълго време

16:21 | 09.10.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Какво следва? Планът, според който Северна Ирландия трябва да остане в регулаторната система на ЕС за стоки, но не и в митническия му съюз, ще бъде отхвърлен като неиздържан, юридически неприложим и несъвместим с безграничната търговия в Ирландия. Той също така представлява отхвърляне на ангажиментите на Обединеното кралство за ирландската граница от 2017 г. Това със сигурност ще отслаби допълнително доверието в надеждността на Великобритания. Не забравяйте също, че ЕС има дълги сухопътни граници. Той няма да позволи прецедента на умишлено пропускливи граници.

Някои смятат, че този план трябва да е съвместим с ЕС. Няма да бъде такъв. Ако Северна Ирландия също остане в рамките на митническия съюз, той би могъл да проработи. Но ако останалата част от Обединеното кралство има свои търговски и регулаторни политики, това би превърнало Ирландско море в митническата и регулаторна граница на Обединеното кралство с ЕС. Това би било неприемливо за Демократическата юнионистка партия и консерваторите. То може да разпали отново насилието в Северна Ирландия.

И така, какво ще се случи, ако не може да се договори сделка преди 31 октомври?

Един от въпросите е дали ЕС ще се съгласи на още едно отлагане, въпреки че британското правителство очевидно не иска такова. Да приемем, че съюзът е склонен да го направи, но при определени условия. Какви могат да бъдат те?

Една от възможностите е да се опита ратифициране на споразумението за оттегляне на Тереза ​​Мей. Това ще позволи на Обединеното кралство и ЕС да продължат преговорите за нови отношения. Това би означавало и компромис между привържениците и противниците на напускането, който сам по себе си е много желан. Но това изглежда невъзможно. За противниците на напускането такъв компромис ще е твърде малък, а за привържениците - твърде голям. Противниците искат да останат в ЕС. Привържениците отхвърлят ирландския предпазен механизъм, който ще задържи Обединеното кралство в митническия съюз и ще ограничи британската търговска политика за неопределено време.

Втора възможност е нов референдум, вероятно за избор между излизане без сделка и оставане. Подобно гласуване би трябвало да е легитимно, тъй като напускането без сделка почти не игра роля на последния референдум. Но това ще изисква създаването на временно правителство. Това би било достатъчно трудно да се направи. Може също да е невъзможно да се договори въпрос за референдума, след което той да се проведе, без мащабно насилие. За мен нов референдум е най-малко лошият вариант, но създава големи рискове.

Накрая, може да има предсрочни избори. Недостатъкът е, че те могат да включат много въпроси извън Brexit и може да доведат до още един неопределен парламент. С кампанията на Джонсън срещу парламента, изборите могат да имат тежки последици както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Но те може временно да решат проблема с Brexit.

Проблемът сега обаче не е само Brexit. Той е далеч по-дълбок. Консервативната партия се превърна в английска националистическа партия, бурно подклаждаща популистко негодувание. Междувременно твърдото ляво завладя Лейбъристката партия. Проклятието на екстремната политика едва започва.

След като хората веднъж погледнат на опонентите си като „предатели“ на въображаемия „народ“, демоните на омразата се отприщват. Brexit събуди тези демони. Джонсън, подпомаган от Найджъл Фараж и неговата Brexit партия, ще се стреми да спечели, освобождавайки ги. Те със сигурност ще бушуват много дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
ratten
преди 4 години
до кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Ами, че аз не ги деля и най-малко искам да бъдат ограничавани правата на която и да е група избиратели. Просто споделям обяснението си за резултатите от референдума и отчитам според мен много силната вероятност той да не показва реалното мнение на британците. Но така да бъде, в интерес на спора ще оттегля този аргумент. Остава другия, за който казваш, че би деградирал демокрацията. С това не мога да се съглася. Всяка демократична държава провежда избори средно веднъж на 3-4 години - като се вземат предвид и предсрочните. Счита се, че това е разумен срок, в който е възможно избирателите да са си променили нагласите. Което безусловно би трябвало да важи и за референдумите. Вземането на решение, което трябва да важи за вечни времена - ето кое би деградирало демокрацията.С част от мнението ти съм съгласен, но би трябвало да го адресираш до предизборните щабове на политическите сили. Защото там наистина делят гласоподавателите. Използват статистически данни за възраст, пол, образование, етнос, социално положение и много други, след това опитни професионалисти анализират данните и изработват стратегии с които да въздействат на всяка група избиратели.Последно искам да кажа, че всъщност подкрепям Брекзит и то без сделка. Защо - това е дълга тема. Просто не вярвам, че такова е желанието на мнозинството от британците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 6
Padreto
преди 4 години
Не можем да делим гласоподавателите на умни и красиви и дърти и грозни! Върви спекулация, че видите ли дъртите не знаели за какво гласували, защото тъгували по някакви отминали години! По същата логика може да се каже, че младите са за ЕС само, защото искат евтина пиячка и екскурзии до Ибиза или Слънчака, и на базата на този елементаризъм игнорират и не могат да оценят негативите да си член на ЕС, поради инфантелизъм! И ако тези над 70 години, някаква част от тях може и да са изкукали, то пък младите са лесно манипулеруеми и нямат задълбочен поглед.Правилния подход в случая е да не се прави разграничение между гласоподавателите по възраст или образование.Прегласуването на един подобен въпрос, едиснтвено би деградирало демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Shadow1
преди 4 години
Мисля че осезаема част от народа който се е произнесъл вече не е жив след няколко години на бавене. Наистина предимно възрастни хора гласувах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Той народът се произнесе, но за три години хората може да са си променили мнението. То и за тогава не се знае. Спомням си, говорих с познати които бяха в Англия по онова време. Те казаха, че са ходили да гласуват предимно разни пенсионери, а голяма част от хората изобщо не са участвали в референдума, тъй като никой не го е взел насериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 19
Padreto
преди 4 години
Глобалистите искат да ни убедят, че трябва да има прегласуване на всеки резултат, който не ги удоволетворява, до постигане на "правилния" такъв! Може би този път ако има нов референдум, дори самия резултат няма да бъде оставен на произвола, а ще му се "помогне"!Какво му е доброто на нов референдум? Ако приемем, че изборите са честни и отново спечели групата за напускане, какво решава това. Връщаме се отново на текущата точка?Когато народът се произнесе за Брексит, той не се произнесе за Брексит на всяка цена със споразумение! Текущото отхвърляне на волеизлеянието на хората от страна на парламента, е нищо повече от подмяна на демократичния вот, за сметка на интересите на сенчести глобалистки кръгове, които явно са действителните работодатели на голяма част от депутатите, а не хората, както принципно би се очаквало!Змията на глобализма е най-опасна в агонията си! Тя няма какво да губи и е готова на всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още