IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки нямат експертиза относно климатичните промени

Те са толкова непопулярни, че участието им в решаването на проблема би могло да намали, а не да увеличи публичната подкрепа за прогресивните политики

22:19 | 25.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Има много въпроси, по които има глобален консенсус. Например самолетите трябва да са добре проектирани и добре изградени, а поддръжката им трябва да се извършва много внимателно. И все пак повечето от нас, дори монетарните икономисти, знаят малко или нищо за проверката на аеродвигателите или авиониката. Оставяме това на по общо мнение компетентни хора. Когато те или производителите на самолети прецакат нещата, ние сме много ядосани.

Говорейки за обществен гняв, помислете за комерсиалния успех на La Casa de Papel, поредицата на Netflix за банда, която превзема Кралския испански монетен двор и започва да си печата пари. Първият сезон включва пространно изобличаване на Европейската централна банка и регресивния характер на сегашната й политика.

С развитието на сериала, въображаемата испанска общественост се идентифицира силно с разбойниците, а не със собствената си национална банка. Управителят на монетния двор, местното въплъщение на ЕЦБ или Европейската система на централните банки, е дебел, подъл прелюбодеец, който в крайна сметка предава своята страна.

Netflix казва, че повече от 44 милиона домакинства по целия свят са изтеглили поредицата, една от трите най-големи аудитории в историята на компанията. Тя имаше едно от най-успешните излъчвания по испанската телевизия. Ако филмът е представителен за това, което обществеността мисли за централните банкери, може би те не са най-добрите говорители за прогреса по отношение на климата.

И би било трудно да се твърди, че централните банкери са се справили много добре при изпълнение на историческите си задачи, така че да прилагат своите универсални мения, за да бъдат „лидери“ в климатичната политика. Оказа се предизвикателство за централните банки да балансират ценовата стабилност, генериращият заетост устойчив растеж и стабилността на финансовата система. Наистина ли може да се очаква да носят още една диня под мишницата?

Вижте трудностите, които ЕЦБ, Федералният резерв, Японската централна банка и т.н. имаха при преустановяването на своите гигантски програми за закупуване на активи. Измислят се все по-сложни поправки, за да се компенсират дефектите на първоначалните мерки на паричната политика. Да си припомним, че "спасителните мерки" на централните банки трябваше да бъдат временни и скоро да се заменят от структурни реформи.

Или може би разстоянието между „науката“ за централното банкиране и климатичната наука не е голямо от гледна точка на племето на централните банкери. Печалните ефекти от грешките на паричната политика могат да станат бързо видими чрез цените на финансовите пазари.

Климатичната политика обаче използва сложни измервания и работи в продължение на много десетилетия. Така че, ако, да речем, централните банкери не постигнат обещаното по отношение на цените, растежа и стабилността на системата, те ще могат да кажат, че са работили по проблема с климата. И ще искат да измерим постигнатото от тях по-късно, да кажем след десетилетие или две. Добро кариерно развитие, хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още