IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИКС вече касае геополитиката, а не икономиката

Според S&P съкращението няма голям финансов смисъл, но е повече отвсякога политически релевантно

16:52 | 10.11.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Срещата на лидерите на БРИКС в Осака от края на юни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Срещата на лидерите на БРИКС в Осака от края на юни. Снимка: Ройтерс

Всъщност той предложи да се съкратят европейските квоти в Г-7 в полза на някои от нововъзникващите сили. Германия, Франция и Италия биха могли да споделят едно място като членове на еврозоната. Получената група, твърди О'Нийл, би отразявала по-добре променящата се икономическа среда.

Това, разбира се, не се случи. Но развиващите се икономики наистина придобиха по-голяма сила що се отнася до глобалното управление. Г-20 е вероятно по-ефективна организация днес от Г-7. Във всеки случай, значителните промени в глобалните данъчни режими се обсъждат в по-големия форум, докато Г-7 напоследък изобщо не е в състояние да постигне съгласие по много въпроси.

Междувременно страните от БРИКС се оказаха ценна група за взаимна подкрепа. Техните лидери провеждат среща всяка година. Лишени от достъп до най-високите постове в международните финансови организации и институции за развитие, които все още са запазени почти изцяло за западняците, те създадоха Нова банка за развитие (НБР), за да финансират инфраструктурни проекти в развиващия се свят. Правата на глас в нея не се претеглят според размера на икономиките на държавите членки. Четири години след започване на дейност банката има портфейл от отпуснати заеми на стойност 10,2 милиарда долара. Това е сравнително малко, но НБР е една от най-големите международни банки за развитие по привлечен капитал.

Ако някой счита оригиналната идея на О’Нийл за маркетингово средство, изглежда, че то е проработило по-добре за лидерите на БРИКС, отколкото за международните инвеститори, които отдавна забелязаха разликите в пътищата на растеж. Неслучайно четирима от тези лидери са най-големите автократи в света - хората, които най-много искат алтернатива на глобалното господство на САЩ: Си Дзинпин, Владимир Путин, Жаир Болсонаро и Нарендра Моди. Дали те са впечатлени от съкращение, което анализатор е измислил преди 18 години, или ги събира заедно нещо по-силно от това?

Икономическата сила, разбира се, е от огромно значение в международните отношения, но това не е единствената причина, поради която държавите са силни. Военната сила на Русия и склонността й към риск я превръщат в глобален играч въпреки замиращата икономика, която е задушена от авторитарното управление. Бразилия и Южна Африка са водещи регионални сили, без значение какви грешки правят в икономически план. Ето защо бележката на S&P споменава „политическата значимост“ на БРИКС, въпреки че поставя под съмнение стойността на концепцията за кредитния анализатор.

Тези нации - както и други многолюдни и често икономически динамични страни в Африка и Азия - все още са, както през 2001 г., аутсайдери в световната финансова система. Тя все още се управлява от САЩ и Европа в степен, каквато намаляващият им дял в световния БВП не оправдава.

В този смисъл старата идея на О’Нийл все още е много актуална. Макар да не успя да предвиди точно кои страни ще имат изпреварващ растеж, той имаше правилно мислене за стремежа на развиващите се икономики към по-голяма роля в глобалното вземане на решения. Този стремеж продължава, независимо от това кои букви могат да се добавят към оригиналния акроним и кои да се извадят от него въз основа единствено на икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Знам, от бъгъв код си вадя хляба. Просто като всяко друго нещо se търси по-евтиният вариант, а основния разход в софтуера е за персонал. В САЩ годишно програмист прави между 90-150к$, в България между 36к-84к лева, в Индия около 4-25к лева. В зависимост от уменията, които имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Бъгав код да искаш - не е нужно чак в Индия да ходиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 6
mrynmryn
преди 4 години
Един сравнително мъдър човек в ИТ индустрията бе казал - който иска евтин и бъглив код - ходи в Индия, който иска качествен, но не чак толкова евтин - Източна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
?? Царебог ??Скръцнат ли със зъби на Козяк и веднага си е подал отставката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
България е била под западно(католическо) влияние около 10 години. Това се случва при управлението на Калоян. Папата го коронясва за крал на българите. Постепенно той разбира, че да си крал не е като да си цар. Краля не може да назначава духовните лица и има фактическо разделение между светската и духовна власт. Православието с неговото царебожие е къде " по -приятно". Затова и се връща в лоното на светата православна църква. Видно е и в днешни времена как царебога строй, създава и дарява чедата божии с магистрали, летища, болници и училища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 4 години
Около 80% от софтуера в света е индиански. Свиквай. Земята не е това което беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Я - индианският дядо си купил костюмче... преди ходеше с някаква рокличка и напальонки отдолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 16
Solar Power
преди 4 години
Е нали бяхме 500 години под източно робство после 45 под североизточно ..... дай мачко и на другите батка :) нека малко пък западно да има .... поне ако не те кефи можеш да се чупиш нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 24
Бидонойл
преди 4 години
Тожва в какъв смисъл го казваш? Не виждам украинец сред м а й м у н и т е на снимката. За протокола, това не е расизъм, тъй като сред тях има и бели. Именно те са най-големите м а й м у н я ц и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Щом САЩ сами си изнасят кирливите ризи, какво лошо има там около БРИКС ?!"...изявление в събота, 9 ноември, направи руският сенатор Алексей Пушков, коментирайки думите на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, че украинската стабилност е проект, над който Вашингтон работи от много години. По този начин държавният секретар призна, че промяната на властта в Украйна не се случи спонтанно, а с активното участие и подкрепа на САЩ. Освен това, резултатите от проекта са ужасни за самата Украйна. Но за САЩ това няма значение , написа политикът в социална мрежа."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още