IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избягването на поредната глобална катастрофа е недостатъчно

Светът не може да си позволи старите игри на съперничество между великите сили, колкото и неизбежни да изглеждат те

16:24 | 07.12.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тази промяна в европейския баланс води до катастрофална тукидидска война между Обединеното кралство, отявлена страна на статуквото, особено след като германците започнаха да изграждат модерен флот, и Германия, надигаща се негодуваща сила. Междувременно индустриалната продукция на САЩ се повишава от 15 до 32 на сто от световната, докато Китай изпада в незначителност. Вследствие на това действията на САЩ (през големите конфликти през 20-ти век) и бездействието им (между двете световни войни) определят резултатите.

Днешната ера е смесица от трите предходни. Тя е белязана от конфликт на политически системи и идеология между две суперсили, както в студената война, от спад на доверието в демократичната политика и пазарната икономика след финансовата криза, както и от възход на популизма, национализма и авторитаризма, като през 30-те години на миналия век. Но най-важното е, че новата ера се характеризира с драматична промяна в относителната икономическа мощ - подем на Китай като този на САЩ преди 1914 г. За първи път оттогава САЩ са изправени пред сила с икономически потенциал надвишаващ техния.

Периодът преди 1914 г. завърши с катастрофална война, както и периодът между двете световни войни, макар че той е сравнително успешен след 1945 г. Студената война завърши с мирен триумф. Сега светът е изправен пред предизвикателства, които лесно могата да се сравнят с тези от по-ранните периоди. И така, какви уроци трябва да научим от тези епохи?

Може би най-очевидният е, че качеството на лидерството има значение. Капацитетът и намеренията на китайския президент Си Дзинпин са достатъчно ясни: той е отдаден на партийното господство във възраждащ се Китай. Но политическата система на западния свят и особено тази на САЩ и Великобритания, двете сили, които повлякоха света през 30-те години на миналия век, се проваля. Хаотичното ръководство на президента на САЩ Доналд Тръмп напомня това на кайзера Вилхелм в Германия. Без по-добро ръководство Западът, а оттам и по-широкият свят, са загазили.

Друг урок е важността да се избегне война. Проф. Алисън описва добре как взаимното подозрение е подхранило войната през 1914 г. За САЩ и Китай е още по-решаващо да избегнат двустранния конфликт. Това беше големият успех на Студената война. Но ядреното възпиране може да не е достатъчно.

Може би най-важното заключение обаче е, че избягването на поредната катастрофа е недостатъчно. Не можем да си позволим старите игри на съперничество между великите сили, колкото и неизбежни да изглеждат те. Съдбите ни са твърде дълбоко преплетени, за да се впуснем в тях. Визията, че всички могат да спечелят от отношенията между Запада, Китай и останалите трябва да стане доминираща, ако искаме да управляваме икономическите и екологичните предизвикателства, както и тези в областта на сигурността, пред които сме изправени. Човечеството трябва да се справи много по-добре, отколкото преди. Днес това изглежда като фантазия, като се има предвид качеството на западните лидери, авторитаризма в Китай и нарастващата вълна от взаимно подозрение. Но трябва да опитаме. Трябва да направляваме тази трудна нова ера стратегически. От способността ни да правим това зависи бъдещето на всички нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
даже няма да чета втората страния на това странно съчинение ... може би по картинка! Нещата са яко изсмукани от пръстите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
scott
преди 4 години
много невярно.Няма и ден още от египет, в който пирамидите на властта да не облагодетелстват свои и да не убиват чужди.Третата се избегна, щот търгонците и парите превърнаха човека в консуматор. и си викат: повече консуме, по-багати, силни и властни. това действаше цели70 години. Що да го убиваш, кат ти е по-полезен като богатствоносителен ***. Обаче: СЪВСЕМ НАСКОРО КУКЛОВОДИТЕ ОБЪРНАХА ДОКТРИНАТА. ВИКАТ СИ - ТЕЗ ЧОВЕКОБАТЕРИИТЕ НИ, ЗАРЕЖДАТ АМА И МЪРСЪТ. Сега, днеска, у момента се води вВОЙНА! КУКЛОВОДИТЕ ИЛИ ШЕ НАКАРАТ МАРИОНЕТКИТЕ ДА СЕ САМООГРАНИЧЪТ В ЦАПАНЕТО ИЛИ ШЕ ГИ ИЗГОРЪТ. Екоталибаните богатеят направо от бюджети за кливатот и внушават на масата да си махнат въглеродниа отпечатък. това е техната война. мосото воюва чрез бунтове, стачки, кланета. ПЪТЯ НА ТЪРГОВЕЦА ОТСТЪПВА ПРЕД ПЪТЯ НА ВОИНА. Секи, вкусил кръв се кефи на древниа рим и отхвърля джендърограничениата на съвремието.идва нов свет. може да е дори без органични. хранетарната хармониа не предполага органичен живот. ама хич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 18
bgMan
преди 4 години
Светът не може да си позволи старите игри на съперничество между великите сили...Жалко че великите сили не мислят така. Особено руснаците дето се изправиха и отново са на път да предизвикват конфликти навсякъде в борба за руско влияние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Доста странно тълкуване на историята. Причината да няма Трета световна война не е доброто управление и дипломацията, а оръжията. Надпреварата във въоръжаването изключи възможността при евентуален глобален конфликт да има победители. Трябва да благодарим на ядрените сили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още