IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безотговорни ли са късите продажби?

Вредата от негативното въздействие върху цените на акциите надвишава приходите от даването назаем на ценните книжа

09:47 | 09.01.20 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Когато японският държавен пенсионен фонд (ЯДПФ) обяви, че ще спре даването назаем на акции, решението бе посрещнато със смесена реакция от коментаторите, пише за Financial Times Чарлз Плаудън, старши партньор в Baillie Gifford, чийто клиент е ЯДПФ.

Сред реакциите се открояваше осъдителният извод от колонката Lex на Financial Times, която внушаваше, че това е още един пример за отбелязване на автогол от страна на Япония. Плаудън не е съгласен с тази теза.

ЯДПФ е една от малкото големи финансови институции, която не само мисли през призмата на своите по-широки отговорности, но и е поставила принципите си пред лесната практика.

Фондът подчертава важен принцип на доброто управление: собствеността носи едновременно отговорност и възможност за създаването на стойност, а не за унищожаването й.

Пазарите на акции и облигации, заедно с инвеститорите, имат по-висока цел от печалбата: тяхната функция всъщност е да предоставят капитал на компании, създаващи богатство в полза на цялото общество. Това се постига най-добре чрез възприемане на дългосрочна перспектива и обмислени решения.

Нашата финансова система, обаче, има интерес да насърчава краткосрочната търговия и спекулациите, а не реалните инвестиции. Тук се вписва практиката на заемане на акции.

Тя е само една част от изключително печеливша индустрия, ориентирана към вторичната търговия с ценни книжа и техните деривати, която не поема особена отговорност към обществото и, съответно, малко допринася за него.

Каква е стойността, създадена чрез заемане на акции? Тези, които защитават практиката, посочват като важен резултат определянето на справедливи цени. Колко ценно или полезно, обаче, е това за по-широката мисия? Наистина ли е полезно, или необходимо такова откриване на справедливата цена?

Има увеличаващ се брой изключително успешни компании, които достигат огромни размери, но избират да стоят извън публичните пазари, които биха били несъгласни.

Така смятат и онези фамилни фирми, толкова разпространени в Европа, които мислят в дългосрочна перспектива, а не в рамките на милисекунди. За много такива компании, към които принадлежат някои от най-успешните създатели на дългосрочно богатство, откриването на справедливата цена не е от значение.

Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
miccaelis
преди 4 години
no no no, с тва не влияеш на никой никъде, тва е Contract of Difference между тебе и брокерот,, където ТИ взимаш заем от брокера и си срещу НЕГО, готино а ?! И ше почакаш да вземеш нещо .... :)) Фючърса е друго, там то си е договор за покупкопродажба на нещо си за определено време и цена в бъдеще, без да се познават участниците. Т.е. аз и ти търгуваме цената на пшеницата аз като производител до дадена дата ако стане нещо с реколтата, а ти като посредник в обратна посока пак до същата дата защото ти не си производителя и ще продадеш реколтата с износ или нещо си. Фючърса има и физическа доставка ако искаш си купи една цистерна бензин и ше дое у вас нема ядове .... но с тях може да бъзикаш цената на стоките тва е верно и те така натискат другите държави, е с цените на петрола е очевадно, златото също и прочее и прочее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
CFDта това т.н. фючерси ли беше?! Е това е най-голямото извращение - да влияеш на цената, "търгувайки" очакванията си. Само едно винаги съм се чудел на т.н. фючерси - защо реалният пазар се влияе от тях, като те дефакто представляват "залози в казиното"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
В средните векове лихварите са ги горили живи на кладата.За да дадеш "заем" трябва да имаш реален "излишък"? От къде го имаш, ако не от кражба, като кражбата има много лица, форми и разновидности!В днешно време обаче извращението е още по-голямо, защото даваш "заем" на нещо, което реално нямаш, при това го нямаш в пъти!Кое му е реалното на днешния свят?! НИЩО ! всичко нереално, пречупено през "кривото огледало" на Алиса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
miccaelis
преди 4 години
а има и все още CFD, в скоро време ше го забранят, но още го има е там брокера ти дава заем и ти си срещу него, щот това да спира ?! Те така си печелят тия на това им е дефакто базирана дейността. що да не продължава, ше продължава докат го забранят със закон в Сашш не може, но тука още става. И при късото ако не си лимитиран гориш много много бърже, аз лично не виждам проблема на въздушната борса да са късите, а по-скоро в печатниците и изкупувания на централни банки на акции също и спасяванията на банкерчетата. Тва е пеееращината, късите са най малкия проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
miccaelis
преди 4 години
мойто не е кредит ве мой, те са своего рода "застраховки" и аз ги продаам, продаам щот ги иам те са с време не съм взел "акции на заем", за да ги разпродавам то тва е дефакто късото ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
Без "къси продажби", т.е. без "кредит", цените на всичко щяха да са са съвсем други и тогава щеше да си види РЕАЛНАТА ценност на "вещта". В момента целият свят който виждаме е свят, гледан през "криво огледало".Това е Истината ! А "кредата" сам по себе си е "въздух" - даване на нещо, което ти ДЕФАКТО нямаш, но "давайки" го , получаваш "обещание" да ти върнат "полученото" с добавка. Но тъй като ти си дал "въздух", рано или късно няма как да получиш назад нищо друго, освен пак "въздух". Цялото безумие тук е в това, че "въздуха" който ти си дал искаш да ти го върнат "материализиран" - във вид на "енергия" ... на товята собствена енергия!Това просто НЯМА КАК дълго и безкрайно да продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
miccaelis
преди 4 години
ммм че къ, аз съм такива за февруари под тройка кой иска да е с "отговорни" дълги, аз съм с "безотговорни" къси ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Кредита не изкривява нищо, а това, за което говориш се дължи на фиатните пари. В тази система кредита идва буквално от нищото като някой централен банкер или друг чиновник набива числа от клавиатурата и числото става валидни "пари". Тези "пари" са несъществуваща величина, която не е обезпечена с никакви ресурси, труд и т.н. и използването им като разменна единица и купуване на нещо реално е най-голямата измама, за която мога да се сетя... Докато не се възстанови връзката между парите и ресурсите абсурдите като отрицателни лихви ще продължават без край...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
mick
преди 4 години
Е че то - дай да забраним кредитите. Ако забелязвате в момента всичко е кредит - развитите държави са с най-големи кредити и унищожават останалите държави - изкупувайки активите им, затваряйки ги даже и т.н. Така, че аз съм за - никакви кредити. И тогава - голите г*зове на развитите държави ще се видят щото няма да има откъде да цоцат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Бива смешни аргументи като "вредата върху цените на акциите". За мен истинската вреда настъпва когато цените акциите растат без дивидентите да мърдат пропорционално нагоре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още