IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Струват ли си късите продажби?

Ново изследване предполага, че много хедж фондове и количествени анализатори си губят времето и парите

17:07 | 01.12.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Инвестирането чрез количествен анализ и всъщност голяма част от индустрията на хедж фондовете са изградени върху силата и свободата, които идват с възможността да се продава на късо. Когато имате възможност да продавате на късо ценна книга (заемете я и след това я продавате, което означава, че печелите пари, ако цената падне и след това я закупите отново, закривайки позицията си), можете да спечелите, както когато пазарите се понижават, така и когато се повишават.

Хедж фондовете, за разлика от стандартните взаимни фондове, могат да продават на късо и това им отваря вратите към нови вълнуващи стратегии. През 2000 г. и 2001 г., когато се пукаше дотком балонът, хедж фондовете в акции успяха да спечелят пари и много инвеститори забелязаха това. „Ликвидните алтернативи“ - стратегии, подобни на тези на хедж фондовете, предлагани обаче на дребните инвеститори, обикновено се основават на това, пише Джон Отърс за Bloomberg.

Академичните финанси също по подразбиране се основават на силата на продажбите на късо. Инвестиционните фактори, които се разглеждат в академичната литература, обикновено се изразяват на база „дълга-къса позиция“ . Например факторът стойност (закупуване на акции, които изглеждат евтини в сравнение с техния фундамент) се изразява като разликата между представянето на най-евтината (дълга) и най-скъпата (къса) позиция. Същото се отнася за инерционните стратегии (дълги акции, които се повишават, къси акции, които спадат), ниската волатилност (дълги позиции в по-малко колебливи акции и къси в по-променливи) и т.н. Факторите, изложени в мащабната емпирична работа на Юджийн Фама от Чикагския университет и Кенет Френч от Дартмутския колеж, са изразени на база дълга-къса позиция и затова останалата част от академичната общност е склонна да ги следва.

Сега се появява разтърсващата академична работа на Дейвид Блиц, Гуидо Балтусен и Пим Ван Влиет - група количествени анализатори, които работят за базирания в Холандия фонд мениджър Robeco. В тази нова статия, наречена „Когато се загърбят късите позиции“, екипът на Robeco разбива приноса към представянето на такъв, дължащ се на дългите и на късите позиции в акции - и открива, че късата позиция не си струва особено.

Статията вероятно ще се завърти на академичния шиш (както и други материали от екипа на Robeco). Много хора имат стимул да опровергаят екипа, така че можем да очакваме солиден академичен и професионален дебат по въпроса.

Вероятно централното откритие е следното. Изследователите разглеждат възвръщаемостта на американските акции от 1963 до 2018 г., които вече са внимателно проучени. След тестване на дълга, къса и смесена (дълга-къса) стратегия, коригираната спрямо риска възвръщаемост се оказва по-добра във всички случаи за дългата стратегия (следвана от смесената). Както може да се очаква, обаче, разликата във възвръщаемостта между стратегиите е най-малка при акциите с малка капитализация, където можем да допуснем, че има по-малко информация и пазарите са по-малко ефективни.

Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis18
преди 4 години
https://stockcharts.com/h-sc/***?s=%24NYMO&p=D&yr=1&mn=6&dy=0&id=p56190072374https://stockcharts.com/h-sc/***?s=%24NYSI&p=D&yr=2&mn=6&dy=0&id=p62468135461https://stockcharts.com/h-sc/***?s=$BPSPX&p=D&yr=1&mn=6&dy=0&id=p18620610922https://stockcharts.com/h-sc/***?s=$SPXA50R&p=D&yr=1&mn=6&dy=0&id=p72027384449то има ли мое да се каже нещо друго, кат ги гледа човек горе тия раоти .... освен че статията нема смисъл друго не виждам .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis18
преди 4 години
Струват ли си късите продажби?Ново изследване предполага, че много хедж фондове и количествени анализатори си губят времето и парите-----------------------------------------------------е не съм ни хедж фонд ни аналлизатор ама и аз се причислявам към тях, що па да не си ги губим ?! ама да видиме, че те пилците се броят на есен ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
Замислял ли се е някой, каква би била реалната икономика, ако нямаше (беше забранено) "къси продажби" и за да "продадеш", трябваше първо да си "купил" физически!----Допълнение: Не само че за да продадеш, трябва първо да си купил (което си е естествено и логично), но в същото време насреща трябва да има някой, който да иска да купи и само тогава ще можеш да продадеш.Въобще БЕЗ "къси продажби", т.е. без възможността да продаваш, без да си купил, светът щеше да е коренно различен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
SS-23
преди 4 години
какво мислиш за опциите, фючърсите и другите инструменти.---Тотална финансова еквилибристика. С две думи - шменти-капели!И това е истината и знам, че го знаеш. "продаваш" нещо, което никога не си купувал. Това е все едно да "повърнеш" без да си ял или изобщо да си погълал нещо. Възможно ли е в Природата!Всички знаете, че 80% от цялата световна "капитализация" е БАЛОН, гигантски, галактически и, че дефакто нищо не струва толкова, за колкото се продава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
julian12
преди 4 години
Каквото и 90% от тролчетат тук. Сеят тъпотии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 12
SS-23
преди 4 години
Най-голямата измама и най-голямото физическо изкривяване на Цената идва точно от "късите продажби". Те просто НЕ са природно естествени, защото за да "продадеш" ти първо трябва си купил Вещта, да даържиш в ръцете си и тогама да я продадеш. А тук имаме продавен не на вещта, а един вид на вероятността, че тя ще поевтинее. При това късата продаба е с рамо, т.е. "на кредит", което още повече изкривява до неузнаваемост не само конкретната Цена, но и целият пазар. Замислял ли се е някой, каква би била реалната икономика, ако нямаше (беше забранено) "къси продажби" и за да "продадеш", трябваше първо да си "купил" физически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още