IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът е само предупреждение за това, което може да предстои

Ако не бъдат взети спешни мерки днес, следващото поколение ще бъде все по-бедно и по-болно, предупреждава доц. д-р Юлия Добрева

13:38 | 20.03.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

През септември 2012 година е открит нов коронавирус (nCoV), при който до май 2013 г. са регистрирани 40 лабораторно установени случая, от които 20 са починалите. Засегнатите държави са шест - Франция, Великобритания, Германия, Йорадния, Катар, Саудитска Арабия. Първото огнище на заразата е медицински център в източна Саудитска Арабия.


Списъкът е дълъг и от 2000 година включва още птичи грип, зика вирус, ебола, чума и др.

Огнищата на всички заболявания са в най-бедните региони на Азия, Африка и Южна Америка, провокирани основно от бедността, лошата хигиена и влошеното ниво на здравеопазване. За глобалните пандемии през 21 век, обаче, няма граници и беше само въпрос на време те да преминат от развиващите се в развитите държави - нещо което наблюдаваме днес с новия коронавирус. И това е само началото. С изчерпването на водните ресурси в Африка, комарите ще пренесат заболявания като малария и жълта треска в Европа. Населението на развития свят тепърва ще  осъзнава, че е необходимо да промени съществено начина си на живот, за да продължи да живее така, както е живяло досега. Ако не бъдат взети спешни мерки днес, следващото поколение ще бъде все по-бедно и по-болно. В този смисъл, коронавирусът е само предупредителен сигнал за това, което предстои и трябда да е добър урок за всички.

Как ще се отрази епидемията от коронавирус върху икономическия живот у нас и по света

През последните години, след края на икономическата криза от 2008 г., икономическият растеж в Европа не достига желаните резултати. След критичната 2009 г., когато растежът на БВП в ЕС е -4,3%, следват също лоши за икономиката години - 2012 г. с отрицателен растеж на БВП -0,4% и 2013 г. с растеж на БВП едва 0.3%. Оттогава до края на 2018 г. растежът на повечето държави в Европа е между 1.0 и 2,5%, което е твърде недостатъчно, за да говорим за съществено възстановяване от кризата преди 10 години. Особено ниски през последните 5 години са резултатите на икономиките на Белгия, Австрия, Франция, дори Германия. Изключително кризисна е ситуацията в Италия, която от отчетения -0,3% отрицателен растеж на БВП през 2012 стига едва 0,8% през 2018 г. Трябва да се отбележи, че това влошаване на европейските икономики се дължи на няколко фактора, сред които са бежанските вълни, застаряващото население, липсата на работна ръка и до голяма степен именно заболеваемостта от различните разновидности на грипа през годините. Много от предприятията през последните 10 години значително свиват производството си през първото тримесечие на годината именно заради увеличения брой болни служители, които са възпрепятствани да работят.

Безспорно е необходимо да се вземат най-строги санитарни мерки и да се осъзнае, че животът ни тепърва ще трябва да се съобразява с все повече ограничения. Икономическият процес обаче по никакъв начин не бива да бъде ограничаван, особено за чувствителните сектори като туризма и търговията, защото това би причинило още по-големи и задълбочаващи се дисбаланси в икономиката, които трудно ще бъдат преодолени в следващите 10-15 години. За това е необходимо институциите да действат организирано, но и с умерени и не прекалени мерки, с цел да се избегне застрашаването и на финансовата ни система. Една задълбочаваща се бедност ще доведе до нови пандемии и все по-трудното им ограничаване в глобален мащаб - или това ще е т.нар. порочен кръг на бедността.

Много е важно в следващите месеци да се запази разумен баланс, включващ повишено внимание и дисциплиниран режим, но и поддържане на икономическата активност с цел да не се предизвика трудно преодолима в последствие икономическа рецесия.

Бъдещите предизвикателства пред световните икономики

За да се преодолеят днешните глобални предизвикателства е необходимо да има цялостна промяна на мисленето ни, осъзнаване на ролята ни на глобални граждани с отговорност, солидарност и съпричастност. Защото проблемите на Азия вече не са регионално ограничени. Те са проблем на всеки един от нас и това се доказва именно с пандемията на коронавируса днес. Идентифицирането на нулевия пациент за всяка епидемия е особено трудна задача, но всъщност нулевият пациент е добре известен - това е бедността и произтичащите от нея влошавания на образователната система и на здравеопазването. Може би сравнително бързо ще успеем да овладеем епидемията от коронавируса днес, но той трябва да е подготовка за все по-трудно преодолими бъдещи предизвикателства, с които предстои да се справяме - пандемии, бедствия в резултат от климатичните промени, липсата на вода и храна, глобалното замърсяване, намаляващите ресурси и др. За съжаление все повече ще трябва да свикваме със социалната изолация и редица други ограничения, докато не осъзнаем, че е необходимо да се положат съвместни усилия за премахване на бедността и неравенството там, където те са най-концентрирани днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Semi
преди 4 години
Това се отнася за коментар 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Semi
преди 4 години
Вирусите не се лекуват с антибиотици, така че цялата ти теза е безсмислена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Те и на затворниците това им е извинението- трябвало да нарушават правилата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
be_google
преди 4 години
америка се нуждае от зомби апокалипсис повеме от която и да е друга държава....25 трилиона ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ.....частния не помня но е доста повече и десетки пъти над БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
ПИЧ
преди 4 години
По много дисциплини преподава тази докторка по икономика - от Политикономия, пред финансов мениджмънт до финансови институции и финансови пазари. Искам и на мен да ми пре-подаде нещо, ще отида като частен ученик ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Права е мацката. Цигари, алкохол, наркотици,разгулен живот, стрес, консуматорство, това е основната причина за повечето болести. Но нищо не може да се направи, човек има нужда да се саморазрушава с нещо, да прави щуротии застрашавящи здравето и живота му. Ние не сме като животните които следват определени правила, ние имаме нужда да нарушаваме правилата. Истинско чудо е че не сме започнали ядрена война и все още оцеляваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ivanrog
преди 4 години
"Много от предприятията през последните 10 години значително свиват производството си през първото тримесечие на годината именно заради увеличения брой болни служители, които са възпрепятствани да работят."За тази теза ще е хубаво да има някакви данни, защото е лесно да кажа, че не болните, а намалената активност на хората, особено при положение, че август е отпускарски месец и наистина много фирми/институции затварят.Иначе, обвиняването само на бедността е затваряне на очите! Супервирусите ще са все по-често срещано явление и те се появяват поради благоденствието, а не заради липсата му - основна причина е масовата употреба на антибиотици за превенция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още