fallback

Икономическото неравенство в САЩ се е свило в периода 2016-2019 г.

Като цяло, разликата в доходите между семействата с висше образование и тези без, е намаляла

11:18 | 06.10.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Америка ще се нуждае от време, за да се възстанови икономически от пандемията и карантината, независимо кой ще спечели изборите. Това е от най-голямо значение за американците със средни и ниски доходи, които се облагодетелстваха много през последните три години, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Наскоро Федералният резерв публикува своето проучване за потребителските финанси, което изготвя на всеки три години. Докладът прави моментна снимка на дълга на домакинствата, доходите и богатството по демографски групи. Медианните реални доходи са нараснали с 5% от 2016 до 2019 г., отчита Фед, но не това е най-важното.

„Най-горните семейства по доходи и по състояние почти не са реализирали повишение“ като нетна стойност между 2016 и 2019 г., „след големия ръст между 2013 и 2016 г.“, докато „семействата близо до дъното на тези класации като цяло продължават да постигат значителен ръст." Това е пространен начин да се каже, че неравенството в богатството е намаляло. 

В периода 2016-2019 г. доходите на белите, заможни и образовани домакинства са нараснали по-малко от тези на други групи, отбелязва Фед, добавяйки, че „като цяло, разликата в доходите между семействата с висше образование и тези без, е намаляла“. Реалните медианни доходи на американците, които не са завършили гимназия, са се повишили с 9%, на тези със средно образование са се покачили с 6,3%, докато на висшистите са се понижили с 2,3%.

Това е един от резултатите на затегнатия пазар на труда, който привлече повече нискоквалифицирани американци към работната сила и стимулира по-високите заплати. Ползата от университета обаче не е намаляла. Просто изглежда, че по-възрастните специалисти с висше образование се пенсионират, бивайки замененяни от по-млади работници, които изкарват по-малко в началото на кариерата си.

Докладът показва, че медианните доходи на по-младите хора са се покачили значително с натрупването на опит - ръст от 13,4% за тези под 35-годишна възраст. За сравнение, между 2010 и 2016 г. повишението е било само 5,8%, като за тези без средно образование - едва 1,7%.

Заетостта и заплатите след рецесията от 2008-2009 г. се възстановиха по-бързо за специалистите, отколкото за нискоквалифицираните и начинаещите работници. Това е нормално през ранните години на икономическо възстановяване, но необичайното беше колко време отне преди доходите на нискоквалифицираните американци да се вдигнат осезаемо. В периода 2001-2004 г. доходите на американците без гимназия се увеличиха с 11,2%.

Фед отчита също, че състоянието на американците с по-ниски доходи се увеличава. Нетното богатство (активи минус дълг) е нараснало с 32,5% в долния квинтил по доходи и с 30,7% за този над него, докато се е понижило скромно при по-горните. Последното може да се дължи на това, че по-възрастните американци с повече финансови активи се пренасочват от акции към облигации с наближаването на пенсия. Има съществен ръст в нетното богатство сред чернокожите (+32,1%) и латиноамериканците (+63,6%), и по скромен сред белите (+4%).

Едно от обясненията е, че американците с по-ниски доходи спестяват повече. Делът на семейства, които са спестявали, се е увеличил от 55% до 59% между 2016 и 2019 г. Спестяването е под различни форми, но американците с по-нисък финансов статус са инвестирали предимно в акции и собствен бизнес.

През 2019 г. около 14,5% от американците в долния квинтил по доходи са притежавали акции, в сравнение с 11,5% през 2016 г. и 12,3% през 2010 г. Навлизането на брокерски сметки с ниски или нулеви вложения се дължи на конкуренцията на финансовите пазари.

Растящите доходи също така направиха по-достъпно притежаването на жилище, макар и чрез по-трудни ипотеки. Нивото на жилищна собственост намаля в целия социално-икономически спектър по време на президентството на Обама въпреки почти нулевите лихви, но се покачи с 1,4 процентни пункта като цяло от 2016 до 2019 г., включително сред латиноамериканците (+1,8 пункта) и чернокожите (+2,3 пункта). Федералният резерв съобщава, че „за семействата, които притежават дом, нетната му медианна стойност (пазарната минус дълга, обезпечен с имота) се е увеличила до около 120 000 долара от около 106 000 долара през 2016 г.“

Също толкова значителен е и ръстът на бизнес капитала, особено сред чернокожите (+138%), латиноамериканците (+63%) и американците без диплома за средно образование (+104%). Фрийлансърската икономиката и онлайн платформите като Etsy улесниха стартирането на бизнес, но за това допринесоха още дерегулацията при Тръмп, както и данъчната му реформа от 2017 г.

Някой от авторите на доклада на Фед се оплакват, че „макар концентрацията на богатство да не се е увеличила между 2016 и 2019 г., печалбите на останалата част от населението не са успели кой знае колко да намалят съществуващите големи различия.“

Но със сигурност е важно, че преди пандемията делът на не толкова заможните американци в растящото богатство на нацията се е увеличавал. Това е икономиката, към която американците трябва да искат да се върнат, а не към бавния растеж и разширяващото се неравенство от годините на Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 11.09.22 г.
fallback