IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо мразим богатите?

Делът на американците, които смятят, че те са станали такива заради повече предимства спрямо останалите е скочил от 42 на 65% само за две години

09:24 | 18.10.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това ни отвежда до поляризацията. Макар че след срещи със свестни богати хора е по-малко вероятно да ги окачествим като един дол дренки, в социалните медии ние обикновено срещаме съмишленици. Тези с лошо отношение към богатите са склонни да споделят и подсилват подобни мнения, често до степен, при която хората се надпреварват в омразата си към заможните.

И аз съм в кюпа. Като студент за кратко носех тениска с надпис „Умрете гадни юпита”. Но тя бе видяна основно от мои колеги. Не е същото като заможен човек, който туитва нещо недотам вярно, след което му се нахвърлят стотици хиляди хора от целия свят. Тaзи заразна критика е горда със себе си и тържествува, отразявайки дефиницията на Джон Ронсън в книгата му от 2015 г. „Така че сте били публично засрамени”: „Ние определяме границите на нормалността, като разкъсваме хората извън нея“.

Това повдига въпроса: кое е ненормално? Какво ви прави достатъчно богати, за да бъдете мишена? Проучване на една лондонска благотворителна организация за борба с бедността установи, че нейните фокусни групи лесно са посочили кой жизнен стандарт е много над минималния, на много по-трудно „прекомерния“.

Това отново сочи към проблема с генерализирането на база собствения опит. Често ще видите хора от средната класа в социалните медии, които посочват на малко по-заможни от тях някакво ужасно прегрешение на богаташ, въпреки че и двете прослойки биха били счетени за богати от наистина бедните - илюстрация на нарцисизма от малките различия на Фройд.

Богатите със сигурност трябва да се притесняват накъде духа вятърът. Възгледите на американците защо хората са богати са се променили значително през последните няколко години, според изследвания на Pew Research. Все по-голям дял от анкетираните отдават това на повече предимства спрямо останалите. Между 2018 и 2020 г. увеличението е от 42 на 65 процента.

Не е чудно, че Александрия Окасио-Кортес, клонящата вляво членка на Конгреса, намери отклик с фразата си „всеки милиардер е провал на политиката“. Разбира се, както тя посочва, тези, които не харесват начина, по който се управляват икономиките на САЩ и Великобритания, е по-добре да мразят играта, а не играчите. САЩ, Обединеното кралство и другите страни с толкова големи неравенства трябва да ги преодолеят със сериозни реформи във всичко, от данъци до жилища (Великобритания) и здравеопазване (Америка). Ще е от полза за богатите да подкрепят подобни политики, защото иначе могат да открият, че играта се променя в тяхна вреда и то бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
По принцип чак да мразят богатите е присъщо на най-големите неудачници, от които нищо не става защото не са намерили сили да се променят, за да бъдат богати. Това няма нищо общо в България, страната на тарикатите лъжците, крадците, които дълбоко са убедени, че могат да забогатеят само и единствено ако са тарикати, лъжци и крадци. Затова са и такива, а не нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
studioaa
преди 3 години
А какво става с "бившия" банкер Огнян Донев, който беше директор във очевадно източваната тогава държавна Общинска банка, която сега е в ръцете на съмнителния бизнесмен Христо Ковачки. Само има няма година-две след отписването на огромни заъдължения към банката на редица фирми нашият човек приватизира Софарма, едно от най-големите предприятия в целия фармацевтичен сектор у нас и се само, той придобива десетки аптеки на най-апетитните места в центъра на София за жълти стотинки. И не само това, Донев беше начело на КРИБ и беше обявен за най-богатия българин, не помня коя година беше. Аз нямам доказателства, но много интересно е, как кредитните досиета за длъжните в тази банка много удобно се скриха, за да не се търсят връзките между длъжниците и отпусналите кредитите "шефове" в банката, а Филчев, бивш главен прокурор разказва как костов му е пречил да разследва приватизацията и даже е въвел закон това да не се прави въобще... Явно Донев обаче е много удобен за властта и няма никакво даже разледване за действията му преди източването на банката като директор и за произхода на средствата, с които той е придобил Софарма, най-голямото предприятие в SOFIX и до днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
Зависи, ама кажи ти, нейков, сега взе ли си грантчето за тая публикация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Да си припомним и част от богатите в България - Цецо Василев (заповед за арест), Божков (заповед за арест), Баневи (в ареста), Арабаджиеви (в ареста), Илия Павлов (убит), Емил Кюлев (убит), Миню Стайков (в ареста), собсвениците на Монбат (в ареста). А тия дето са на свобода, Събеви, Ганчеви, Ковачевци и тн, постоянно водят дела срещу тях, я от държавата, я сътрудници. Та у българско, "богат" е синоним на "престъпник".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
mariata
преди 3 години
Още е в ранен етап циреят, но набира гной и скоро ще се спука. На хората все повече им писва като гледат някое спортисче мултимилионер, артистче мултимилионер, кардашан си показва трътката - мултимилионер, спекулант на борсата - мултимилионер, политик - мултимилионер, лапач по държавни поръчки - мултимилионер, но пък бачкаш в завод, на строеж, на полето, учител, лекар и друг трудещ се - едва свързващ двата края. Малко са богаташите, направили състоянието си с иновативен бизнес и предприемачество, полезно за обществото. Няма да е далеч и времето, когато ще се въведе и ограничение в наследяването и даренията до определен лимит, защото е съвсем нечестно да се получи всичко наготово. Все пак е редно всеки да има равен старт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Всяка една група хора има причини да мрази "прогревните" неокомунисти, които често биват наричани глобалисти.Най-бедните ги мразят защото заливат страната с нежелани имигранти и харчат народните пари да ги интегрират, също така толерират ромската престъпност срещу най-бедните и особено възсрастните българи заради митичните човешки права.Средната класа най-много е набрала на прогресивните отп***д***ци, които некрекъснато унищожават дребния и средния бизнес с безумни регулации с цел защита природата, биоразнообразието, борба с измислените промени в климата.Богатите ествествено са против вдигането на данъците както и срещу програмите за подпомагане и изхранване на Африка и Арабия както и срещу безкрайните регулации насочени с цел унищожаване на бизнес от всякакъв тип с изключение на банкерите спекуланти(то и дейвид рокфелер финансираше болшевиките, връзката между еврейските банкери и левичарите комунисти много от които са евреи не бива учудва никого)Дори ромите имат предостатъчно причини да мразят прогресивните, защото безумните политики за интеграция ги държат в калта на гетото завинаги и настройват всички срещу техния етнос, а безкрайните орляци от нежелани бежанци от африка и арабия им вземат работата и препитанието.Родителите имат всяка причина да мразят прогресивните, които съсипаха образованието с неокомунистически бръщолевеници за равенство между половете и антирасизъм и женска еманципация, а децата са по-неграмотни и неподготвени от всякога и са мнозинството са бъдещи аутсайдери и безработни...Усещате ли накъде духа вятъра ей прогресивните? Нямате приятели никъде, само врагове, които са готови да ви разкъсат на малки парчета когато получат възможност. Не е лошо да се запознаете с това какво е станало с депутатите от 25-ото и 26-ото НС т.е как са свършили - защото много от вас, които сте живи, може да имате същата съдба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 3 години
неее бе, авторче платено... мразиме престъпниците и лъжците... просто двете множества ( богатите) често се припокриват напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Трябва да мразим антифашистите, феминистите, лгбт активистите, зелените и останалата "прогресивна" пасмина от неокомунисти. Само ако знаете колко ви е набрал народа, колко много хора ви мразят безплатно, не знаете изобщо какво ви чака когато неизбежно паднете от власт... Ако се измъкнете живи и с риза на гърба ще сте щастливци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
От богати, до богати има разлика. У нашенско "богатите" са обикновено от "онуй" време или тия "светли" години между 90-та и 2000-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Мразим богатите защото все някого трябва да мразим. В противен случай започваме да мразим себе си. А най-лесно е да мразиш тези, които са или на върха, или на дъното в социалната йерархия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още