IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще излязат ли финансовите пазари от заешката дупка?

Корелацията между сигурните и рисковите активи на моменти вече става положителна

17:07 | 20.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Добър пример имаше през март, когато борсово търгуваните фондове (ETF), притежаващи корпоративни облигации от инвестиционен клас, претърпяха понижение на цените от над 10%, спадайки с 4-5% под нетната стойност на активите си. Притеснен, че това може да спре функционирането на кредитните пазари, Фед за пръв път предприе покупки на корпоративен дълг.

Как могат инвеститорите да се ориентират в турбулентните пазари и да оцелеят във време, в което няма къде да се скрият? Първата стъпка е да се възприеме подходът на „щангата“ при изграждането на портфолиото. Това означава да се заложи на активи с малък риск плюс малко „звездни” вложения, което може да осигури по-добро представяне от портфейл, инвестиращ изцяло в нискорискови активи с вече пределни цени заради централните банки.

Един статичен портфейл, инвестиран в кеш и корпоративни облигации с рейтинг ВB (точно под инвестиционния клас), през последните пет години е донесъл допълнителна възвръщаемост над тази на американските държавни облигации по-голяма от на портфейл с вложения само в ВВB облигации (инвестиционния клас), при еднаква стартова портфейлна доходност.

Втората стъпка е да се държи повече от достатъчно кеш - към една четвърт или дори една трета от портфейла. На крехките пазари с оскъдна ликвидност парите дават безценна възможност на инвеститорите да закупуват активи при панически разпродажби, когато всички останали се изтеглят.

Последната стъпка е да се разбере, че активното инвестиране може да донесе ползи. Годините на количествено облекчаване създадоха много „зомби“ компании, които иначе биха останали извън бизнеса, ако не беше щедростта на централните банки. Занапред някои бизнес модели могат да се окажат неустойчиви, като пандемията от Covid-19 ще ускори процеса. Емитентите в криза на глобалния пазар на високорискови облигации вече скочиха до 8,3% от общия му обем спрямо 3% преди пандемията, въпреки че пазарите се върнаха на януарските си върхове. Разпознаването кои сектори и фирми са утрешните победители и губещи ще бъде ключов двигател на представянето в бъдеще.

Може би най-важният въпрос е дали пазарите някога ще излязат от заешката дупка. Малко вероятно е, докато настоящите политики остават в сила. Президентските избори в САЩ ще определят накъде ще се люшне вълната. Намаляването на данъците от Министерството на финансите и покупките на активи от Федералния резерв по време на настоящата администрация повишиха цените на акциите и корпоративните печалби, но не успяха да подобрят производителността и заплатите. Устойчивото възстановяване изисква широка подкрепа за реалната икономика, включително хората и малкия бизнес.

Икономически план, фокусиран върху реалната икономика и публичните услуги, като този, предложен от демократите, може да върне растежа в щатите и малцинствата, които бяха изоставени. Той може да ускори инфлацията, оставяйки Уолстрийт без гаранция от страна на Фед относно цената на активите. С течение на времето обаче това е по-вероятно да направи икономиката и финансовите пазари по-силни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 3 години
Една от малкото добри статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още