IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще проработи ли пак вълшебството на Меркел?

Срещата на върха цели постигането на някои трудни компромиси

08:03 | 08.12.20 г. 2
<p>
	Германският лидер Ангела Меркел. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Германският лидер Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Длъжностни лица работят усилено, за да намерят компромис между двете страни в спора за върховенството на закона. Това би добавило някои успокояващи думи, насочени към облекчаване на опасенията в Полша и Унгария, че те ще бъдат несправедливо ощетени от механизма за върховенство на закона.

Комисията работи и по резервни опции, които биха позволили на 25-те държави членки, които подкрепят механизма, да създадат фонд за възстановяване сами, като изключат Полша и Унгария от него. Това обаче противоречи на всичко, в което Ангела Меркел вярва. Нейната мантра винаги е била „да държи всички на борда“, както се изразяват нейните служители, и да продължи да преговаря, докато не постигне приемливо за всички решение. Идеята за нов инструмент на ЕС, от който някои членове на ЕС са изключени, ù е чужда.

Някои казват, че тя няма особен избор. „Меркел сега просто трябва да се противопостави на [унгарския премиер Виктор] Орбан и [лидера на полската партия „Право и справедливост “Ярослав] Качински“, казва Пуглерин. "Ако не го направи, просто ще навреди на доверието към себе си“, допълва тя.

Опозиционните депутати твърдят, че тя отдавна е трябвало да се противопостави на Орбан и Качински. „Когато правите компромиси твърде дълго с популистите, те ви тласкат толкова далеч, че в края на краищата сте изправени до стената“, посочва и Франциска Брантнер, говорител по европейските въпроси на германските Зелени.

Германското председателство на ЕС не трябваше да завършва с такъв сриващ се ред. Имаше големи надежди, че ловкото управление на Меркел ще постави ЕС твърдо по пътя на възстановяването.

Някои смятат обаче, че това винаги е било нереалистично. "Очакванията бяха малко прекалени“, коментира Манфред Вебер, ръководител на партийната група в Европейския парламент на дясноцентристката Европейска народна партия.

„Всички казваха - идва Меркел, тя ще реши всички европейски проблеми. От самото начало обаче беше ясно, че ще това бъде трудно да се постигне“, допълва Вебер.

Самата Меркел имаше големи амбиции за председателството. Тя искаше да започне дискусия за бъдещето на ЕС, да прогресира зелената и дигиталната програма и да активизира замрелите преговори за миграционната система на ЕС.

Сега обаче напредъкът съвсем спира. Надеждата на Меркел, че ЕС най-накрая може да изясни отношенията си с Китай, „не стигна много далеч“, признава Вебер. Заради пандемията беше отменена срещата на върха ЕС-Китай, която трябваше да се проведе в Лайпциг през септември. Вирусът, който направи почти невъзможни физическите срещи на работните групи, „натовари огромно“ германското председателство, посочва още Вебер.

Все още има надежди, че компромиси ще се постигнат. Дипломати обаче се страхуват, че германското председателство може да завърши с неуспех и при преговорите с Великобритания, и що се отнася до фонда за възстановяване. Това може да навреди на репутацията на Меркел само месеци преди изборите за Бундестаг, които ще отбележат края на нейните 16 години на власт. Това би било доказателство, че времето ѝ е свършило и че магическият ѝ прах вече не работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Общо взето като погледнем цялата човешка история, всеки който се е задържал достатъчно дълго на върха завършва с разочарование. Така ще завършват и други достатъчно дълго стояли на върха. Дори другарят Си ще завърши така, ако се задържи достатъчно дълго. Американците постъпват умно като си сменят човека на върха на всеки 8 години, а понякога и по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Мястото на Меркел е в затвора ... за гаврата с европейските народи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още