fallback

Битката на Путин да продаде руската ваксина е поредният сблъсък със Запада

Също както съседен Китай, руският опит да превърне научния си триумф в геополитически дивиденти, удря на камък

12:41 | 03.01.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия обвинява Запада, че омаловажава нейните постижения в световната надпревара за борба с коронавируса, опитвайки се да спечели някои ценни пазари за своята ваксина „Спутник V“.

„Разбираме играта“, коментира пред Bloomberg Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции, който подкрепи разработването на руската ваксина. „Това е комбинация от известно неразбиране, силни предразсъдъци и – наистина – от много силно усилие да се омаловажи руската ваксина“, коментира още той.

Също както съседен Китай, руският опит да превърне – по свои думи – научния си триумф в геополитически дивиденти, удря на камък.

Президентът Владимир Путин нарича одобрението за медикамента, дадено от руските регулатори още през август, "първата ваксина срещу коронавирус в света". Но властите в много държави не бързат да дадат зелена светлина за използването на препарата

Всичко това напомня за космическата надпревара от времето на Студената война, започната от изстрелването в Космоса на съветския сателит „Спутник“ през 1957 г. (на когото е кръстена и руската ваксина). Въпреки че Съветският съюз бе първи в Космоса, постижението бе помрачено от САЩ с изпращането на първия човек на Луната 12 години по-късно.

Според руските власти трудностите, пред които е изправен „Спутник V“, се дължат на предразсъдъци. Външното министерство на Москва наскоро  определи надпреварата за ваксина като последната фаза в продължителна информационна война срещу Русия.

Въпреки че бе одобрена още през август, макар и преди фаза 3 на изследванията, едва на 21 декември Беларус стана първата държава извън Русия, която даде зелена светлина за „Спутник V“, а Аржентина я последва два дни по-късно. Ваксинациите в южноамериканската държава започнаха във вторник, като се очаква медикаментът да бъде даден на 300 000 души.

Очаква се примерът да бъде последван и от други страни, но Индия, Бразилия и някои други водещи пазари не се очаква да започнат прилагане, преди да бъдат проведени още тестове.

Според Джон Мур, изследовател от Висшето училище по медицински науки „Уайл Корнел“, Русия използва своята ваксина за упражняване на мека сила. „Това е международно състезание, на карта е заложен национализъм. Но всичко зависи от това ваксините да са ефективни и безопасни“, допълва той.

Руската ваксина получи подкрепа по-рано през декември, когато от AstraZeneca се съгласиха да тестват комбинация от своята ваксина с един от двата препарата, които представляват лечението със „Спутник V“.

Самият Путин взе участие във видеоконференция, в която бе обявено подписването на сделката, излъчена по националната телевизия. Президентът обаче все още не се е ваксинирал, тъй като изчаква медикаментът да бъде разрешен за хора на неговата възраст (68 години).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
fallback