IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на Путин да продаде руската ваксина е поредният сблъсък със Запада

Също както съседен Китай, руският опит да превърне научния си триумф в геополитически дивиденти, удря на камък

12:41 | 03.01.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Според критици решението на Москва да одобри толкова бързо ваксината, когато нямаше толкова налични данни и след само ограничено тестване, е подкопало доверието в нея. Западни държавни представители, включително и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, определиха хода като прибързан, усъмнявайки се в надеждността на медикамента.

Руските власти обаче отхвърлиха обвиненията като несправедливи, въпреки че дори самите руски граждани гледат скептично на сигурността на ваксината, показаха социологически проучвания.

Въпреки това руското лекарство продължава да получава достъп до редица пазари. По-рано тази седмица Гвинея стана първата африканска страна, която започна да разпространява на своя територия „Спутник V“. В сряда пък боливийският президент Луис Арсе подписа договор за покупка на 5,2 млн. дози, като първоначална доставка на 6000 се очаква през януари.

Сърбия също получи първата партида от препарата с 2400 дози и до дни ще започне тяхното прилагане, като в момента все още се чака одобрение от местните регулатори, заяви в сряда заместник-министърът по здравеопазването в Белград Мирсад Джерлек.

Руските власти посочват, че разполагат с поръчки за 1,2 млрд. дози и планират да произведат още 500 млн. през следващата година.

„Фокусирани сме върху регулаторите в Азия, Близкия изток, Африка и латинска Америка, където политическите настроения са по-балансирани“, коментира още Дмитриев. Той допълни, че няколко страни предстои също да дадат одобрение за руската ваксина, като Венецуела е първа в списъка. „Хората ще разберат, че има голям недостиг от ваксини през 2021 г. и може би през 2022 г.“, прогнозира той, имайки предвид конкурентните препарати.

В Индия надеждите за бързо одобрение на „Спутник V“ бяха помрачени, след като властите още през октомври поискаха повече тестове за надеждността на препарата. За момента е възможно зелена светлина в страната да бъде дадена дори чак през второто тримесечие. Подобна е и историята в Бразилия, където планове за доставки имаше още през ноември, но те така и не се осъществиха.

Унгария също получи 6000 дози от „Спутник V“, но и тамошните регулатори все още не са я одобрили за използване.

Въпреки че Русия може и да е навредила на надеждността на ваксината си със своята прибързаност, ще се намерят пазари за медикамента, ако може да се докаже, че „ваксината работи и е надеждна“, посочва Антъни Макдонъл, бивш британски здравен съветник, който в момента е старши анализатор в организацията "Център за световно развитие" във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
victos
преди 3 години
Що за некадърна статия е това? Що за изказ? Долнопробността лъха и от подмазвачеството. "Въпреки че Съветският съюз бе първи в Космоса, постижението бе помрачено от САЩ с изпращането на първия човек на Луната 12 години по-късно." Как може постижение след 12 години да помрачи предното? А може би руското постижение е помрачило американското?!В тоя ход на мисли изобретяването на LED лампи е помрачило изобретението на Едисън? Що за идиотия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
дарили , моя дъртия ... колко години пандела им се полагат за осакатените деца на Индия и Африка , ммм... не мош смята дотолкоз *** гнусен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 4
kane
преди 3 години
Огромна територия и земни богатства има Русия.Борбата е за тях и за пазара им, който не е никак малък. Кремлин хочет руские товаришок им госодарства ресурсъй /пазарах, д Уест уант то тейк от фор оун уестърн милтинатионаъл корпорации.Тва е борбата. И запада с агресивния си капитализъм рано или късно ще победи, то и сега Шел, но и ексън ручат денги от бляк голд русии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
бил и мелинда са дарили за наука над $50млрд , ти колко и какво си дарил някога ... ?! ако не знаеш сканирането и цифровизирането на българските библиотеки се прави с тяхно дарение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
ти бременен ли си та те интересува дали е тествана в/у бременни ... :)))разрешителното не касае нито бременни нито лица под 16 години , казаха го навсякъде ... !! неква новина ли е ... ?!професорът да си осигури елементарен дотъп до научната секция на lancet ... :))) ... съжалявам платен е ... не е фрии , има достатъчно подробно инфо за ВСИЧКИ ВАКСИНИ в това число и за рассийския противошапен препарат ... не знам откъде ги плямпа тези , че няма публикувани резултати и не се знае ... некой да му ходи по петичките ли требва и да го информира негово величество ... ?!ето ти едно което все още ефрии и не е платено ... 500стр стигат ли ти резултати ... :)))https://***.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32661-1/fulltext
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
какво тестват ... тя е тествана ... :))) ... тече си ваксинация . освен това пише , че лекарят е имал предишна анамнеза за алергична реакция към определени лекарства . ако ще те направи щастлив , в усато е имало още 4 тежки алергични реакции , в ингилизко още 2 ... е и ... ?! на опаковката пише съставките и освен това пише не поставяйте при наличие на алергична реакция към някоя от съставките ... И ОСВЕН ТОВА са стабилизирани всичките пациенти и най-вероятно са излекувани за ден-два . какъв е проблемът .. ?! пише го по шоколадите , вафлите , по всякакви храни какво има и да не се употребяват при алергична реакция ... :))) ... тва някаква новина ли е ... ?! нито е масово нито честотата е висока , ще излезат данни за всички случаи , ще ги обобщят ... :))) как ти се струва честота 10 от 10 милиона ваксинации на алергична ЛЕЧИМА реакция спрямо 40 почина за днес в БГ от 7800 в болница от ковид19 ... ?! ... питай някой застраховател да ти обясни тези четири цифри какво означават , ако не можеш сам да се оправиш ...тва да не ти е рассийският противошапен препарат дето всеки 10-ти го тресе нещо от него ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Тестват ги в момента...https://***.mexiconews.net/news/267422117/physician-in-mexico-admitted-to-icu-after-receiving-pfizer
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
и нема 0мрели от коронавирус , налЕ ? : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
вече са 12,29млн ваксинирани ... ей сега погледнах ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Запада не разбира изтока.Изтока не вярва на запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още