fallback

Ролята на Фед като водещ регулатор в САЩ изкривява икономическото възстановяване

Доминацията на паричната над фискалната политика в Америка сее семената на популизма

16:13 | 12.01.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За спекулантите с биткойни миналата година беше благодат. Криптовалутата стартира през януари 2020 г. на ниво от 7 194 долара, а в края й вече беше скочила до34 000 долара - над 360 процента годишна възвръщаемост, пише Едуърд Люс за Financial Times. 

С любезното съдействие на Федералния резерв на САЩ вложителите в активи като цяло прекараха една звездна пандемия. Независимо дали ставаше дума за американски ДЦК или облигации с неинвестиционен рейтинг, портфейли от акции или недвижима собственост от висок клас, морето от пари на Фед вдигна цените на всички активи, а и централната банка не е склонна да спре партито. Тази година може да предложи продължение на този бум.

Дори и да не предизвикат висока инфлация, извънредните намеси на Федералния резерв ще имат висока цена. Но без съмнение, особено в  краткосрочен план, тя би била далеч по-ниска, отколкото при варианта Фед да не бе действал изобщо. Ако той не бе разширил баланса си с над 3 трлн. долара от миналия март насам, икономиката на САЩ щеше да премине в режим на свободно падане. Корпоративните фалити биха набъбнали и можеше да настъпи финансов срив от рода на този през 2008 г. 

Днес отговорът на критиките е същият, както и след кризата от 2008 г.: че Фед прави каквото и да е необходимо, за да предотврати депресия. Но опасността е, че всеки нов епизод затвърждава омагьосания кръг, при който американската държава в крайна сметка трябва да се съобразява с нарастващия риск, който поема. Дългът на Америка вече надхвърли 100 процента от брутния вътрешен продукт за първи път след Втората световна война. Той почти се удвои след 2008 г. и расте бързо. Както показа Япония, не е задължително високата задлъжнялост да предизвиква криза. Националният й дълг е над 200 процента от БВП. Но като емитент на световната резервна валута, САЩ трябва да пазят внимателно този статут на долара.

Най-видимата заплаха обаче е за политическата стабилност в САЩ. Количественото облекчаване на Фед увеличава неравенството в богатството, като повишава нетната стойност за тези, които притежават финансови активи, главно акции и облигации. Най-богатите 10% от американците притежават 84% от акциите на страната. Най-горният 1% притежава около половината. Долната половина от американците по богатство - тези, които основно бяха на фронтовата линия по време на пандемията - казват, че не притежават почти никакви акции.

Колкото по-нагоре се движите по скалата, толкова по-големи са печалбите. Индексът S&P 500 постигна възвръщаемост от около 16,2% през 2020 г. Глобалният му подиндекс на лукса отчете забележителните 34%. Разбира се, много от печалбите на пазара на акции се дължаха на големи технологични компании като Amazon и Netflix, които се възползваха от частичното затваряне на физическата икономика. Ръстовете им обаче значително надвишиха загубите в най-силно засегнатите сектори, като круизен туризъм и добив на петрол. Всички тези пари трябва да отидат някъде. В началото на миналата година петгодишните щатски ДЦК носеха 1,67% доходност. В края й тя спадна до 0,37%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
fallback