IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ролята на Фед като водещ регулатор в САЩ изкривява икономическото възстановяване

Доминацията на паричната над фискалната политика в Америка сее семената на популизма

16:13 | 12.01.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Както моите колеги отчетоха, неотменното пристрастие на Фед към собствениците на активи се комбинира с предпочитанията на финансовия сектор към размера, за да доведе до много изкривено възстановяване. Това бе от полза за големите компании, дори тези с неинвестиционен рейтинг, за сметка на малкия бизнес, включително финансово стабилната част от него. То също така облагодетелства богатите хора спрямо средните домакинства. След 2008 г. икономическото възстановяване съжителстваше с така наречената „масова рецесия“. Днес го наричаме K-образно възстановяване.

Както и да наречем възстановяването, политическата реакция едва ли ще бъде положителна. Това развитите е неблагоприятно за демократическите президенти. Точно както Барак Обама наследи Голямата рецесия, Джо Байдън навлиза в Голямата пандемия. В случая на Обама ответната реакцията спрямо неговата икономика на две скорости предизвика популизма на Чаеното парти, който в крайна сметка попречи на президенството му. Не се случиха много фискални инициативи след първоначалния му стимул от 787 млрд. долара през февруари 2009 г. Това означаваше, че Федералният резерв трябваше да продължи работата по поддържането на икономиката на повърхността. През 2013 г. председателят на Фед Бен Бернанке обяви планове за намаляване мащаба на програма за изкупуване на облигации на централната банка, известна като количествено облекчаване. Той бързо беше принуден да даде заден ход, след като финансовият пазар реагира истерично.

Байдън би могъл да се озове в подобна двускоростна икономика. Миналия месец Конгресът одобри стимул от 900 млрд. долара, който ще осигури повечето безработни американци до март и ще изпрати еднократни чекове от по 600 долара на лица, които печелят под 75 000 годишно. Но шансовете на новоизбрания президент да прокара далеч по-голям пакет за възстановяване, след като встъпи в длъжност, изглеждат малки. В контраст с това, Джей Пауъл, председателят на Фед, заяви, че подкрепата на централната банка може да бъде неограничена. Тя ще продължи да изкупува по 120 млрд. долара дълг на месец в обозримо бъдеще.

Ето ги потенциалните семена на следващата популистка криза в Америка. Фед обещава да направи каквото и да е необходимо, докато американските политици изглежда малко вероятно да се споразумеят за фискалната политика. Правилното положение на нещата, както Пауъл непрекъснато напомня на Конгреса, е обратното. Паричната политика е груб инструмент, докато фискалните разходи могат да бъдат насочвани към онези, които се нуждаят от тях, и така да помогнат за повишаване потенциала за растеж на Америка.

Уви, очертава се Фед да остане водещият регулатор. Това би било едновременно пропусната възможност и сериозна опасност. Възможността е свързана с това правителството на САЩ да взема назаем дългосрочни средства при почти нулева лихва и да ги инвестира в производствен капацитет. Опасността от неправенето на това може да се изрази с просто уравнение: количественото облекчаване минус фискални действия е равно на популизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Сега Фед са жертви на държавна грешка при емитиране на долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Всички се изкухяли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Biso
преди 3 години
Клаус Шваб - създател и ръководител на СИФ в Давос Сочинение под названием COVID-19: великая перезагрузка одни именуют книгой года, другие скандалом года. Если вчитаться, верно и то, и другое.https://***.kommersant.ru/doc/4593965
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
С повсеместно убит малък и среден бизнес, възстановяване ще има само за мултинационалните компании. Те общо взето и сега не страдат, даже напротив (пример Амазон). Клаус Шваб - ръководител на световния икономически форум в Давос. Миналата година издаде книга Ковид-19 - Голямото презареждане:В книгата Шваб призовава политиците в никакъв случай да не отслабват ограниченията и да не свалят карантината, независимо от масовата съпротива на хората. Мерките за карантина и "пандемията показа колко бързо ние можем да осъществим промени в стила на живот". Шваб продължава: съпротивата на непослушните трябва да се подтиска с всички налични средства. Например документ за незаразеност, с който ще се качваш на самолет, ще пресичаш държавна граница, посещение на футболен мач и много други.Конечно, наиболее интересный вопрос, причем тут присутствующий в названии книги вирус. И канадец Трюдо объясняет: вирус оказался кстати, эта пандемия предоставила нам возможность для перезагрузки. Шваб, опять же открытым текстом, говорит: пандемия показала, насколько быстро мы можем осуществлять перемены в стиле жизни. И еще, он призывает политиков не ослаблять ограничений, не снимать карантинов, каким бы ни было массовое сопротивление им. Дословно так: Проблема рассинхронизации между двумя группами (теми, кто принимает решения, и общественностью), чей горизонт сильно разнится, стоит остро и справиться с ней в разрезе пандемии будет непросто Они могут смутиться от стресса и стать "непослушными": примем ли мы режим изоляции? Готово ли большинство из нас соблюдать правила или нет?. Так вот, говорит Шваб, сопротивление непослушных надо давить, способов сколько угодно. Например, общий для множества стран документ о незараженности, по которому будут пускать или не пускать на самолет, через границы, на футбол И еще многое.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
scott
преди 3 години
това, че изкривява възстановяването - не е страшно.СТРАШНОТО Е, ЧЕ ФЕД ИЗКРИВЯВА ПАЗАРА! Се едно, луканов ти раздава куфърчета 1990-та. Вече всички знаят, че здравия разум и добрата идея не са гаранция за успех. БЛИЗОСТА ДО ФЕД И БЕЗПЛЕКОСЛОВНОТО ПОДЧИНЕНИЕ НА ТЕХНИТЕ ПЛАНОВЕ ОБАЧЕ Е! Се едно, бледоликите са избили сички индианци и сега тръбът - съжаляваме. Сори, вече обърнахте играта. като искате да сте убиец на пазара, ок. Обаче, не може да сте и геноцидец на индианци и да имате ореол на строги, справедливи, образовани и преатни хора, за уважение и одобрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Доминацията на паричната над фискалната политика в Америка сее семената на популизмаA дубрУтру !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още