IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ролята на Фед като водещ регулатор в САЩ изкривява икономическото възстановяване

Доминацията на паричната над фискалната политика в Америка сее семената на популизма

16:13 | 12.01.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За спекулантите с биткойни миналата година беше благодат. Криптовалутата стартира през януари 2020 г. на ниво от 7 194 долара, а в края й вече беше скочила до34 000 долара - над 360 процента годишна възвръщаемост, пише Едуърд Люс за Financial Times. 

С любезното съдействие на Федералния резерв на САЩ вложителите в активи като цяло прекараха една звездна пандемия. Независимо дали ставаше дума за американски ДЦК или облигации с неинвестиционен рейтинг, портфейли от акции или недвижима собственост от висок клас, морето от пари на Фед вдигна цените на всички активи, а и централната банка не е склонна да спре партито. Тази година може да предложи продължение на този бум.

Дори и да не предизвикат висока инфлация, извънредните намеси на Федералния резерв ще имат висока цена. Но без съмнение, особено в  краткосрочен план, тя би била далеч по-ниска, отколкото при варианта Фед да не бе действал изобщо. Ако той не бе разширил баланса си с над 3 трлн. долара от миналия март насам, икономиката на САЩ щеше да премине в режим на свободно падане. Корпоративните фалити биха набъбнали и можеше да настъпи финансов срив от рода на този през 2008 г. 

Днес отговорът на критиките е същият, както и след кризата от 2008 г.: че Фед прави каквото и да е необходимо, за да предотврати депресия. Но опасността е, че всеки нов епизод затвърждава омагьосания кръг, при който американската държава в крайна сметка трябва да се съобразява с нарастващия риск, който поема. Дългът на Америка вече надхвърли 100 процента от брутния вътрешен продукт за първи път след Втората световна война. Той почти се удвои след 2008 г. и расте бързо. Както показа Япония, не е задължително високата задлъжнялост да предизвиква криза. Националният й дълг е над 200 процента от БВП. Но като емитент на световната резервна валута, САЩ трябва да пазят внимателно този статут на долара.

Най-видимата заплаха обаче е за политическата стабилност в САЩ. Количественото облекчаване на Фед увеличава неравенството в богатството, като повишава нетната стойност за тези, които притежават финансови активи, главно акции и облигации. Най-богатите 10% от американците притежават 84% от акциите на страната. Най-горният 1% притежава около половината. Долната половина от американците по богатство - тези, които основно бяха на фронтовата линия по време на пандемията - казват, че не притежават почти никакви акции.

Колкото по-нагоре се движите по скалата, толкова по-големи са печалбите. Индексът S&P 500 постигна възвръщаемост от около 16,2% през 2020 г. Глобалният му подиндекс на лукса отчете забележителните 34%. Разбира се, много от печалбите на пазара на акции се дължаха на големи технологични компании като Amazon и Netflix, които се възползваха от частичното затваряне на физическата икономика. Ръстовете им обаче значително надвишиха загубите в най-силно засегнатите сектори, като круизен туризъм и добив на петрол. Всички тези пари трябва да отидат някъде. В началото на миналата година петгодишните щатски ДЦК носеха 1,67% доходност. В края й тя спадна до 0,37%.

Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Сега Фед са жертви на държавна грешка при емитиране на долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Всички се изкухяли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Biso
преди 3 години
Клаус Шваб - създател и ръководител на СИФ в Давос Сочинение под названием COVID-19: великая перезагрузка одни именуют книгой года, другие скандалом года. Если вчитаться, верно и то, и другое.https://***.kommersant.ru/doc/4593965
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
С повсеместно убит малък и среден бизнес, възстановяване ще има само за мултинационалните компании. Те общо взето и сега не страдат, даже напротив (пример Амазон). Клаус Шваб - ръководител на световния икономически форум в Давос. Миналата година издаде книга Ковид-19 - Голямото презареждане:В книгата Шваб призовава политиците в никакъв случай да не отслабват ограниченията и да не свалят карантината, независимо от масовата съпротива на хората. Мерките за карантина и "пандемията показа колко бързо ние можем да осъществим промени в стила на живот". Шваб продължава: съпротивата на непослушните трябва да се подтиска с всички налични средства. Например документ за незаразеност, с който ще се качваш на самолет, ще пресичаш държавна граница, посещение на футболен мач и много други.Конечно, наиболее интересный вопрос, причем тут присутствующий в названии книги вирус. И канадец Трюдо объясняет: вирус оказался кстати, эта пандемия предоставила нам возможность для перезагрузки. Шваб, опять же открытым текстом, говорит: пандемия показала, насколько быстро мы можем осуществлять перемены в стиле жизни. И еще, он призывает политиков не ослаблять ограничений, не снимать карантинов, каким бы ни было массовое сопротивление им. Дословно так: Проблема рассинхронизации между двумя группами (теми, кто принимает решения, и общественностью), чей горизонт сильно разнится, стоит остро и справиться с ней в разрезе пандемии будет непросто Они могут смутиться от стресса и стать "непослушными": примем ли мы режим изоляции? Готово ли большинство из нас соблюдать правила или нет?. Так вот, говорит Шваб, сопротивление непослушных надо давить, способов сколько угодно. Например, общий для множества стран документ о незараженности, по которому будут пускать или не пускать на самолет, через границы, на футбол И еще многое.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
scott
преди 3 години
това, че изкривява възстановяването - не е страшно.СТРАШНОТО Е, ЧЕ ФЕД ИЗКРИВЯВА ПАЗАРА! Се едно, луканов ти раздава куфърчета 1990-та. Вече всички знаят, че здравия разум и добрата идея не са гаранция за успех. БЛИЗОСТА ДО ФЕД И БЕЗПЛЕКОСЛОВНОТО ПОДЧИНЕНИЕ НА ТЕХНИТЕ ПЛАНОВЕ ОБАЧЕ Е! Се едно, бледоликите са избили сички индианци и сега тръбът - съжаляваме. Сори, вече обърнахте играта. като искате да сте убиец на пазара, ок. Обаче, не може да сте и геноцидец на индианци и да имате ореол на строги, справедливи, образовани и преатни хора, за уважение и одобрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Доминацията на паричната над фискалната политика в Америка сее семената на популизмаA дубрУтру !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още